Złom użytkowy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
od niedawna interesuje się tematem "rejestracji" (bo chyba tak to trzeba nazwać) auta jako złom użytkowy. interesuje mnie w jaki sposób zdobyć dokument na auto z taką adnotacją?

szukałem info w tym temacie ale jak na razie posiadaniem rallycrosówki z dokumentem "złomu użytkowego" pochwalił się jedynie kolega Kuner

/ sorry za pomyłke działów - prosze o przeniesienie na głowny

[ wiadomość edytowana przez: sz4l0ny dnia 2007-05-24 23:25:42 ]

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2007-05-25 13:07:58 ]
[ powód edycji: a w łeb by nie chciał ;) ]

up

Ja tez się przyłączam do pytania)

ja mam autko z rallycrossu, a papiery ktore na nie posiadam to ksiazka sportowa i faktura ze złomu w której jest napisane że to złom użytkowy.

jesteś w stanie nam przybliżyć w jaki sposób zdobyć te dwie rzeczy? o książce sportowej nic też nie było mówione wcześniej

Cytat:
2007-05-26 19:22:47, sz4l0ny pisze:
jesteś w stanie nam przybliżyć w jaki sposób zdobyć te dwie rzeczy? o książce sportowej nic też nie było mówione wcześniej

Ksiazke sportowa zdobywa sie w Polskim Zwiazku Motorowym. Generalnie załatwia to automobilkub w ktorym jestes zrzeszony. To taka ksiazka w czerwonej okladce, gdzie jest opisane auto, wlasciciel, oraz imprezy w ktorych startowało auto.
A fakture dostajesz od złomowca z ktorego bierzesz samochod.

Książke dostaje sie na pierwszym BT.
Kwit na złom dotyczy zapewne samej budy i nie ma mowy o rejestracji .Pytanie co z kwitam na reszte gratów.
Do wyścigow i rallycrosu rejestracje ma sie generalnie w dupie,a profi auto i tak musi jechać na lawecie na zawody.
Psy sie z reguły nie czepiają ale bywalo i tak że dzień na dołku trza było spędzić....

wszystko się zgadza ale niestety nie do końca. bude mam swoją i to na nią potrzebowałbym jakikolwiek dokument który umożliwiałby mi jej przewozenie w momencie gdy zostałaby już wyrejestrowana.

innymi słowy, jak zdobyć dokument na "złom użytkowy" jeśli wyrejestrowuję auto na lewo (tego już nie trzeba nikomu tłumaczyć) no i jeszcze chce mieć wydany ten papier?

może się mylę ale żeby buda mogła być złomem użytkowym a nie pojazdem nie może nosić żadnych oznaczeń typu tabliczka znamionowa czy jakiekolwiek numery nadwozia - zresztą inaczej żaden złom nie sprzda Ci budy - skoro powinna być zezłomowana.
Tutaj właśnie wychodzi głupota przepisów dotyczących pojazdów w Polsce - bo np chciałbym sobie pozostawić samochód w ogródku jako pomnik czy kwietnik - legalnie tego nie da rady zrobić bo auto musi być zezłomowane.. A z drugiej strony jeśli już tak to powinny być odrębne przepisy odnośnie ubezpieczeń OC na samochody nazwijmy specjalne, które normalinie nie poruszają się po drogach publicznych. Taka mała dygresja z mojej strony.