Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-30 10:37:01 Na oko się grzeje bo jest gorąco ![]() A tak na serio to moze wymień płyn chłodniczy bo z tego co piszesz wynika mi że dużo z niego to woda. A woda się szybko gotuje. I szybko się nagrzewa. Ja mam accenta 1.3 i nigdy mi się nie grzeje. A tym masz cupeje to tak samo powinno być. |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-05-31 13:31:26 W warsztacie "zaprzyjaźnionym" mogli ci wlać wodę zwyklą i moze ciut dla koloru płynu do chłodnic.
W twoim przypadku przeplukał bym chłodnicę bo w koncu masz problem z grzaniem. |
binblady HF MEMBER Piła | 2007-05-31 20:03:39 Aha, dodam jeszcze że mam zainstalowaną instalację gazową |
![]() mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2007-06-01 11:17:46 Kolego, a czy Ci jak zalali płyn do układu chłodzącego odpowietrzyli go? ;> to jest bardzo istotne |
![]() mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2007-06-01 11:22:21
Antykorozja i zamarzanie - zgadzam sie, ale zalej sobie caly uklad woda destylowana, a przekonasz sie jak szybko skoczy Ci temp. ;] |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-01 12:17:49 "Antykorozja i zamarzanie - zgadzam sie, ale zalej sobie caly uklad woda destylowana, a przekonasz sie jak szybko skoczy Ci temp. ;]"
Dokładnie bo woda szybko osiąga temperature wrzenia i szybko stygnie - płyn chłodniczy już ma wyższą temp wrzenia i niższą zamarzania - wolniej sie grzeje i wolniej stygnie. |
binblady HF MEMBER Piła | 2007-06-01 12:28:41 Witam,
Nie jestem pewien czy odpowietrzyli układ, ale wydaje mi sie ze nie. W jaki sposob to zrobic w Hyundaiu Coupe Dzieki za wszystkie przeszłe i przyszłe odpowiedzi i pomoc Pozdrawiam |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-01 12:43:08 Ja bym od tego zaczął gdzie masz umieszony reduktor - nad pozmiomem płynu chłodniczego czy pod.
Lepiej mieć pod poziomiem- wtedy jest mała szansa na zapowietrzenie. Apropo gaz schładza płyn chłodniczy ,rozpręzając się, przy reduktorze wiec moze tam szukaj przyczyny grzania. Sugeruje tak na zimym aucie zdjąć korek wlewu od płynu chłodniczego przy chłodnicy i przy wlewie i tak niech pochodzi z 1 min na wolnych obrotach. Moze coś to pomoże - moze akruat jakaś rurka jest zatkana i się odpowietrzy. Aha tylko na zimnym pamietaj i na benzynie, nie na gazie. I tak krótko aby płyn sie nie zagrzał. Ponaciskaj węże od gazu, silnika gdzie idzie chłodziowo moze któraś jest niedrożna - zapowietrzona... [ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-06-01 12:44:44 ] |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2007-06-01 13:33:46
przecież wyraźnie napisałem jakie musi być stężenie ![]() nigdzie nie napisałem że sama woda jest ok ![]() autor wątku wyraźnie napisał że wymienili mu płyn 3 tygodnie wstecz, przez ten czas płyn się nie zużył |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-01 14:05:49 Masz racje to zalezy od proporcji,
zjesztą czymże jest ten plyn chłodniczy jak nie wodą + jakiś dodatek. Jako ciekwaostke podam ze gdzies czytałem ze na wyscigach używają tylko wody do chłodzenia. |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-01 14:47:59 Do autora:
Piszesz ze gaz schladza plyn - to chyba dobrze Tak to dobrze. Gdzie mam umieszczony reduktor od gazu, o ten chodzi???, to na 90 procent nad poziomem plynu, ale to jeszcze sprawdze Tak reduktor od gazu. To ten okrągły gdzie są 3 węże - dwie od chłodnicy i jedna od gazu no i rurka doprowadzająca gaz. Zeby było jasno reduktror to : http://moto.allegro.pl/item200505535_nowy_reduktor_gazu_brc_70kw_pneumatyk.html Ponaciskaj węże od gazu????, silnika????? gdzie idzie chłodziowo moze któraś jest niedrożna - zapowietrzona... - mam naciskac te weze ktore wychodza od chłodnicy Głownie chodziło mi o ten duży wąż co biegnie DO chłodnicy od silnika. I o te wężyki przy reduktorze(od plynu które podgrzewają reduktor - a który on je schładza. Ale powiem Ci tak czy jestes pewien ze to nie termostat? moze i jest nowy ale moze tam jest cos co go blokuje ze się blokuje. |
binblady HF MEMBER Piła | 2007-06-01 15:00:33 Termostat mam chyba dobry bo wentylator sie załącza,no chyba ze to nie mowi o tym czy jest on dobry czy nie
Zrobie to o czym pisales odnosnie odpalania auta na zimno z odkreczonymi zaworami pojemnika i chlodnicy i dam znac czy cos sie zmienilo |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-01 16:44:36 Termostat odpowiada za przeplyw wody, wiec jeśli nie działa silnik się grzeje.
Termostat odcina przepływ wody żeby silnik się zagrzał szybciej. A jak jest gorący powiniene póscić przepływ. Wentylator chłodicy wlącza się wg. wskazań czujnika temp. silnika, są dwa ale tak mi się wydaje w każdym jest inaczej wiec nie wiem ale on ma albo swój czujnik albo korzysta z innego i to raczej nie z termostatu. |