Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-06-14 14:56:18 Ostatnio był długi wątek na temat rdzy. Może ktoś doświadczony w skutecznej walce z drobnymi ogniskami korozji napisze krok po kroku jak i czym takową rzecz wzorcowo wykonać, żeby czynności już w tym samym miejscu nie powtarzać.
Oczekiwałbym odpowiedzi jako coś takiego: 1.skrobakiem zdzieramy rdzę i nie naruszony lakier w promieniu 2 mm, 2. oczyszczamy papierem ściernym 800 na mokro, 3. suszymy, 4. myjemy benzyną ekstrakcyjną, 5. .... itd., itd., Pozdrawiam. Wiesiek Porębny (Maestro) |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-06-14 15:41:40 No tak - można się było spodziewać.
Te 1,2,3,4.... nie bierz czasem za początek "instrukcji" - to tylko wskazanie formy. Pytam się, bo nie wiem - proste! Wiesiek Porębny (Maestro) |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-06-16 13:28:08 Dzięki za odpowiedź.
Ale rozwiej mi jeszcze wątpliwości: szpachlę nałożyć bezpośrednio na goły metal bez żadnego podkładu? Ile wytrzymały Twoje zaprawki? Pozdr. Wiesiek Porębny (Maestro) |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-06-17 00:06:17 Powiem Wam, jak ma to wyglądać (z autopsji ![]() Na początek szlifujemy rdzę wraz z lakierem wokół na "obszarze" ok. 2 - 3 cm. Następnie smarujemy to miejsce odrdzewiaczem (polecam firmy ICI, jedyna wada, że dostępny jest w dość dużych ilościach). Następnie nie nakładamy od razu szpachli ale podkład WYTRAWIAJĄCY !!! aby rdza nie zagościła tam na nowo. Natępnie kładziemy szpachlę i szlifujemy by uzyskać równą powierzchnię. Ponieważ szpachla nie jest gładka do tego stopnia co lakier i pochłania go zbyt wiele przy lakierowaniu polecam natrysnąć na nią tzw. filler bądź jak kto woli szpachlę natryskową wypełniającą pory i ponownie delikatnie szlifujemy papierem 1500 - 2000. Następnie lakierujemy punktowo i po odczekaniu ok 24 h. szlifujemy (w przypadku akryli) i polerujemy pastą lekkościerną (tu każdy lakiernik ma swoje ulubione produkty. Ja w warsztacie używam właściwie jedynie pasty Farecla G3 (G = ziarnistość). Następnie... cieszymy się (lub nie) uzyskanym rezultaem ![]() Pozdrawiam - Speed R |
daddy Espero Wrocław | 2003-06-17 08:25:00 Pytanie do SpeedR :
podaj przykład podkładu wytrawiającego (nazwa, firma, gdzie), najlepiej w jakiś małych ilościach (bo do zaprawek). |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-06-17 16:35:44 daddy: podkład wytrawiający (ja używam ICI AutoColor) jest niestety dostępny w dużych "puchach" ok. 1,5 l,
O mniejsze musisz popytać się w jakiś sklepach z artykułam lakierniczymi, sprayami itp. |
![]() FGM ESPERO 1.8 CD Waraszawa | 2003-06-18 08:47:20 Nitro to rozpuszcza wszystko nawet lakier na samochodzie!!! |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-06-28 11:53:40 Jeszcze proszę o wyjaśnienie jednego szczególu:
-mam lakier akrylowy metalic. Jest pomalowane i teraz: czy szlifować go i wypolerować i dopiero potem trysnąć lakierem przejrzystym? Czy jakoś inaczej? I jeszcze jedno: -lakier jest ciemny granat, jest parę rysek białego koloru. Jak z nimi postąpić , da się to czymś zaciapać żeby się tak w oczy nie rzucały? -- Pozdr. Wiesiek (Maestro) |
![]() Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-10 19:19:12 Witam,
Odgrzewam tego kotleta ale jestem bardzo zainteresowany odpowiedziedzia na powyzsze pytanie... Pozdr Jadzwin |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-09-11 18:59:54 TJaaaa szlifujcie szpachle na mokro... i po miesiącu tak napecznieje ze odpadnie.. wiem bo tak miałem.. dopiero lakiernik mi powiedział ze szpachli sie nie szlifuje na mokro... i dlateog na moim kochanym błotniczku szpachla odpadała juz po miesiacu od nałozenia... ![]() ![]() |
![]() Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-06-14 09:04:00 ja odkopie temat. Mam takie pytanie. Samochod jest w paru miejscach porysowany a poprzedni wlasciciel wzioł i rysy zapaskudzil jakims zielono podbnym kolorem i na dodatek jest to tak pomalowane ze wyraznie czyc i widac ze "wystaje" to nad lakier. i teraz mam pytanko czy ajk zeszlifuje to papierem 2000 na mokro a pozniej pasta polerska przejade to czy lakier w okolo nie zmatowieje?? moge wogole tak zrobic??
[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-06-14 09:30:40 ] |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-06-14 09:19:45 Ileś wczoraj wypił ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-06-14 11:48:54
Jak najbardziej papier wodny 2000 i delikatnie wokół sobie szlifujesz oczywiście na duzej ilosci wody...Polecam bo robilem - świeci sie jak cholera - jak byś malował 2 róznymi kolorami czy odcieniami to przejście koloru bedzie widać, ale jak popatrzysz pod słońce to lakier bedzie gladki i błyszczący - nawet w 126p dawało rade.... |