Przekladka silnika z 13oo OHV na 1600 Polonez Truck.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie, szukam Marasa, czy podjalby sie takiej przekladki. 13oo Klasykowe zatarte, zas 16oo od Poloneza Trucka, bez mechanicznej pompy paliwa, bez klasycznego aparatu zaplonowego i mnostwem kabli - mnie to przerasta.

Prosze o kontakt.

Powiem krotko wszystko da sie zrobic tylko z czasem gorzej Jak chcesz pogadac konkretnie to najlepiej na tel. albo wpadnij w nastepna srode na zaspe na forum zadko mam czas

Cytat:
2007-05-23 23:20:01, Maras pisze:
Powiem krotko wszystko da sie zrobic tylko z czasem gorzej Jak chcesz pogadac konkretnie to najlepiej na tel. albo wpadnij w nastepna srode na zaspe na forum zadko mam czas

Nie mam telefonu do Ciebie, ani nie mam szans na wpadanie w srode na pas, z roznych powodow.
Przekladka mialaby byc dla kogos, kogo dobrze znamy, ale to nie jestem ja.

wiec jak mozesz na priv walnac?

To na zawsze czy na czas remontu?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2007-05-25 10:53:16, OLO pisze:
To na zawsze czy na czas remontu?

Nie znam odpowiedzi, nawet jako rzecznik tej rodziny

bys musial wymienic silnik razem ze skrzynia,bo fiat 1300 mial skrzynie fiata i nie zabardzo nie pasuje do niej silnik poloneza.trzeba wyciac dziure do skosnej skrzyni.bo pompki mechanicznej to chyba tez nie da rady zamontowac.walek rozrzadu nie jest przystosowany do tej pompki.tak mialem z walkiem od GSI.trzeba by dac pompke do baku..no i pokombinowac z portkami bo sa inne.

Cytat:
2007-06-02 20:09:06, paweldobra pisze:
bys musial wymienic silnik razem ze skrzynia,bo fiat 1300 mial skrzynie fiata i nie zabardzo nie pasuje do niej silnik poloneza.

Bullshit.
Cytat:
trzeba wyciac dziure do skosnej skrzyni.

Jak wyżej - nie trzeba zmieniać skrzyni, zatem tunelu ciąć też nie trzeba.
Cytat:
bo pompki mechanicznej to chyba tez nie da rady zamontowac.walek rozrzadu nie jest przystosowany do tej pompki.tak mialem z walkiem od GSI.trzeba by dac pompke do baku..

Również bzdura. O ile wałek od GSI faktycznie może nie mieć krzywki do mapędzania pompy paliwa (nie wiem jak jes w rzeczywistości), to są jeszcze silniki 1.6 na gaźniku z mechaniczną pompą, a i downgrade CE,CF -> CB też jest wykonalny.
Cytat:
no i pokombinowac z portkami bo sa inne.

Nie problem zostawić fiatowski kolektor wydechowy i fiatowską dwururkę. Montaż kolektora i 2rurki z poloneza to raczej też nie problem.

Cytat:
2007-06-02 20:24:40, jacekes pisze:
Nie problem zostawić fiatowski kolektor wydechowy i fiatowską dwururkę. Montaż kolektora i 2rurki z poloneza to raczej też nie problem.

oj problem
fiatowska dwururka wychodzi doklandnie w miejscu filtra oleju :/

Fakt.

Cytat:
2007-05-23 21:18:39, KajTan pisze:
Jak w temacie, szukam Marasa, czy podjalby sie takiej przekladki. 13oo Klasykowe zatarte, zas 16oo od Poloneza Trucka, bez mechanicznej pompy paliwa, bez klasycznego aparatu zaplonowego i mnostwem kabli - mnie to przerasta. Prosze o kontakt.

kolega mowi ze ma silnik od poloneza traka i nie ma tam pompki mechanicznej,tylko duzo kabli i w dodatku inny aparat zaplonowu.czyli bedzie to silnik conajmniej na jednopunktowym wtrysku.a wiec trzeba go przerobic na gaznik i zamontowac pompke w baku.o to mi chodzilo.a jezeli chcesz wlozyc silnik poloneza w skrzynie fiatowska to z tego co ja wiem to trzeba przerabiac kiekich,bo sa inne mocowania tych elementow.

chyba cie moment opuscił.
trzeba zmienic głowiczke rozrusznika i NIC WIECEJ!

z tego co ja wiem to jest problem innego kielicha skrzyni poloneza.a glowiczki to nie potrzeba zmieniac bo jak beda portki fiata to sie zmiesci i bedzie tak jak we fiacie.

Portek fiata nie będzie. Myliłem się.
Skrzynia pasuje.

trzeba by jeszcze dac chlodnice od poloneza i jakis przekaznik zamontowac na niego?a moze pasowala by pompa wody od fiata z wentylatorem?

wez poszukaj kiedys juz bylo
skrzynia pasuje, rozrusznik musi byc z poloneza
wydech polonez - fiatowski koliduje z filtrem oleju pelnego przeplywu
chlodnica moze zostac, wtedy montujesz wiatrak z 1300 albo lady na pompe wodna poloneza lub cienki calkiem elektryczny, lepiej wyglada chlodnica z wiatrakiem z poldka
pompe mozesz za ok. 90zł kupic z pierburga (np. do bmw byla montowana) typowa pod gaznik...
ew. elektryczna przeplywowa pod wtrysk, podlaczenie wtrysku to 3 kable na krzyz jak masz od niego wiazke
jesli nie chcesz wtrysku to wkladasz w miejsce zaslepki aparat zaplonowy, do tego gaznik i el. pompa

Paweldobra - blok silnika 125p i Poloneza jest prawie identyczny. Różnice wynikają jedynie z systemów smarowania. Stąd też logicznym jest iż skrzynia biegów pasuje na zasadzie plug&play.
Jedna uwaga - TRZEBA zastosować sprzęgło z "klasyka". Sprzęgło polonezowskie z cenralną sprężyną (słoneczkiem) sterowane jest linką, co wiąże się z innym jego sterowaniem (linka zamiast hydrauliki) a tym samym innym kielichem skrzyni (inne podparcie łapy sprzęgła, mocowanie siłownika).

KajTan - a co to za Fiacior? Jarka?

kao i znow sie mijasz z prawda
wystarczy odpowiednie lozysko wyciskowe do odpowiedniego sprzegla ;P
u mnie jezdzilo sloneczko z poloneza (valeo) wraz z skrzynia 4 pionowa i hydrauliką :]

ale jestescie pewni ze akurat w jego 1300 jest sprzeglo hydrauliczne?

O tak - to 100% oryginał.

Cytat:
2007-06-03 01:24:23, nikusss pisze:
rozrusznik musi byc z poloneza

Wystarczy zmienić głowiczkę