Audiofil

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie i panie..zamierzam zainwestować w mocniejsze granie..Polubiłem delikatny basik..Mysle o wzmacniaczu i tubie..wszystko okej, ale intryguje mnie zainstalowanie tego..?? Jak poprowadzić kable aż do bagażnika,gdzie wzmacniacz? Co polecacie??

Poczytaj trochę na ten temat na stronkach o tej tematyce, bo przy dużych mocach pojawiają się czasem problemy(zakłucenia), to nie instalacja zwykłego radia . Podstawa to przekroje kabli (zasilanie , głośniki) , pewne styki........ i solidnie zamocowana tablica rejestracyjna.

Cytat:
2007-05-28 19:34:46, kosmat pisze:
Panowie i panie..zamierzam zainwestować w mocniejsze granie..Polubiłem delikatny basik..Mysle o wzmacniaczu i tubie..wszystko okej, ale intryguje mnie zainstalowanie tego..?? Jak poprowadzić kable aż do bagażnika,gdzie wzmacniacz? Co polecacie??

Jeśli nie wiesz za bardzo jak to zrobić to lepiej zainwestuj też w montaż tego wszystkiego żeby czegoś samemu nie popsuć.

Cytat:
Jeśli nie wiesz za bardzo jak to zrobić to lepiej zainwestuj też w montaż tego wszystkiego żeby czegoś samemu nie popsuć.

Jak wszyscy się zastosują do tej rady to forum trzeba będzie zamknąć.

Bez przesady trzeba mieć talent, żeby coś zepsuć. A ile satysfakcji z własnej pracy.
Myślę, że rzecz nie w tym, że można zepsuć, ale w tym żeby uzyskać najlepszy efekt.

Cytat:
Mysle o wzmacniaczu i tubie

Wzmacniacz musi być oczywiście, tylko że ma on napędzać tylko bas czy też inne głośniki??
O tubie zapomnij daje więcej burczenia niż basu, zainwestuj w skrzynie basową, najlepiej band-pass lub chociaż bas refleks. Fakt najlepiej grają obudowy zamkniete, tylko że w BMW z racji dobrego wygłuszenia kabiny dają średni efekt, sprawdziłem.

Cytat:
Jak poprowadzić kable aż do bagażnika

Zasilanie "plus" bezpośrednio od akumulatora poprzez bezpiecznik, jedną stroną samochodu po podłodze, "minus" możliwie najkrótszym przewodem z masy samochodu, a kable sygnałowe oraz sterowanie wzmakiem (jest zazwyczaj podpięte pod sygnałówke) drugą stroną samochodu.

Cytat:
gdzie wzmacniacz?

Najlepiej w bagażniku, ja przykręciłem do skrzyni basowej.

Cytat:
Co polecacie??

Tylko markowe ( czytaj: drogie produkty ), skrzynie lepiej kupić gotową, idealnie zestrojoną. Nie żałuj kasy na dobre kabelki, bez tego ani rusz. Zainwestuj też w przednią scenę, jeśli jeszcze jej nie masz.

Musisz wiedzieć że BMW jest trudnym samochodem do dobrego nagłośnienia, jest to opinia znajomego który ma dużą wiedzę o CA.
Poczytaj jeszcze TU

Pozdrawiam
[

[ wiadomość edytowana przez: BeeMWe dnia 2007-05-30 12:53:44 ]

Dzięki za linka, ale ten plik pdf sie nie chce otworzyć ..Co sądzicie o Tym??z allegro.pl z tyłu na zdjęciu widoczny wzamacniacz? Czy wystarczy mi coś takiego plus oczywiście okablowanie?? Hmm teraz dodatkowe pytanko, tylnie oryginalne głośniki w e34 są jakieś słabe..jaki jest ich rozmiar i co proponujecie założyć zamiast oryginału??Prosze o konkretne propozycje, wiem że sie znacie na temacie!!

