MotoNews.pl

Dmucha powietrze jak odkrece korek wlewu oleju?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wolnych obrotach zauważyłem że dmucha mi powietrze jak odkrece korek wlewu oleju. Oleju nie wyrzuca. Ale nie wiem czy to normalny efekt czy juz cos sie dzieje z silnikiem niedobrego i mam sie juz zacząć martwić?

... to normalne taak oddychanie .....

napewno normalne ten podmuch jest dosyc wyraźny. Dodam zreszta ze mam problem z nierowna praca silnika ostatnio. Ciezko zapala i brakuje mu mocy. Ale podejrzewam ze tomoze wina pompy i narazie czekam na wizyte u pompiarza i w miedzy czasie sam sprawdzam co moze byc nie tak.

[ wiadomość edytowana przez: maniu28 dnia 2007-05-16 21:50:40 ]

... wiesz ja nie narzekam na prace silnika i u mnie tez dmucha ..... a jak przegazuje to nawet olejem chlapnie ..... stary to jest normalka .....

Radzę przy wizycie u pompiarza pokusić się o sprawdzenie stopnia sprężania. Są takie proste przyrrządy rysujące. Pomiar możliwy jest po wymontoaniu wtryskiwaczy.

A z jakim cisnieniem sprezania mozna jezdzic. Jaka jest ta dolna granica? A przy jakim juz trzeba robic remont silnika? Czy wogole oplaca si erobic remont 1.8 td.

[ wiadomość edytowana przez: maniu28 dnia 2007-05-16 23:02:37 ]

Cytat:
2007-05-16 22:48:21, maniu28 pisze:
A z jakim cisnieniem sprezania mozna jezdzic. Jaka jest ta dolna granica? A przy jakim juz trzeba robic remont silnika? Czy wogole oplaca si erobic remont 1.8 td. [ wiadomość edytowana przez: maniu28 dnia 2007-05-16 23:02:37 ]

26 i niżej to w zasadzie koniec dla diesla (będzie telepało po zapaleniu, a samo zapalanie będzie dość rozciągnięte w czasie )... A co do kosztów remontu 1.8TD - wiele części jest bardzo drogich, niestety. Podam orientacyjny koszt remontu mojego silnika: 6.5kPLN (w tym regeneracja pompy 1kPLN i regeneracja turbo 1kPLN)... Wiem, że można za taką kwotę kupić 3 używane silniki Tyle, że potem może się okazać, że używany, który miał być świetny, nie jeździ i trzeba mu zrobić kapitalkę...

[ wiadomość edytowana przez: mariobros dnia 2007-05-17 08:20:39 ]