Sonda lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ostatnio zauwazylem ze moj samochodzik cos wiecej pali z ciekawosci odlączylem sonde lambda i przy moim zdziwieniu lampka check engin e sie nie zapalila a silnik chodzi bez zauwazalnych zmian oczywiscie na jalowym czy to normalne z tą lampką ?? jakie mogą byc inne przyczyny tego ze smaochod wiecej pali

A swieci ci ta kontrolka po przekreceniu zaplonu( moze ktos zaroweczke wyciagnal)??

Moze masz jakis emulator sondy wsadzony i na okraglo podaje do ecu srednie parametry.

pewnie ze sie zapala i jeszcze jedno kiedy odlaczylem kabelek od czujnika temperatury kontrolka zapalila sie a przy lambdzie nie i tu jest problem !!!!!!!!!!

masz sonde podgrzewanai czy masz lpg??

zwykłą sonde

sadze ze jak pojezdzisz troszke dluzej z odpieta sonda to pojawi sie blad. Ja w swojej sonacie (nie mam lambdy) i gdy wlozylem ecu od galanta to blad pojawial mi sie bardzo rzadko i w dlugich odstepach czasu.

A warto sprawdzic czy sonda dziala prawidlowo. Sprawdz tez czy nie masz emulatora lambdy(jesli masz LPG)

bez kitu obliczylem ze moj accent pali pali 11 litra na 100 przy troszke ciezsej nozce bo lubie szybko przyspieszac mysle ze to za duzo jak na silnik 1.3

Cytat:
2007-05-27 13:01:54, airvolf pisze:
bez kitu obliczylem ze moj accent pali pali 11 litra na 100 przy troszke ciezsej nozce bo lubie szybko przyspieszac mysle ze to za duzo jak na silnik 1.3

standard przy ciężkim bucie

W miescie jak mocniej przycisne pony 1,5 to mi zje bez problemów do 12 litrów - Twój silnik mimowszytsko jest ciut słabawy wiec tymbardziej przy ciezkiej nodze mzoe wiecej papusiać - wiec nie ma sie czym przejmować.

Rozumiem ze mówimy o LPG ??

Pozdrawiam.
Misio

Cytat:
2007-05-28 00:06:37, _Misio_ pisze:
Twój silnik mimowszytsko jest ciut słabawy wiec tymbardziej przy ciezkiej nodze mzoe wiecej papusiać

Ciekawa teoria

Zrob dla odmiany tankowanie jezdzac w miare normalnie
Mozna teoryzowac ze to upaly, samochod sie szybko meczy i poci a tak na powaznie temperatura w komorze silnika moze dochodzic do hu hu... wiec tym samym mieszanka gorsza co oczywiscie tez wplywa na spalanie, pytanie tylko w jakim stopniu.
Jesli chodzi o mojego Accenta, 1.5 to ostatnio przejechalem tez kila kilometrow mniej, moze kwestia drozszej benzyny.