Filtr

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ile moze kosztowac stozek do fiata 125 i czy naprawde jest duza roznica,mozna go zalozyc jak jezdze na gazie?

Witam z tego co mi wiadomo nie poleca sie stożka do gazu. Ogolnie nie poleca sie stożka do niedlubniętego silnika bo nie daje tylko zabiera moc.
Mozesz napisac do Lecha Węglarskiego zajmuje sie ukladami dolotowymi i wydechowymi i napewno cos zaradzi. Najtansze i bardzo dobre jakosciowo stozki to stozki FILTRON Proton. Robią wkladki i stożki.
Jakbys chcial montowac stozek to musialbys przekombinowac filtr, musialbys skonstruowac jakas nakladke na gaznik ( na pewno o odpowiedniej pojemnosci, zeby spelniała dobrze swoje zadanie )
to przyklad takiej nakladki:

filtry protona mozna kupic na stronach www.magsport.republika.pl przez email
jak rowniez na stronie www.tuningbaja.pl

pozdrawiam

Mam mozliwosc zakupu stozka BMC F1 po promocyjnej cenie (jak na ten filtr). Stozek jest prawie nowy i bardzo fajny. Tylko czy warto na gazie? Dodam, ze zastosowac go chce do mocnego (dlubanego!!) silnika 1600DOHC.

Już pisałem w jednym temacie na forum, że niektórzy mają zasotosowane doładowanie dynamiczne przy gazie. Np. kasztan z FSO AK ( do filtra poprowadzona jest rurka z reduktora a dokladnie zjakiegoś wyjścia na atmosfere (?!) ). Chodzi mu ten polonez i nie gaśnie np. tak jak mnie ( przy normalnym filtrze dostawał za dużo powietrza i gasł ).
Sam obecnie posiadam strumienicę dolotową opartą na puszcze z DOHC ale jej nie zakładam bo czekam na hamownie żeby móc to sprawdzić ile mocy ma teraz na gazie a ile będzie miał po założeniu strumienicy. Oczywiscie w gre wchodzi odpowiednia regulacja.

Myśle że do jazdy na codzień w stożek nie ma się co bawić. Ale założenie tego nie jest wielkim problemem jakbyś chciał gdzieś startować ( oczywiście na benie i po ściągnięciu miksera z gaźnika ), to stożek jest jak najbardziej wskazany IHMO.

Jeszcze pytanko jakiej średnicy tej stożek, dokladnie średnica wejścia na rure ?!

A jak u ciebie ma sie jazda na gazie wlot do filtra powietrza masz przesłonięty czy nie ?!

Wg mnie chyba lepiej kupic wkładkę sportową filtromexu, przede wszystkim jest tańsza a opory powietrza wg producenta spadają o około 40% w stosunku do seryjnego. A tu masz link do strony z nimi http://www.filtromex-tuning.1000lecie.pl/

Ja np mamu siebie wycięte ścianki tak że mam tylko przykrywke i filtr jest goły po bokach i moim zdaniem duzo lepiej mi idzie tylko ze jeżdże na benzynie nie na gazie

Dzieki za opinie!
Chyba jednak sie zdecyduje na ten stozek. Co do wkladek to nie jestem do nich przekonany. Zobaczymy, jak to bedzie chodzilo...