[ wiadomość edytowana przez: kosmat dnia 2007-06-03 18:55:58 ]

BMW jest trudnym autem do nagłośnienia, i nie da się go nagłośnić półśrodkami. Zainwestuj najpierw w porządny przód od 400zł za zestaw odseparowany i w górę za 16cm + panele w drzwi od 200zł (miejsce pod deską jest do niczego) wysokotonowe w słupki 200-400zł,kable z allegro kpl do wzmaka nieschodź poniżej 100zł.A potem pozostanie ci wygłuszenie drzwi minimum po 200zł za strone.To tak w skrócie jak nagłośnić E34, zakup niemarkowych produktów skończy się czkawką i wywaleniem kasy w błoto.

Cytat:
Zainwestuj najpierw w porządny przód od 400zł za zestaw odseparowany i w górę za 16cm + panele w drzwi od 200zł (miejsce pod deską jest do niczego) wysokotonowe w słupki 200-400zł,kable z allegro kpl do wzmaka nieschodź poniżej 100zł.A potem pozostanie ci wygłuszenie drzwi minimum po 200zł za strone

Jestem jak najbardziej za, bardzo dobre rozwiązanie, tylko że już lekko podchodzi pod audiofila, a kolega pytał o wzmaka i tube/skrzynie.
Kosmat, zacznij od wspomnianej skrzyni basowej i wzmacniacza, a apetyt wzrośnie w miarę jedzenia. Skrzynia będzie jeszcze dużo mogła, ale przód nie da rady i wtedy dojdziesz do wniosku że trzeba się zabrać za przednią scenę

Cytat:
Co sądzicie o Tym??z allegro.pl z tyłu na zdjęciu widoczny wzamacniacz?

Litości, szkoda kasy. Kup skrzynie np. MacAudio, Magnata czy Blaupunkta - bardzo dobry stosunek ceny do jakości, a i nie mają bardzo dużych wymagań co do napędu czyli wzmacniacza. Jeśli mierzysz wyżej to np JBL czy JL Audio, tylko że do nich już powinien być wzmak konkret bo się udławią.

No tak zrobienie skrzynki do głośników za 400zł to już audiofilizm.Co by nie zrobił to i tak w fabrycznych miejscach przednich nie zagra a z basem 1 i słabym to wogle porażka.Nie ma co się łudzić szybciej nagłośnimy astre 1 niż E34 takie to są konstrukcje.

Cytat:
No tak zrobienie skrzynki do głośników za 400zł to już audiofilizm.

Fakt czy złośliwość?
Rozwiązanie które zaproponowałeś, czyli sam przód bez wzmacniacza i bez basu w bagażniku to wydatek rzędu 1.000zł lekką rączką.
Kosmat pytał o BAS czyli wzmak, tuba/skrzynia i kabelki. Sądząc po linku który wstawił, szuka raczej spokojnego rozwiązania za normalne pieniądze.
Wiem, wiem. Instalując dobrej klasy przód z zachowaniem wszelkich zasad, bas jest wystarczający i skrzynia jest zbędna, ale z drugiej strony głośnik 16tka jest zbyt małym, żeby zejść naprawde nisko czyli zostaje: skrzynia jednak co masaż to masaż, a taki najlepiej osiągnąc przez 25ke czy 30ke w bagażniku.
Pozdrawiam

Cześć mam problem, czytałem twój profil i jestes specem od audio. czy możesz mi pomóc w sprawie kodu mam problem z wpiseniem go na wyswietlaczu mam tylko 4 kreski ---- kod znam ale nie mogę go wpisac prosze o pomoc za co z góry dziekuje.

Cytat:
Cześć mam problem, czytałem twój profil i jestes specem od audio. czy możesz mi pomóc w sprawie kodu mam problem z wpiseniem go na wyswietlaczu mam tylko 4 kreski ---- kod znam ale nie mogę go wpisac prosze o pomoc za co z góry dziekuje.

Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc.
Zapytam tylko: czy masz na myśli wyświetlacz radia czy wyświetlacz BC??

Cytat:
Mysle o wzmacniaczu i tubie..wszystko okej, ale intryguje mnie zainstalowanie tego..??

Zamontowałeś już coś, pochwal się co łupie w bagażniku

jeszcze...ah te finanse