Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() hubmar Zafira Łódź | 2007-05-25 15:57:07 Witam
Wymieniałem filtr paliwa, oleju, świece żarowe, akumulator (Bosch). Przez dwa tygodnie było ok. Aż do teraz. Od niedzieli auto ma kłopot z rozruchem. Byłem na komputerze - zero błędów. Kręci raz - prawie prawie łapie i gaśnie. Potem dwa razy długo nie. Za czwartym razem łapie i odpala, potem jest ok. W niedziele kiedy stało się to pierwszy raz piekielnie nim rzucało. Nie wiem czy tak ich usterkach ale kojarzy mi się to z tym jak nie chodzą wszystkie cylindry. Jak auto jest ciepłe wszystko chodzi pięknie. W czasie jazdy jest ok. Nie pali się żadna kontrolka. POMOCY. Za tydzień czeka mnie Chorwacja i muszę znaleźć do tego czasu rozwiązanie. hubmar |
![]() lukwel Forumowicz Opel Senator A Wisznice | 2007-05-25 16:38:00 Mozliwe że masz poluzowany jakiś przewód paliwowy i ci sie zapowietrza sprwć !!! |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2007-05-25 20:17:12 Ja proponuję sprawdzić czy masz zasilanie świec żarowych.
Jakoś tak mi to wygląda z Twojego opisu jakby nie grzały. Może przy wymianie coś skopałeś. Możliwe jest także że padł przekaźnik grzania świec lub poprostu świece padły, zależy jakie kupiłeś i założyłeś. Świece sprawdza się w prosty sposób. Myślę że wiesz jak to się nie rozpisuję. [ wiadomość edytowana przez: Slawekp dnia 2007-05-25 20:20:19 ] |
![]() hubmar Zafira Łódź | 2007-05-25 21:02:22 Świece to chyba FEBI mam.
Udało mi sie wcisnąć do mojego mechanika (wszyscy robią auta przed wakacjami), ale on też dziś powiedział że to może być świeca. Wymieniałem na nowe. A co do przewodów - wycieków żadnych nie ma i filtr chyba MANNa, jak poprzednio. Jeździło się wcześniej na nim ok. Napisze jaki wynik. Aha. Czy grzanie świec przy +30C ma znaczenie? Ta dioda ze spiralą nawet nie mignie. POzdrawiam |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2007-05-25 21:14:36
Grzanie świec zawsze ma znaczenie. A jeżeli dioda się nie zapala to stawiam na przekaźnik świec. Albo jest walnięty albo nie dostaje napięcia. Koszt przekaźnika świec to około 130PLN |
![]() lisisko Forumowicz Opel Astra Rzeszów | 2007-05-25 21:55:17 Kiedyś miałem diesla (co prawda miał 20 lat) ale miałem identyczne objawy. Wymieniłem filtr, sprawdzałem przewody, założyłem nowy akumulator.... a w końcu okazało się że padła pompa wtryskowa...
Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale jeśli masz igielitowy przewód na powrocie i widać w nim bombelki powietrza , to może być padnięta pompa, tak było u mnie. |
![]() hubmar Zafira Łódź | 2007-05-25 22:00:54 Pompa wtryskowa. Jaki koszt tego może być. Bo z dieslem jeżdżę 7 miesiąc i nie za bardzo jeszcze łapie ceny.
Ktoś mi kiedyś rzucił 7000 ale nie pamiętam czy to było za to. |
![]() lisisko Forumowicz Opel Astra Rzeszów | 2007-05-25 22:09:18 A jaką masz pompę? Rzędową, czy rotacyjną? Moja była rotacyjna i dostała luzów na osi ze starości i zużycia. W Twoim przypadku to chyba nie możlwe. A może zalałes jakiegoś syfu do baku? A może poprzedni właścicel zalał jakieś szczoszki i teraz to się odbija ... [ wiadomość edytowana przez: lisisko dnia 2007-05-25 22:12:38 ] |
![]() Matrix37 Astra F caravan Gliwice | 2007-05-26 08:08:00 świece żarowe przy zimnym mają znaczenie. Jeśli sam wymieniaeś filtr paliwa to sprawdź czy dobrze go dokręcieś może uszczelka gdzieś nie przylega i po dluższym postoju schodzi ci paliwo a potem masz efekt takiego wlaśnie rozruch jak by lapal powietrze.Jeśli ci kontrolka grzania nie świeci to jak już ktoś pisal masz walnięty przekaźnik grzania a najpierw sprawdzil bym bezpiecznik świec żarowych.Nowa pompa faktycznie kosztuje w granicach 7. |
![]() Waciu Opel Astra II 2,0 DI Rybnik | 2007-05-26 16:08:37 Jezdzilem juz niejednym silnikiem DTI i w zadnym przy zimnym silniku nie zapalala sie kontrolka od swiec powyzej 2 stopni C. wiec dobrze, ze Ci sie nie zapala w maju przy temperaturze powyzej 10 stopni. Nie rozumie wiec, skad pomysl, ze tu jakis przekaznik padl.
Tak jak mowia inni, zrobic kompleksowa diagnostyke i sprawdzic pompe wtryskowa. |
![]() tomasz35 Forumowicz astra g 2.0 Diesel sosnowiec | 2007-05-26 20:52:42 Witam.Ja stawiam na zapowietrzenie ukladu paliwowego .Jak auto stoi jakis okres (np przez noc) i masz takie objawy to bedzie to.Masz nieszczelny uklad paliwowy,(paliwo schodzi z przewodow),mial to moj sasiad w vectrze 2.2 dti.Jezeli chodzi o modol swiec zarowych(przekaznik) to koszt ok 200 zeta.proponuje sprawdzic szczelnosc ukladu paliwowego.Pozdrawiam |
![]() Marrrko Opel Astra II dth ko ... Trzebiatów | 2007-05-28 15:44:38 Ja też stawiam na "cofające się" paliwo-pierwsze co trzeba sprawdzić to uszczelnienie przy filtrze paliwa a zwłaszcza uszczelki na przewodach dochodzących do filtra.Doraźnie można też kupić specialny zawór,który nie dopuszcza do cofania się paliwa.Dokładnie nie powiem gdzie go trzeba zamontować,ale myślę,że każdy mechanik poradzi sobie z tym.
Jak zdiagnozujesz jaka była przyczyn to koniecznie napisz co było. |
Arty Forumowicz Astra II - 2.0 DTL 16V Sanok | 2007-05-31 15:33:34 Spróbuj zdjac calkiem filtr paliwa zalac go do pelna paliwem i dolac jeszcze przez króćce od przewodów - do pełna, załóż wszystko z powrotem - uważaj na uszczelki. U mnie to pomogło, a było jeszcze gorzej właśnie po wymianie filtra, i tez jak ciepły palił super.
Jesli nie to to można jeszcze szukac nieszczelnosci na przewodach przelewowych, jakichs uszczelkach przy przewodach , lub jakis zawór zwrotny, który podobno jak pada to zaczynaja sie problemy z odpaleniem jak samochod stoi z góry, albo pod góre ( nie pametam dokładnie) Pozostaje jeszzcze sama pompa, ale to juz ostatecznosc ( cena ok 2500zl) |