| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Karol13 Member Klubu Espero Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2007-05-22 20:09:52 na gazie sie nie znam bo nigdy nie miałem
ale z tego co pamietam, gdzies na tym forum było juz opisywane prolbemy z gazem i okazało sie wtedy ze problem z reduktorem był... tam tez gdzies sa te filtry moze cos z tym... a moze trzeba by poprostu podjechac do gazownik zeby on zobaczył |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-05-22 21:02:14 Jedz do gazowników niech wymienią filtr gazu.
Co do jazdy na pb to też może być wina filtra paliwa. Przy max otwartej przepustnicy brakuje wachy,ewentualne pompa paliwa (za mała wydajność) |
andrzej197710 Klubowy Weteran octavia warszawa-grochów | 2007-05-22 21:05:22
chłopie espero to nie F1 a tak na poważnie podjedź do gazowników niech wyregulują gaz i bedzie oki![]() |
vardoger daewoo espero poznań | 2007-05-22 21:28:20 dzięki za podpowiedzi ale jeżeli chodzi o filtry to odpadają oba nowe u gazowników byłem wczoraj i stwierdzili że gaz ok. widziałem ich kompa i odczyt z esperaka pokrywał się z krzywą wzorcową. co do sondy czy można ją sprawdzić domowym sposobem czy jest ok. nie mam z tym doświadczenia poprzednie auta miałem bez kata. jeszcze jedno objawy te bardzo rzadko ale bywa że ustępują całkowicie nie ma to jednak związku z tankowaniem ani inną czynnością obsługową. czekam na inne sugestie.dzięki vardo. |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-05-22 21:48:55 polecam ci monitor lambdy - lutujesz na małej plytce LM 3914 i 4 rezystorki i 2 kondziory i zawsze widzisz czy cos nie gra - a lambda to najwazniejszy niemalże element elektroniki silnika - chcesz to na priv ci wyśle schemacik...
inaczej sprawdzasz lambde zwyklym miernikiem napiecia - wada jest taka ze reakcja elektronicznych voltomierzy typu METEX jest zbyt wolna w stosunku do zmian napiec sondy |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-05-22 22:34:33 Ja przy wciśnięciu mocnym gazu tez mam objaw mulenia, ale juz sie przyzwyczaiłem i mam tak wyczute auto, ze stopniowo wciskam i przyspiesza prawie jak rakieta w moim przypadku pomogła troche regulacja linki gazu ( miała spory luz).
Czytałem też w ktoryms poscie, ze na takie coś pomogł reset kompa. Pozdrawiam ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-05-22 23:00:07
Prosimy o więcej szczegółów...a najlepiej schemacik i "manualka" ..Z góry wielkie Dziękuję |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2007-05-22 23:46:59 Może filtr powietrza zapchany, albo coś z wydechem...
hmm kat może przytkany...
Pozdrawiam, Darek. |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-05-23 02:03:27 jutro wrzuce bo rano musze wstać - ale co do kwestii mulenia to tez prawdopodobnie wiem co wam dolega...przynajmniej w przypadku 2 generacji mam okazje siedziec i uczyć sie tego przy laptopie wiec z góry mowie ze głownym powodem jest zapewne zbyt bogata mieszanka przy depnięciu mocno na pedał
w moim kompie BRC mam 2 opcje na to 1) tzw pompowanie - to jest przy kazdym depnieciu na pedal o jakis tam skok TPS w określonym czasie np 0,1 s - to daje chwilowe wzbogacenie mieszanki 2) tryb full power - czyli to co robertkaluza ma - dziala w górnych polozeniach TPS czyli np u nas jest 0-5 volt - dla przykladu gaziarz ustawia zalacznenie trybu full przy 4 voltach no i dostajesz ostre wzbogacenie mieszanki Na bank testowalem w tym drugim przypadku i tez sie wkurzalem ze dopiero od 3 tys obrotów moglem pedala wbic na max - a przy wyprzedzaniu na 5 biegu to w ogole moglem zapomniec. Wlasnie na monitorze widac bierzące wskazania lambdy bez laptopa interfejsu i calej zabawy z tym. Ja wywalilem w ogóle ten tryb full bo lambde mialem prawie 1 volt przy depnieciu do dechy i teraz ciesze sie uderzeniem pedała w podłoge bez efektu dziury na gazie ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-05-23 02:14:50
sonde mozesz sprawdzic zwyklym woltomierzem..musisz wpiac sie w kabel sondy a druga koncowke woltomierza podpiac oczywiscie do masy samochodu..poogladaj jakie masz wahania..jak szybkie i w jakim zakresie..i co sie dzieje z sygnalem jak dodasz gazu powinien gwaltownie skoczyc w okolice 1V..sproboj to zrobic i opisz jakie efekty..obstawiam ze u ciebie bedzie tak ze napiecie bedzie prawie stale albo bedzie sie zmienialo raz na sekunde |
maskekk Pzn | 2007-05-23 11:18:57 Map sensor wymien. |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2007-05-23 13:59:12 Czy nie grzebałęś coś przy rozrządzie?Wspólnym elementem dla pb i lpg -i dającym taki sam efekt tzw.mulenie-jest brak napełniania cylindra odpowiednią ilością mieszanki-zły kąt kąt otwarcia zaworów ssących-wystarczy różnica 1 ząbka na kołach rozrządu-częsty błąd przy wymianie paska lub innych czynnościach przy rpzrządzie.Zakładam że reszta została sprawdzona i jest ok-zapłon ,lambda.Powodzenia |
vardoger daewoo espero poznań | 2007-05-23 18:11:44 bardzo Wam dziękuję właśnie sprawdziłem sondę zgodnie z Waszymi wskazówkami i bardzo wyraźnie widać że żywot mojej sondy dobiegł końca, niestety wymienię ją dopiero w przyszłym tygodniu ( jak zwykle chodzi o kasę) jednak myślę że to jest przyczyna moich problemów jak tylko zmienię dam znać czy to pomogło. dzięki vardo. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-05-23 22:06:16
nie postępuj pochopnie opisz co wymierzyłeś - jeśli lambda 'stoi' to wcale nie musi oznaczać że sonda padła - może po prostu maszciągle zubożoną lub wzbogaconą mieszankę |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-05-24 02:03:21
..wg mnie najtanszym sposobem sprawdzenia byylaby podmiana sondy od kogos.. |
vardoger daewoo espero poznań | 2007-05-28 19:52:51 Wszystkich wymieniłem dzisiaj sondę zresetowałem kompa i ruszyłem w trasę do chwili obecnej zrobiłem 300km i było to 300km rozkoszy auto idzie jak szalone nic nie przerywa po prostu rewelacja. na fali rozanielenia tym stanem autka ruszyłem na A2 sprawdzić na co jeszcze stać mojego jedenastolatka (tu muszę nadmienić że po poprzednim właścicielu odziedziczyłem podobno obniżoną głowicę i przerobioną skrzynię biegów) i jeżeli wierzyć wskazaniom licznika to dwie stówki padły bez większych problemów. dla takich chwil warto było się brudzić przez ostatnie dwa miesiące, tyle czasu potrzebowałem na dojście do ładu po kupnie auta. bardzo WAM dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam Wszystkich. SZCZęśLIWY POSIADACZ ESPERO |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-05-29 18:23:56
...no kolega zapomniał o takim tycim szczególe...tzn. o 10 diodach LED...żeby cokolwiek zobaczyć |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-05-29 20:44:11
dajta jakiś schemat czy cóś... |