| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-24 19:10:17 Witam
Kable i swiece wymienione-strzela przy szybkim ruszaniu HELP. Aby spokojnie jeździć trzeba silnik trzymać powyżej 1.5k obrotów inaczej grozi strzałem. Nie zawsze strzela ale zawsze jak jest mało obrotów a silnik jest wysilony. Wymieniłem już świce - NGK, kable, nawet reduktor, instalka wyregulowana. jak ktoś ma jakis pomysł proszę ![]() [ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-05-24 19:10:34 ] |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-24 20:07:00 Moze to jakies przebicie w elektryce?
Co sprawdzić i jak...wie ktoś |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-24 21:06:47 Umiemy czytać
Instalacja chyba II generacji firmy to nikt nie zna. Już ma 5-6 lat. Kupiłem go z nią. Regulacja jest na pokrętła. Auto Hyudani accent 1.3 wtrysk kat., kolor czerwony
Wymieniłem sam na reduktor tamassetto. Szczelało zarówno przed jak i po. Myslalem ze to rozwiaze problem. Ba nawet przepustncice przeczysciłem. Swiece wymieniłem. Moze to faktycznie wina regulacji - na postoju to sa inne warunki. Ale druga strona ze zawsze strzela jak jest zmulony na niskich obrotach i jak rusza gwałtownie. Aby ruszyć śmiało trzeba wiecej gazu dodać. Moze wymienić jeszcze raz kable na np NGK ?? A jak tą pozostała elektryke sprawdzić ? Moze to tylko sama regulacja? Cewka troche duzo kosztuje jak na wymiane... [ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-05-24 21:24:22 ] |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-24 21:36:45 "Pisałeś, że regulacja na śruby, ale czy na wężu doprowadzającym gaz do miksera też masz śrubę, czy może śrubę i silnik krokowy albo sam krokowiec?"
śrubke do regulacji mam także na wężu doprowadzającym gaz - pozatym mam silnik krokowy. Drugą śrobke mam na reduktorze -wiadomo. "W tych dwóch ostatnich przypadkach to rzeczywiście II generacja i regulacja dodatkowo z podpiętym PC-tem albo testerem (dobry gazownik zidentyfikuje co to za instalacja)." Oj byłem u niejednego zaden nie zidentyfikował. "Jeśli jednak masz same śruby to I generacja." To zapewne mam I generacje choć jest też coś co niby jest emulatorem czegoś (jakiś komp wpięty w instalacje). " No i najważniejsze, rozumiem, że na benzynce autko chodzi bez najmniejszych problemów? " Oczywiscie że tak. "Aha i miłej lektury archiwum forum, bo to wszystko już było opisywane milion razy nawet dziś." Ale nikt nie pisał o szczałach podczas np ruszania mu szczela.... czy generalnie podczas ruszania z dwójki pomału. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-24 23:15:38 A tu to co było?. Przeginasz kolego. Jeszcze trochę Masz Tutaj
I jeszcze tu I tu I tu I tutaj I na koniec tutaj. A jak głębiej poszperać to jeszcze kilkadziesiąt by się znalazło. Więc nie leń się, bo w przyszłości może się nam nie chcieć pomóc tak jak Tobie nie chce się trochę poszukać . |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-25 10:19:47 Wszyscy mają strzały ale inne objawy.
To nie jest tak że mi szarpie - ze obroty falują, ze nie przyśpiesza dobrze itp. Wydaje mi się że w moim przypadku chodzi o podciśnienie. Jak problem rozwiązać - odchylić lekko przepustnice aby gaz się przedostawał swobodnie. Zrobie to dziś i napisze czy pomogło: Dlaczego - krokowy moze nie puszczać dość gazu i ten się zbiera w dolocie po dodaniu gazu wiecej gazu dochodzi i nastepuje strzał w kolektor. Mysle ze instalacja BOLOSU we wszystkich przypadkach (strzału z powodu ubogiej mieszanki) mogłaby pomóc. |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-25 11:24:41 " To co to jest, jak nie kiepskie przyśpieszanie i szarpnięcie przy gwałtownym depnięciu? "
Kiepskie przyśpieszenie a gwałtowne depniecie np z dwójki to dwie rózne sprawy. " Nie kombinuj, jak nie wiesz o co chodzi. Jeszcze w kosmos wylecisz" Kolego widze że "wszystko wiesz" ale ja to już robiłem. Jeżeli napniesz lekko przepustnicę to wzrosną obroty. Czyż nie. I po problemie
"Jeśli masz na wężu oprócz śruby również krokowca to przecież wyraźnie pisałem, że to II generacja , czytaj uważnie. " Krokowca mam fabrycznego nie od LPG i napewno nie na wężu od LPG. "Jeszcze raz, nie kombinuj (widzę, że trochę się gubisz) tylko poszukaj porządnego warsztatu, nawet oddalonego od Twojej miejscowości i tam niech Ci zrobią porządek." Jakbym znał pożadnych to bym dawno pojechał Ot wszyscy gadają to samo - elektryka cweka kopułka itd.
Przetestuje napiecie przepustnicy to napisze czy pomogło. Aha i laikiem w mechanice nie jestem wiec bez przesady. Kto pyta nie błądzi czyż nie. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-25 13:27:55 Nie, nie wiem wszystkiego. Jeśli uraziłem to sorry, ale tak niespójnie piszesz, że trudno się połapać. A mieliśmy tu na forum różnych magików i stąd moja uwaga. Vide kwestia krokowca. Ja wyraźnie pisałem o krokowcu od instalacji LPG, a Ty wspominałeś o krokowcu, ale nie raczyłeś napisać, że masz na myśli krokowy układu benzynowego wolnych obrotów.
