Ciężko wchodzą biegi - szczególnie 1 i wsteczny !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie - co myslicie Panowie ?????

to jest MK7 kombi z 1.6

Zgrzyta ci wsteczny przy włączaniu ???

1,6 16v

dokładnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Synchronizatory.

scmar wejdz na poczte zostawiłem widomośc

Tajemniczo się zrobiło...

jak to się je - synchronizatory ??

Na początek - tak mi jeszcze przyszło na myśl, że to może być sprzęgło - zbyt mały skok pedału, lub niewłaściwie wyregulowana linka. Bo rzecz w istocie dotyczy jedynki i wstecznego, a synchronizatory działają parami: 1-4, 2-3, 5-R. Sorki za pośpiech.

Natomiast wymiana synchronizatorów wiąże się z wyciąganiem skrzyni.

ja mam podobnie w mk6 ale mi wszystkie biegi wchodzą tak troche z oporem a ile kosztuje wymiana synchronizatorów w zasadzie to samych cześći bo ja sobie to sam wymienie

scmar - ja też jestem z okolic bielska więc może kiedyś jakiś spocik

Cytat:
2007-05-18 15:49:35, bolid20 pisze:
ja mam podobnie w mk6 ale mi wszystkie biegi wchodzą tak troche z oporem a ile kosztuje wymiana synchronizatorów w zasadzie to samych cześći bo ja sobie to sam wymienie...

Lepiej nie pytaj. Taniej skrzynia wyjdzie. Niedawno dowiadywałem się o cenę synchronizatorów (bo są parami) 2-3 biegu, tak przy okazji. I w sklepie krzyknęli 1000 zł. Are You ready?

[quote]
2007-05-18 15:52:03, WilK pisze:
Lepiej nie pytaj. Taniej skrzynia wyjdzie. Niedawno dowiadywałem się o cenę synchronizatorów (bo są parami) 2-3 biegu, tak przy okazji. I w sklepie krzyknęli 1000 zł. Are You

o kurcze troche dużo a ostatnio sie własnie zastanawiam nad wymianą skrzyni na mtx ja mam 1.6 16v to może na pierwszych biegachj będzie sie lepiej zbierał nie?? i myślicie ile trzeba dać za taką skrzynie mtx???

jak ma byc zrobiona ta regulacja ?? mam śrube na pedale ...

Cytat:
2007-05-18 15:58:26, scmar pisze:
jak ma byc zrobiona ta regulacja ?? mam śrube na pedale ...

załatw sobie drógą osobe i podnieś maske i sprawdz czy cięgno od sprzęgła to które wychodzi ze skrzyni masz luźno.
Potem zobacz jeszcze jak Ci bierze sprzegło cz u samej góry czy jakoś niżej bo jak u samej góry to musisz linke podciągnąć tam przy pedale i znowu spróbować.

Luz (skok jałowy pedału sprzęgła) powinien wynosić 20mm. Reszta tak jak Bolid20 napisał.

Cytat:
2007-05-18 16:03:01, WilK pisze:
Luz (skok jałowy pedału sprzęgła) powinien wynosić 20mm. Reszta tak jak Bolid20 napisał.

jak SCMAR jesteś z bielska to moge ci z tym pomóc ja codziennie jestem w bielsku.

mam chyba większy luz i raczej bierze z dołu,
sprzegło wymienione z rok temu
często muszę mocno wciskać pedał - szczególnie wsteczny

No to wyreguluj i zobaczymy dalej.

dzięki Bolid !!!
mam jeszcze pare pytań !!
przejedziesz sie moim i ocenisz .........
daj mi numer na GG (jeśli możesz...)

Cytat:
2007-05-18 16:04:33, scmar pisze:
mam chyba większy luz i raczej bierze z dołu, sprzegło wymienione z rok temu często muszę mocno wciskać pedał - szczególnie wsteczny

to musisz w taki razie popuścić pedał tą śrubką przy pedale co reguluje sie linke żeby Ci brało troszke wyżej i powinno być ok.

Bo moim zdaniem nie wysprzęgla ci i dlatego ciężko biegi wchodzą.