Płonąca omega

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Korzystałem z wyszukiwarki ale nie znieznalazłem zadnych wiadomości na ten temat. Bylem w zeszłym tygodniu w Niemczech i widziałem na szrocie dwie spalone omegi, których nie było tam jeszcze w marcu. A godzinę temu przejeżdzałem obok omegi którą dogaszali strażacy, obok leżało z 10 - 12 gaśnic samochodowych ( żadna nie zadziałała?). Te pożary nie były wynikiem wypadku, auta były całe (nie licząc zniszczeń wywołanych przez ogień). Może panikuję, ale nie chciałbym aby to spotkało mnie ani kogokolwiek z użytkowników samochodów (nie tylko omeg). Nie odważylem się zapytać wlaściciela omci co mogło być przyczyną, gość i tak miał dośc wrażeń. Może ktoś z Was wie na co zwrócić uwagę, aby do takiego nieszcześcia nie doszło?

nie miał gazu i jeżdził na benzynie , przetarł mu sie waż który parcieje i paliwo poszło na kolektor, jakby założył lpg to niemialby tego problemu.
tylko nie pisz ze to diesel....

Pewnie kupili na allegro automatyczny włącznik świateł i zastosowali również magnetyzery

nie strasz

moja Oma sie kiedys zapalila i bylo to spowodowane zlym zaczepieniem glownej wiazki kabli przez naszych kochanych szpecy w ASO. Wiazka byla luzna, obcierala o cos, izolacja sie przetarla, zrobilo sie zwarcie i wiazka zaczela sie palic. Akurat dojechalismy na miejsce, wylaczono silnik i spod machy poszedl dym a po nim ogien. Dodam jeszcze ze to mialo miejsce w Niemczech w dosc ostra zime... Ugaszenie trwalo moze 10s. Jedyny objaw jaki wystepowal przed pozarem, to mrygajace co jakis czas kontrolki rozne, ale samochod jechal.

Ta która się paliła napewno nie miała gasssu , otwarta była klapa bagażnika (zwróciłem na to uwagę bo sam mam lpg)

przyczyną może być i najczęściej jest niefachowy montaż instalacji elektrycznej,jakieś dodatkowe światełka,przełączniki.Jak kolega wcześniej pisał luźna wiązka....

Kiedyś gasiłem omegę na drodze gość dziękował potem ze byłem jedyny, który się zatrzymał a była to ruchliwa droga i południe a nie noc

Koledze zapaliła się mata wygłuszajaca na masce. Przy zapalaniu silnika nastąpił wystrzał i płomień który buchnął spowodował zapalenie maty (samochód z lpg). Swoją drogą to myślałem, że mata na masce jest robiana z materiału nie palneg, a okazuje się, że pali się bardzo łatwo, a nawet po użyciu gaśnicy i zerwaniu z samochodu nadal się tliła.

Mi zapalila sie elektryczna zapalniczka. Jakims cudem ja przypadkiem wdusilem i niestety nie odbila. Niezle sie przy tym poparzylem. Na szczescie auto nie splonelo

Cytat:
2007-05-23 22:37:42, GrzegorS pisze:
przyczyną może być i najczęściej jest niefachowy montaż instalacji elektrycznej,jakieś dodatkowe światełka,przełączniki.Jak kolega wcześniej pisał luźna wiązka....

Albo "palenie gumy" Jak ten koles od BMW

no tak "palenie gumy "taż może być przyczyną ale to już jest celowe działanie

Między lewym kielichem McPhersona a serwem umieszczona jest wiazka elektryczna. Często umieszczana jest fabrycznie lub w trakcie napraw w ten sposób, że wciśnięta jest między owy kielich a serwo. Drgania nadwozia i nieszczęście gotowe. W ten sposób o mały włos a spłonęła by moja Omega. Na szczęście swąd poszedł w trakcie naprawy samochodu. Mechanik zdążył odłączyć aku i skończyło się tylko na nadtopieniu izolacji. Ponć częsty przypadek w Omegach. Sprawdźcie ją i przesuńcie w taki sposób aby nie była zablokowana między kielichem a bańką serwa.

Chcialem dodac ze czesto ludzie mowia tak: " tylko lac paliwo i jezdzic" i tak robia a pod maske w ogole nie zagladaja i tu jest blad, glupi blad - bo nic sie nie dzieje. Jestem ciekawy czy wszystkie kola mają. Pozdrawiam

Cytat:
Koledze zapaliła się mata wygłuszajaca na masce. Przy zapalaniu silnika nastąpił wystrzał i płomień który buchnął spowodował zapalenie maty (samochód z lpg). Swoją drogą to myślałem, że mata na masce jest robiana z materiału nie palneg, a okazuje się, że pali się bardzo łatwo, a nawet po użyciu gaśnicy i zerwaniu z samochodu nadal się tliła.

Heh.. miałem to samo. Gaśnicą to tylko upartoliłem samochód, pomogła dopiero woda z pobliskiej studni miejskiej