Problem ze wspomaganiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na początku chciałem Was bardzo serdecznie powitać. Od niedzieli stałem się właścicielem Atosa Prime, dlatego jeszcze niezbyt dobrze orientuję się "co w trawie piszczy".
Otóż zauważyłem, że na postoju pod samochodem pojawia się kapka płynu z układu wspomagania. Zajrzałem dokładniej pod maskę i teraz widzę, że wydostaje się płyn z układu. Mokra jest pompa (wg mnie ta część to pompa), czyli urządzenie, do którego prowadzi gumowy wąż od zbiorniczka z płynem od wspomagania i to co pod nią, czyli aż do dolnej części zderzaka.
Czy wg Was to poważny problem, czy to typowa usterka. Samochód jest z 2000r., ma klimatyzację, wspomaganie działa bez zastrzeżeń.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,

Mabeo.

to nie jest duży problem. ale masz miec pod maska swojego autka jakies wycieki. kolego-choćby ze względow estetycznych bym sie za to zabrał - usterka łatwa w usunięciu. trzeba najpierw zlokalizować miejsce wycieku. to moze byc wąż - taniutka sprawa. i do roboty.

Kup sobie nowe zaciski i poprzyciskiaj nimi rurki.
A pozatym z pompy to raczej nie cieknie w takim roczniku a z przewodów jak kolega pisze Moze tam jest cos niedokręcone itp.

Dzisiaj się za to wezmę. Postaram się na ile to możliwe wszystko wysuszyć i wyczyścić, po czym może uda mi się zlokalizować miejsce wycieku. Wolałbym uniknąć serwisu, bo wiadomo, że mogą mi powiedzieć, co tylko im się wymarzy.

Wspomaganie poważna(bezpieczeństwo) rzecz nie musisz jechać do mechanika jezeli to tylko coś niezakręcone. DO aso nie musisz jechać, mechanik to zrobi za 30 zł.

Wczoraj nagimnastykowałem się, ale niestety nie udało mi się ustalić skąd płyn się wydobywa. Mokra jest pompa wspomagania, to co pod nią, czyli chyba jakiś większy element od klimatyzacji. Pod samochodem jest zawsze kapka, a tak jak napisałem za mocno wszystko jest zachlapane żeby ustalić źródło. Niestety wyczyścić elementów nie dałem rady, bo są za mocno zabudowane. W piątek jadę do serwisu, trudno..

Jezeli masz klimatyzacje, to w trakcie jej dzialania wydziela sie kondensat- skroplona woda i to pewnie jest Twoj plyn od wspomagania