MotoNews.pl

Nawiercanie tarcz hamulcowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam pytanie jeśli kupiłem sobie nowe tarcze czy mogę je sobie nawiercić bo szukałem na forum i nie znalazłem takiego posta a jeśli można to czy wystarczy wiertarką na pionowym stojaku to zrobić czy są jakieś metody

jeśli ci życie miłe to odpuść sobie takie wynalazki.

Cytat:
2007-05-20 23:43:12, fiat_maniac pisze:

A czemu Panowie??? Ostatnio widziałem do kupienia tarcze już nawiercone fabrycznie i taki mi pomysł przyszedł do głowy gdyby samemu je nawiercić

mikoda nawierca swoje tarcze... i sprzedaje takze mozna...

ale napewno nie robią tego wiertarką w garazu ...

ode mnie z gdanska gośc ktory włozył m0b25 do bmw e21 miał tak przerobione seryjne tarcze i spisywały sie lepiej niz oryginał ... nie było charakterystycznej poduszki miedzy klockiem a tarcza i ogolnie bylo skuteczniej przy wysokich temp ...

tylko gośc nie robił tego sam ... a oddał komuś do zrobienia...

ja kupilem serie mikody ... liczy średnica tarczy a nie wwiertki jakies

Cytat:
2007-05-20 23:52:19, anntek pisze:
A czemu Panowie??? Ostatnio widziałem do kupienia tarcze już nawiercone fabrycznie i taki mi pomysł przyszedł do głowy gdyby samemu je nawiercić

mozna 4 lata juz mam takie tarcze u siebie w kancie...

a co laserem dziury wypalają fabrycznie ktoś inny tez to zrobił wiertarką tyle że stołową i dobrym wiertłem

To można je przewiercić czy nie czy czymś to grozi i czy są jakieś widoczne różnice na przewierconych po za tym że się nie grzeją no wiadome krótsza droga hamowania

Cytat:
2007-05-21 00:51:34, anntek pisze:
To można je przewiercić czy nie czy czymś to grozi i czy są jakieś widoczne różnice na przewierconych po za tym że się nie grzeją no wiadome krótsza droga hamowania

ja se przewiercilem i jest ok
po 4 latach sa cale proste itp itd.
klocki sie troche bardziej scieraja .
ale jeszcze nie udalo mi sie podgotowac hampli.....
takze dla mnie spelnia to swoja role.
ale robisz to a wlasna odpowiedzialnosc...

PG a jak to zrobiłeś opisz i jak byś dał foto tych tarcz to by było miodzio a i jeszcze jedno jest jakaś różnica oprócz zagotowania

Cytat:
2007-05-21 01:03:58, anntek pisze:
PG a jak to zrobiłeś opisz i jak byś dał foto tych tarcz to by było miodzio a i jeszcze jedno jest jakaś różnica oprócz zagotowania

tokarnia, pozadna wiertara i pozadne wiertlo..
troche zabawy obliczen zeby bylo odpowiednia ilosc dziur i zeby one byly prosto

hampel chyba jest mocniejszy nie wiem nei porownywalem na metry ale jakie samopoczucie lepsze:d a no i przez alusy ladnie je widac;p;p
jak znajde foty to wkleje a jak nie to beda przez fele zrobione

to wklej będę ci wdzięczny i jeszcze mam pytanie czy jak seryjen tarcze przerobie to nie pękną albo coś innego się z nimi nie stanie? a i jaki duże masz te dziury i ile ich i w jakiej odległości no i jak to obliczyłeś

Cytat:
2007-05-21 01:11:33, anntek pisze:
to wklej będę ci wdzięczny i jeszcze mam pytanie czy jak seryjen tarcze przerobie to nie pękną albo coś innego się z nimi nie stanie? a i jaki duże masz te dziury i ile ich i w jakiej odległości no i jak to obliczyłeś

hmmm dziurka 5mm. odlegosc miedzy dziurami kolo 30mm
ja mam 3 rzedy zrobione
no tak jak pisalem 4 lata i sie nic nie stalo z moimi tarczami.. co bedzie z twoimi to nie moge zagwarantowac...

może ktoś jeszcze ma jakieś zdanie na ten temat lub coś podobnego robił. A miałem sie pytać ty to robiłeś na seryjnych tarczach?

[ wiadomość edytowana przez: anntek dnia 2007-05-21 01:38:51 ]

Cytat:
2007-05-21 01:28:47, anntek pisze:
może ktoś jeszcze ma jakieś zdanie na ten temat lub coś podobnego robił. A miałem sie pytać ty to robiłeś na seryjnych tarczach? [ wiadomość edytowana przez: anntek dnia 2007-05-21 01:38:51 ]

tak seryjne tarcze ale oryginalne....

ale dobre wiertlo zeby nie porobily sie jakies mikropekniecia czy cos

mialem fabryczne wiercone tarcze (ponoc tylne od punto HGT), na ich podstawie kolega zrobil szablon, napunktowal i powiercil seryjne tarcze od DFa. Efekt byl taki ze hamowalo skuteczniej, z charakterystycznym szumem i dosc szybko znikały klocki. Docelowo i tak wymienil hamulce na lucasy i jest bardzo zadowolony. Aha, tarcze wygladaly tak:

Był już taki temat a zaczął się od moich tarcz ze Skody. Zrobiłem takie tarcze na wzór tarcz firmy Zimmermann. Mam już je w aucie pewnie ze 4 albo 5 lat i wszystko z nimi OK.

Cytat:
2007-05-20 23:43:12, fiat_maniac pisze:

a miałeś takie coś że tak uważasz

osobiście nie, ale był kiedyś niemal identyczny teamt na PTK i wypowiedzi były dość odstraszające.