Egr informacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,ostatnio byłem u Krzycha i rozmawialismy na temat egr zbytecznego zaworu, ona ma a ja pomimo że autko mam od nowości nie posiadam tego usrojstwa i nie wiem w którym momencie pobytu na warsztacie go wcieło być może podczas zakładania LPG jak jeszcze nie miałem pojęcia dużego na temattego silnika i teraz pytanie czy możliwe jest że nie ma go od nowości ? (trochę głupie) ale zaślepka jaką mam wydaje się być nie sztukowana, czy przez kulkę któą się wkłada tam nie traci się na mocy? i co by było gdyby nie było tej kulki ? czy przy wymianie uszczelki itd pod głowicą rozkręca się to i przy okazji jakiemuś idiocie kulka wypada i jej nie wkłada to jest jakoś do rozeznania że jej nie ma? po cholere dają ten zawó skoro jest niepotrzebny, i na koniec czy zadaję głupie pytania? pozdrawiam

Jam mam wersję 1,5 GLX z grudnia `96r i nie mam EGRa od nowości. Otwór jest zaślepiony fabrycznie półokrągłą blaszką. Co jest pod tą blaszką to niem bladego pojęcia, bo jej nie odkręcałem.
EGR tak jak i katalizator był montowany wyłącznie ze względów ekologicznych. Widocznie w tych latach lub konkretnych modelach instalacja EGRu nie była wymagana przepisami/homologacja, więc fabryka tego zaworu nie montowała.

Z tego co wyczytałem na innym forumie EGR poza działaniami proekologicznymi dodatkowo obniża temperaturę spalin i zużycie paliwa .A ile w tym prawdy

Cytat:
2007-05-24 07:52:50, JaRabbit pisze:
Z tego co wyczytałem na innym forumie EGR poza działaniami proekologicznymi dodatkowo obniża temperaturę spalin i zużycie paliwa .A ile w tym prawdy

dokladnie tak jest, przy obciazeniu do kolektora ssacego wpuszczane sa spaliny zeby obnizyc temeprature spalania

Cytat:
2007-05-24 17:43:46, Dominik_Olechnowicz pisze:
dokladnie tak jest, przy obciazeniu do kolektora ssacego wpuszczane sa spaliny zeby obnizyc temeprature spalania

Czegoś tu nie rozumiem.
W jaki sposób spaliny o temp. pewnie kilkuset stopni C, będąc wpuszczane do kolektora ssącego i mieszając się z zimnym czystym powietrzem, mogą dać niższą temp. spalania od samego zimnego powietrza zasysanego do komory spalania w wersji bez EGR

[ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2007-05-24 22:51:57 ]