michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | Witam!
Przekopałem forum i znalazłem wątek o m.in. łożysku kolumny. Sprawdziłem ostatnio i przy obracaniu kierownicą, kiedy położę dłoń pod maską na górnym mocowaniu kolumny czuć jakby przeskakiwanie, jakby coś "chrobotało" (ale nic nie słychać). Zastanawiam się nad wymianą łożyska ale nie wiem które może być padnięte - znalazłem w katalogach dwa typy - jedno cienkie jakby pierścień (tańsze) i drugie dużo grubsze, wyższe, coś jak stożek (sporo droższe) - które może być padnięte? czy dopiero dowiem się jak rozbiorę całość? Oczywiście moge wymienić jedynie łożysko od strony kierowcy...? Jakies sugestie? Porady? Opinie?
aaaa dodam jeszcze, że mam wrażenie, iz ciężko kręci mi się kierownicą, dla porównania przejechałem się audi 80 B4 i po prostu doznalem szoku... tam kreci się malutkim paluszkiem w porównaniu do mojego autka, i nie wiem czy to wina wspomagania czy może padnięte łożysko też tutaj oddziaływuje...??
czy można jeździć z takim łożyskiem czy kwalifikuje się to do pilnej wymiany???
Poza tym coś mi puka przy amortyzatorach (zarówno z tyły jak i z przodu). Nie wiem co to jest, w każdym razie objawia się to w momencie kiedy np. naciśnie się (bujnie) auto do dołu na postoju ale zauważyłem że podczas ciśnięcia auta w dół nic nie słychać dopiero po zatrzymaniu na pewnym poziomie i puszczeniu - auto samoczynie się podnosi - słychac puknięcie, lub podczas jazdy po nierównościach. Z początku myślałem że to stabilizator - ale okazało się że nie - wywnioskowałem przyglądając się i "macając" elementy zawieszenia, że jest to sam amortyzator lub elementy jego górnego mocowania. Dotyczy to zarówno przodu jak i tyłu.
Moje pytanie - co w tych elementach mogło się wybić? najlepiej byloby chyba kupić te gumowe elementy na tył i sprawdzić jeśli będą pukały nadal ==> amortyzator jesli nie to sprawa się wyjasni. Co o tym myślicie?
Dzięki za wszelkie porady i opinie.
pozdrawiam
[ wiadomość edytowana przez: michcio_007 dnia 2007-05-16 20:21:52 ] |