Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-05-17 09:42:54
hrup hhrup mniam mlask hyps ![]() ![]() a nie to ruda na nadwoziu ![]() ![]() Gdyby to był rozrząd to: - słychać by było to z boku (cisza ![]() Tak czy siak, jak to rozrząd to się wkrótce dowiesz i będzie jasne ![]() sorry ma dziś wisielczy humor ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-05-17 10:15:04 A często ...zanim padnie rozrząd , słychać tylko normalną pracę silnika.....a potem już NIE
- Zrzuć pasek z alternatora...sprawdż czy dalej słychać to co słyszysz.. - Tylko pasek rozrząda ma 30-35kkm? ...a pozostała część układu ?? ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-05-17 10:55:51 W sużbówce jak rozrząd był na wykończeniu (jak się później okazało poszła rolka) to bardziej było słuchać chrupanie i zgrzytanie niż piszczenie. |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-05-17 11:04:41
Potwierdzam - przerabiałem temat przed świętami BN: silniczek chodził jak należy, aż zazgrzytało i zgasł. Potem Speeder miał robotę. Podobnie było z 1,5 kolegi z pracy: przegazował go na światłach i tak został ![]() W obu przypadkach rolka poszła w drobny mak. Jak to nie pasek alternatora to zapier...j do mechanika lub zwalaj osłonę rozrządu i sprawdź stan rolki/napinacza. Lepiej wydać tą 100 niź 2500-3000 na naprawę. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-05-17 12:39:56 Tak na prawdę zależy co ma "paść".
Każdy element może, acz nie musi wydawać określony dźwięk. Najgorsza sytuacja dotyczy samego paska, który zazwyczaj przed pęknięciem zachowuje się całkiem normalnie ![]() Rolki, napinacze, pompy wody, mogą piszczeć, szumieć, itp. jednak dość łatwo pomylić ów odgłos z innymi, całkiem zwyczajnymi hałasami z komory silnika. To niestety drobna loteria. Jedynym rozwiązaniem by zminimalizować szanse na kosztowną naprawę jest terminowa wymiana elementów, i bazowanie na sprawdzonych częściach od dobrych producentów. Później jest szansa przynajmniej kłócić się na temat ewentualnego partycypowania w kosztach naprawy. W przypadku elementów "no - name" szans... brak ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-05-17 14:41:23 tak, silnik 1.5 jest kolizyjny i pokrzywisz zawory. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-05-17 14:43:59
Jak w 1,5 walnie to masz w plecy te 2,5-3 kkzł (oczywiście jak pisze rafau... u Speed-ra ... ze znirzkom* klubowom ![]() ![]() ![]() /...normalnie to pownno się zamknąć do ok.1,5 kzł -piszem już o takim "bogato-pechowym" przypadku ![]() *"błond" jak najbarzi celowy ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-05-17 15:08:06
Co za świnia ![]() ![]() Wszystko zależy od zakresu naprawy, ponieważ jednostkę można naprawić i "naprawić". Niestety awaria, awarii nie jest równa a naprawa może ograniczyć się do wymiany podstawowych elementów i planowania głowicy. Z drugiej strony, zdarzają się sytuacje gdy do roboty dochodzi: - wymiana prowadnic - regeneracja gniazd (niemal pewna w przypadku zasilania LPG) - wymiana kompletu zaworów po stronie ssącej i wydechowej - kontrola stanu tłoków (często ich uszkodzenie jest niewidoczne na pierwszy rzut oka) Jak napisałem, w przypadku odpowiedniego podejścia do tematu, wykonuje się także: - kontrolę osiowania wałka/ wałków rozrządu - sprawdzenie stanu szklanek, sprężynek i talerzyków zaworowych - czyszczenie tłoków i komory spalania z nagaru - kontrolę panewek wałka/ wałków - i inne drobne rzeczy... Warto to zrobić głównie z tego powodu, że konieczność zdjęcia głowicy znacznie obniża koszta innych prac przy tłokach, cylindrach czy też komorze spalania. Swoją drogą mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się tak rozwiązać problem lokalizacji warsztatu, abym nie był uzależniony od decyzji osób z którymi przyjdzie mi współpracować, a ten fakt niestety wpływa zwykle w sposób znaczący na jakość wykonania dowolnej naprawy. Jak to się mawia... dwóch szefów to o jednego za dużo ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() P.S Zapomniałem dodać, że gro kosztów całej naprawy pochłania odpowiednie przygotowanie głowicy (jeśli mówimy o kolizji zaworów z tłokami). Niestety na rynku zrobiło się "tłoczno" od firm mających dobrą reklamę, ale kiepskich fachowców. W tej chwili, bardzo dobra instytucja trudniąca się tym tematem została otwarta... jednak niestety dla mnie, daleko poza terytorium Warszawy. Zmusza mnie to do wysyłania głowic kurierem, co dodatkowo przedłuża termin. Na terenie Warszawy, mam wyłącznie jeden zakład profesjonalnie obrabiający mechaniczne elementy jednostek napędowych, jednak problem w tym, że ludzie Ci nie dotykają się do tematu modyfikacji, a jedynie co wykonują na prawdę doskonale to regeneracja fabrycznych głowic i korpusów. Pozdrawiam ponownie - SpeedR ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-05-17 15:24:35 A naprzykład taki farciarz Yelonek kupuje absolutnie nówkem sztukem na dodatek kompletnom absolutnie głowicem (fakt że osiemfał ino ale to szczegół ) za śmiszne sześsetzłotyk..... ![]() Czego (w razie nieszczenścia) Wam i sobie życzem także ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-05-17 15:31:10
Oczywistym jest, że w takim przypadku lepiej zainwestować w nową głowicę, i pewien jestem, że w przypadku poważnej awarii sam wybrał bym taki wariant ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-05-18 07:25:01 A ile taka nowa głowica 16V kosztuje ? |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-05-19 15:36:23
znajomy ma (albo miał) uzywke 16v od głowicy w góre za 700zł |
esperak Espero 1,8 Kraków | 2007-05-20 16:47:25
Ja bym użył towotu ![]() |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-05-20 22:51:09
I od razu przy okazji przesmarować tarcze i klocki hamulcowe - coby nie piszczały i nie brały wody ![]() ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-05-21 07:15:13 Wy się naśmiewacie, ale sposób z WD40 jest bardzo dobry i skuteczny... niestety tylko na kilka/kilkanaście dni. |