| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-06-13 13:31:55 Witam w klubie,
jeżeli chodzi o tą plecionkę między kolankiem a katalizatorem,tak zwane złącze Dragona, to nie zgadzaj się na wstawienie w to miejsce kawałka rury!!!!! Ta plecionka ma za zadanie tłumić drgania układu wydechowego. Jeżeli zastąpisz ją zwykłą rurą to znacznie poziom wibracji przekazywany do kabiny. Wtedy już ten dziwny dźwięk przy 2500obr/min nie będzie denerwujący bo zagłuszy go wibracja od całego układu wydechowego.... Co do amorów, to jeżeli korzystasz z samochodu wyłacznie do podrózy to w zupełności wystarczą ci KYB olejowe (tańsze od gazowych), różnią się charakterystyką tłumienia. Olejowe mają taką samą charakterystykę w całym zakresie tłumienia, gazowo-olejowe zmienną. W espero problemów przysparza nawet wymiana tarcz hamulcowych z przodu, wymiana szczęk z tyłu równierz może być kłopotliwa choć by ze względu na fakt że te elementy spokojnie wytrzymują 100000km, a potakim przebiegu wszystko jest nieżle zapieczone. Co do elektryki, to siłowniki od sterowania szybami i centralnym są kiepskiej jakości, podobno lepsze są polskie zamienniki od lanosa. Co do WD-40 to on chyba jeszcze nigdy nie rozwiązał problemu do końca.... a więc skuteczność chwilowa! I to wszystko co wiem na ten temat, życzę udanych napraw i miłego korzystania z klubowej stronki i forum |
MacMaciek Peugeot 407 Warszawa | 2003-06-13 16:40:53 >> 1. słabe amortyzatory - po bezpłatnym sprawdzeniu
U mnie od 60kkm jest 56% i nic się nie zmienia. Wydaje mi się że jest ok. >>3. słabe hamulce z tyłu, do wymiany szczęki, juz kupiłem 72 zl komplet. skomplikowana wymiana??moge to sam zrobić?? Uważaj na montaż, bo jak widzę wielu osobom (mnie równieź) po tej operacji blokowały się hamulce >>4. do wymiany pasek klinowy od klimatyzacji. apropo klimatyzacji - strasznie glośno pracuje ta pompa (daje dużo szumu...), Mi też piszczał. U mnie też pracuje głośno. Im wyższ temperatura tym głośniej. Przy dłuższej trasie się wycisza ale w mieście słychać wyraźnie. Chyba coś takiego to nie łożyska. Ja tak jeżdżę od 2 lat - no chyba że masz inne objawy. Co do smarowania to olej jest wymieszany z czynnikiem chłodzącym. U mnie uzupełnianie oleju nie pomogło >>6. 9,2 l/100km jazdy po mieście i w okolicach. co wy na to?? Wynik rewelacja. U mnie 12-13 w 1.8 >>7. poza tym nie działaja wyłączniki od opuszczania szyb z przodu od pasażera i z tyłu za kierowcą Można wyjąć włącznik bez rozbierania boczka. Trzeba go wydłubać choć mi zawsze udaje się porysować plastik (lepiej jest zdjąć większy kawałek plastiku w którym siedzi włącznik a następnie go wypchnąć). Później czyszczenie styków - u mnie pomaga na pół roku >>8. nie zamyka i nie otwiera mi się od centralnego zamka zamykanie czy jak tam chcecie blokada od tylnich drzwi Siłowniki nawalają wszystkim. Polecam Wolumen za 15 zeta. U mnie chodzi od dwóch lat i pasuje do rozstawu śrub Pozdr Maciek |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-06-13 20:27:47 witam w Klubie Espero . ja mam gazowe kayaby i sa super. Polecam |
Krawat Audi a4 cabrio Warszawa | 2003-06-13 21:42:33
Eeee nigdy nie slyszalem o czyms takim jak smarowanie klimatyzacji.... Ale o oleju do wspomagania slyszalem, i mysle ze to predzej to |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2003-06-14 07:38:57 TheDorsch - doprowadź autko jak najszybciej do pełnej sprawności, chyba, że chcesz Espero utopić w Wiśle razem z Tomkiem. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-06-14 21:00:26
1) pasek jak to pasek - wymień jak najszybciej 2) sprężarka głośno pracuje - to BARDZO źle - nie ma w niej oleju smarującego , który krąży w chłodziwie - NIE UŻYWAJ KLIMY !!!!! zatrzesz sprężarę, a ta kosztuję bagatela 2500 zł. !!!!!!!! no chyba ,że już jest zatarta 3) ten mały zbiorniczek to być może płyn od hydrauliki sprzęgła.... Reasumując - nie uzywaj klimy - jedź na serwis.. w Warszawie polecam MIDAS na Ursynowie - za 150 zł. napełnią klimę chłodziwem, olejem i wszystko spr. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-06-14 21:14:54 Witam Serdecznie
Koledzy już zdążyli odpowiedzieć większość Twoich pytań. Jeśli chodzi o uszczelkę bagażnika, to nie miałem problemu z jej zakupem. Dostałem ją w Rzeszowie (tel. 8529650) za nieco ponad 80 zł. Nie polecam WD40 w takich miejscach, będzie się tam zbierał brud i kurz co ostatecznie pogorszy sprawę (mnie też czeka rozbiórka prawej tylnej szyby) Mój Eperak pali ok. 10l gazu (2.0). Ja mam najprostszą instalację, jej zasada działania jest bezmała identyczna jak samochodach gaźnikowych - takie miałem życzenie. |