Lekkie napięcie przepustnicy to nie jest wyeliminowanie przyczyny tylko jej zamaskowanie. To tak jak leczenie objawów choroby. Nie wyeliminujesz choroby tylko zmniejszasz negatywne skutki jej istnienia, ale niestety nie można tego robić w nieskończoność, bo organizm zaczyna domagać się coraz więcej i mocniejszych środków (np. przeciwbólowych) i co wtedy? Może już być za późno, na leczenie przyczyn, albo koszty są duuuużo wyższe, bo potrzebna kosztowna operacja .
Nikt nie pisał, że jesteś laikiem, a już na pewno nie ja. Skoro wszyscy piszą i mówią, że to elektryka to dlaczego tego nie sprawdzisz/zrobisz? "Kto pyta..." owszem tylko zadając pytanie starajmy się tak je formułować, żeby było jasne o co pytamy i żeby odpowiadający nie musiał wróżyć z fusów, albo nie został wprowadzony w błąd. Tyle razy już o tym pisałem, a nowi użytkownicy w dalszym ciągu mają to w nosie .
Piszesz, że nie jesteś laikiem. Skoro tak to powinieneś wiedzieć, że na jałowych obrotach kąt wyprzedzenia zapłonu jest najmniejszy, a więc każde niedomaganie układu WN np. dłuższe generowanie impulsu w uszkodzonej cewce lub późniejsze przekazanie impulsu przez wypalony rozdzielacz powoduje znaczne opóźnienie zapłonu. Daje to w efekcie zmulenie auta, wypadanie zapłonów itp. Najmocniej występujące w początkowej fazie startu z wolnych obrotów. Potem ECU lub aparat podciśnieniowego sterowania zapłonem przyśpiesza ten zapłon na tyle, że zapłon następuje w o wiele lepszym momencie ale nie idealnym i dlatego na wyższych obrotach jest lepiej. Ale sam powiedz czy podwyższenie obrotów biegu jałowego naprawi Ci niedomagający element? Nie, natomiast może się zdarzyć, że autko zrobi focha w najmniej oczekiwanym momencie, oby nie niebezpiecznym. I co wtedy zrobisz? Jeszcze przyśpieszysz obroty? Dla mnie koniec tematu, co mogłem to pomogłem, rób co chcesz. To Twoje zabawki i Twoje podwórko. |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-26 07:35:23 Dzięki za odpowiedzi.
W sumie masz rację to lecznie objawów nie choroby. A napisałem post bo może ktoś mial problem np z regulacją itp, a nie z elektryką. Owszem łatwo powiedzieć sprawdzić elektryke ale w moim drogie są to częsci a sprawdzić cieżko, bo nie ma z kim zrobić przeszczepu. Ja też nie chciałem Cie urazić - równy z Ciebie chłop Dzieki.
A tak się zapytam sądzisz czy montaż BLOSA mógłby pomóc - moc/przyśpieszenie czy w silniczku 1.3 (90KM)to nie bedzie aż takiej zmiany?? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-26 12:17:02 Nie znam blosa na tyle, żeby kategorycznie wypowiadać się na jego temat, ale wiem też, że silniki na jednopunkcie doskonale sprawują się na mikserze i zastosowanie blosa niewiele poprawia, bo wtryskiwacz, który jest umiejscowiony nad przepustnicą i tak solidnie zmniejsza przekrój dolotu. Więc podstawowa zaleta blosa - brak zdławienia dolotu - nie ma tu zastosowania. Natomiast przy wielopunkcie blos czasem "czyni cuda". Właśnie ze względu na to, że dolot nie jest dławiony silnik dostaje niezłego kopa. Natomiast spalanie wcale nie musi spaść, wręcz przeciwnie, może wzrosnąć.
Co do elektryki to przynajmniej zdejmij kopułkę i palec i dokładnie obejrzyj i wyczyść styki. Kiedyś u znajomego taka operacja przyniosła pozytywny efekt. Sprawdź przewody WN, np. w nocy podnieś maskę i zobacz czy nie ma "dyskoteki". Często nowe przewody (zwłaszcza te tanie) od razu można wyrzucić do kosza. Niestety zasilanie gazowe ma tą niezaprzeczalną wadę, że najmniejsze problemy w układzie WN od razu się ujawniają, mimo iż na benzynie wszystko wydaje się być w najlepszym porządku. |
accent1 Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-28 09:11:24 OK to teraz powiem co zrobiłem dla potomnych ->
Wymiana reduktora chyba pomogła pod względem świecenia sie check engine. Nie świeci się. Oznacza to chyba że skład mieszanki był nieregularny - reduktor nie trzymał nastawów. Po długich testach kombinując z muleniem go, szybkim startem nie zaobserowałem strzałów. Wniosek -> jest ciepło nadmiar brudu, wody oleju, itp, wyparował a brud był zapewnie przyczyną strzałów. Jak znajde czas dokładnie wszystko przeczyszcze jak mówisz. Czyli brud i przebicia przez niego spowodowane..... (Ale dokładnie jeszcze nie wiem gdzie wszystko jest ta kopułka i palec
W nocy nie ma dyskoteki. Fakt faktem że kablem to najlepiej NGK (na allegro do accenta 70zł), sam kupiłem jakiś shit.... i dałem za niego nawet wiecej. Świece : warto wykręcić i sprawdzić jakiego sa koloru. To moze świadczyć o mieszance, a ta o strzałach. Dziękuje Ci Danek serdecznie za pomoc. A post mam nadzieje przyda się potomnym. |