Toyota Carina E - Wspomaganie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam takie pytanie czy jest to możliwe ze w Carinie E z pazdziernika 1993 r. może nie byc wspomagania ponieważ wszędzie gdzie czytalem o Carnie to było ze seryjnie były wyposazane w Wspomaganie kierownicy a u mnie kierownica chodzi cholernie ciężko więc niewiem czy niema wspomagania lub czy jest one zepsute. Mam zamiar zobaczyc u mechanika ale przed tym spytam sie was.

Cytat:
2007-05-30 17:44:28, guttierez pisze:
Witam mam takie pytanie czy jest to możliwe ze w Carinie E z pazdziernika 1993 r. może nie byc wspomagania ponieważ wszędzie gdzie czytalem o Carnie to było ze seryjnie były wyposazane w Wspomaganie kierownicy a u mnie kierownica chodzi cholernie ciężko więc niewiem czy niema wspomagania lub czy jest one zepsute. Mam zamiar zobaczyc u mechanika ale przed tym spytam sie was.

Jeśli ma, to powinieneś mieć pod maską choćby zbiorniczek na płyn od wspomagania. Power steering czy cos takiego może pisać na nakrętce. Jak ją odkręcisz to na 'bagnecie' powinny być skale dla HOT i COLD.

Zbiorniczka moze juz nie być ale bez wspomagania to raczej kierownica byś nie ukrecił.Zobacz jak wygląda listwa z ktorej wychodza drażki kierownicze.Powinny być doprowadzone przewody metalowe połaczone z pompą napedzaną dodatkowym paskiem z duzego koła pasowego na wale głównym.

Początkowo po kupnie kierownica chodziła sztrasznie ciezko o kręceniu w miejscu nie bylo wogle mowy teraz jak by lżej juz chodzi ale niewiem czy to moje złudzenie czy powaznie cos sie tam rozruszało poniewaz podobno samochód stał w garazu przed kupnem jakis spory czas. Chodz juz mi nie przyszkadza brak wspomagania ale jezeli jest to warto było by je naprawic. Zaraz bede jechał to zobacze czy jest jakis zbiorniczek

zbiorniczek powinien być po lewej stronie pod sama szyba

a raczej nie było carin bez wspomagania
tak wiec szukaj szukaj
moze płynu nie ma ??

Cytat:
2007-05-31 13:14:40, Suchy pisze:
zbiorniczek powinien być po lewej stronie pod sama szyba[...]

No... chyba że to 2,0...

A obywatel guttierez niech jeszcze zapozna się z tematem krzyżaka kolumny kierowniczej
Pozdro.

Kurcze chyba jednak niema patrzyłem to ani zbiorniczka nie widac ani zadnych przewodów od wspomagania. A jest to możliwe ze niema ponieważ jest to pustak totalny ani eletryki zadnej ani nic elektrycznego hehe to mogli też poskąpić wspomagania ale w sumie dobrze nie bedzie miało co sie psuc bo przy aucie 14 letnim to elektryka miała by prawo szwankowac a tak korbki chodzą idealnie heh Siłownia jest mi zbędna jak sie nakręce kierownicą hehehe
Chodz niema elektryki i wpomagania i tak jestem zadowolony z mojego pierwszego auta hehe

Cytat:
2007-05-31 17:04:42, Perzan pisze:
No... chyba że to 2,0... A obywatel guttierez niech jeszcze zapozna się z tematem krzyżaka kolumny kierowniczej Pozdro.

Możesz przybliżyć temat ? Bo u mnie w 2.0 właśnie jest po lewej i nie zakumałem kontekstu

Przy okazji, gdzie jest filtr paliwa w 2.0, bo przy chłodnicy pod akumulatorem jest takie coś z okienkiem i też w sumie nie wiem co to jest.

Ehhhhhh w Poldku nie miałem takich dylematów

pozdrawiam,

Cytat:
2007-05-31 21:45:31, Fiskomp pisze:
Możesz przybliżyć temat ? Bo u mnie w 2.0 właśnie jest po lewej i nie zakumałem kontekstu

Tak, ale masz po lewej na błotniku, przed kielichem od kolumny, a nie przy grodzi jak w 1,6/1,8, które to mają zbiorniczek na pompie, a pompę mniej-więcej tam gdzie 2,0

Cytat:
Przy okazji, gdzie jest filtr paliwa w 2.0,

Poszukaj na grodzi pod pompą hamulca i sprzęgła albo nad przekładnią

Cytat:
bo przy chłodnicy pod akumulatorem jest takie coś z okienkiem i też w sumie nie wiem co to jest.

Osuszacz do klimy

Cytat:
Ehhhhhh w Poldku nie miałem takich dylematów

Ale w poldku nie miałeś 133KM pod maską i trochę mniej miejsca w środku

A tak w ogóle to książkę zassał ? Poczytał ?
Pozdro.

Cytat:
2007-05-31 21:45:31, Fiskomp pisze:
Możesz przybliżyć temat ? Bo u mnie w 2.0 właśnie jest po lewej i nie zakumałem kontekstu Przy okazji, gdzie jest filtr paliwa w 2.0, bo przy chłodnicy pod akumulatorem jest takie coś z okienkiem i też w sumie nie wiem co to jest. Ehhhhhh w Poldku nie miałem takich dylematów pozdrawiam,

W wątkach z krzyżakiem było sporo informacji o układzie wspomagania i dziwi mnie fakt ze jakaś carina nie ma wcale tego układu.Przy tej masie pojazdu jest to raczej niezbedne.Filterek paliwa mozna szybko znalesc idac po przewodach od listwy wtryskiwaczy.Ten grubszy idzie wprost z filtra paliwa,jest nieco w głebi z prawej strony silnika.Ten element obok chłodnicy to czesc klimatyzacji-filterek z odwadniaczem.

Cytat:
2007-05-31 22:03:20, carinus pisze:
[...]dziwi mnie fakt ze jakaś carina nie ma wcale tego układu.Przy tej masie pojazdu jest to raczej niezbedne.[...]

Mnie też to dziwi, ale...
45510-20090 to przekładnia do Cariny bez wspomagania dla AT190
Znaczy się w 1,6 występowały takie zjawiska
Pozdro.

Cytat:
2007-05-31 13:14:40, Suchy pisze:
zbiorniczek powinien być po lewej stronie pod sama szyba

to gdzie ja go mam

Na tym zdjęciu pompy wspomagania nie widać co prawda ale mas zje napewno bo widzę po przewodami od klimy kawałek czarnej rurki (taka petelka zrobiona) która ma za zadanie chłodzić płyn od wspomagania Pompe znajdziesz patrząc na paski klinowe, 1 u Ciebie do alternatora, drugi do wspomagania (jest napedzany nie od koła pasowego silnika lecz od koła pośredniego), 3 do klimy
Zbiorniczka szukaj za bagnetem oleju patrząc na to zdjęcie co jest
Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: broker2004 dnia 2007-12-13 17:08:14 ]

[ wiadomość edytowana przez: broker2004 dnia 2007-12-13 18:03:13 ]

zgadza się
jest dość głęboko taki czarny prostopadłościan z nakrętką podpisaną "cośtam steering fluid"

dzięki

Nie ma za co
Swoją drogą bardzo ładnie i czysto pod maską, u mnie jak po jak po huraganie i powodzi:/

hehe, to zdjęcie było zrobione równo rok temu.
i to było pare miesięcy po kupnie

pewnie był wypucowany, "tak żeby na giełde można było zawieść"
teraz jest mała plamka oleju koło korka