Problem ze sprzęgłem ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich Klubowiczów
Sytuacja wyglądała następująco: około miesiąc temu spadła mi linka od sprzęgła, zeby dojechac jakoś do domu udało mi się włączyć pierwszy a później trzeci bieg i dojechać (oczywiście z licznymi zgrzytami, jak to bez sprzęgła
Po powrocie i naprawie linki problem zgrzytu podczas włączania 1 i 3 biegu pozostał, z pozostałymi biegami jest wszystko ok. Dodam jeszcze iż najgorzej jest podczas redukcji z 4 na 3 bieg, oraz czasem podczas ruszania z 1. Podczas jazdy kiedy przełączam z 2 na 3 czekam aż obroty silnika spadną poniżej 1000 obr/min i wtedy dopiero jest bez zgrzytu. Z pozostałymi biegami jest wszystko w porządku.
Może ktoś z Kolegów miał taką sytaucję i bedzie mógł mi podpowiedzieć gdzie leży problem? Czy problem jest ze sprzęgłem czy ze skrzynią biegów? Co należy wymienić ?

[ wiadomość edytowana przez: kozik_ dnia 2007-05-28 14:46:31 ]

Oj kolego... Coś mi się wydaje, że masz problemy z synchronizatorami tychże biegów... Po prostu najprawdopodobniej są do wymiany

A w którym momencie łapie ci sprzęgło tuż przy samej podłodze, czy wyżej? Jak przy samej podłodze to poprostu masz sprzęgło do wymiany a jak normalnie ci bierze sprzęgło to tak jak kolega pisał coś z synchronizatorami.....

Sprzęgło "łapie" normalnie tzn. wysoko. Czyli będe miał do wymiany najprawdopodobniej synchronizatory. Czy ktoś je może wymieniał, jakie to są koszty? bo z tego co słyszałem opłaca się bardziej kupić całą używaną skrzynie biegów.

[ wiadomość edytowana przez: kozik_ dnia 2007-05-28 17:34:44 ]