Jak to jest z zabytkami?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
z tego co wiem to zamochód który ma 25 lat jest juz zabytkiem i dalej z tego co wiem to na zabytki jest ubezpieczenie o 50 % tańsze. na jakiej zasadzie to jet przyznawane, w momecie jak w ubezp widza ze sam ma 25 lat, to licza o 50 % czy trzeba cos zalatwiac? piszczie co wiecie

jak auto ma 25 lat to OC taniej o 50% jest w PZU za weterana szos a żeby mieć auto zabytkowe to musi to stwierdzić PZM albo Automobil klub dokładnie nie pamietam i 95% cześci musi być orginalne wtedy moz rejestrować jako zabytek i dostaje sie żółte blachy zabytkowe

a tak z ciekawosci to co daja te zolte tablice oprocz tego ze widac na odleglosc ze mam zabytka ?

A czy za zabytka uznaje się autko które zostało 25 lat temu wycofane z produkcji czy które ma 25 lat??

z tego co slyszalem to to ktore ma 25 lat nawet jesli jest obecnie produkowane

Czyli mój malec może starać się o zabytkowe rejestracje

Zarejestrować na żółte tablice można auto, które ma 25 lat lub więcej i od 15 lat lub więcej jest nieprodukowane (ew. może być skończona produkcja trochę mniej lat temu, ale wtedy z autem musi się wiązać jakiś historyczny fakt) i jeszcze dodatkowo musi posiadać dosyć duży procent oryginalnych części.
Ale tak moim zdaniem to nie ma sensu tak rejestrować samochodu jeśli chce się go normalnie użytkować. Z zabytkiem wiążą się duże restrykcje. Nie można go swobodnie sprzedać, nie można nim bez pozwolenia wyjechać za granicę, zdaje się że jest ograniczona dopuszczalna prędkość z jaką wolno się poruszać zabytkiem i jeszcze, ale tego już nie jestem pewien, nie wolno jeździć zabytkiem w nocy. Aha i jeszcze jak się uszkodzi auto z własnej winy to można jeszcze zapłacić mandat za niszczenie dobra narodu.
A ubezpieczenie OC mniejsze o 50% ma każde auto (ale tylko w PZU, nie w innych ubezpieczalniach), które po prostu ukończyło 25 lat (tu już stopień oryginalności nie jest ważny).

[ wiadomość edytowana przez: Slinger dnia 2003-06-15 21:01:20 ]

[ wiadomość edytowana przez: Slinger dnia 2003-06-15 21:02:45 ]

A trzeba coś do pzu zgłaszać czy sami obniżą??

A tego to już nie wiem.
Ale z kolei słyszałem coś, że łączna suma zniżek OC nie może przekroczyć 70% (więc jak ktoś ma już dużo zniżek to pewnie równych 50% mu nie odliczą tylko trochę mniej).

No ja mam 5% zniżki za coś tam a w tym roku mojemu auku mija 25 roczek

no to do PZU i masz 55%
ja musze cos wykombinować bo mi teraz jeszcze dowalą zwyzki za dzwona, mozna to jakoś ominąć?

Ja w 132 mam 50% zniżki za wiek, od tej sumy 60% zniżki ma mój starszy za bezwypadkową jazdę i 5% za przedłużenie - łącznie za 2.0 płacimy 220 zł ubezpieczenia .

Cytat:
2003-06-15 12:33:54, misieq pisze:
a tak z ciekawosci to co daja te zolte tablice oprocz tego ze widac na odleglosc ze mam zabytka ?

Z tego co mi wiadomo to nie musi przechodzic przegladow. Znaczy takich normalnych - zabytek ma taryfe mocno ulgową. Ostatnio bylem na zlocie amerykanow w Miedzianej i byla tam zayebista Corvette'a z zółtymi blachami - przyjechala i wyjechala na lawecie, ale po terenie zlotu sama jezdzila (i to jak jeżdzila - 7 litrów pod maską!!! ). NIestety nie wpadlem na to zeby porozmawiac o tych tablicach z wlascicielem - nieomieszkam nastepnym razem.

Cytat:
2003-06-15 22:32:16, Rino125p pisze:
no to do PZU i masz 55%
ja musze cos wykombinować bo mi teraz jeszcze dowalą zwyzki za dzwona, mozna to jakoś ominąć?

Wydaje mi sie ciezko Ci bedzie ominac takie cos. Jak masz duza znizke wtedy po prostu zmniejszaja Ci o 10 lub 20% lub wiecej bo zalezy to od tego na jaka kwote wyrzadziles szkode. A jak jestes bez znizek to mozesz podziekowac wczesniej PZU i po prostu przeniesc sie do innego towarzystwa ubezpieczeniowego i juz. Tam Ci zwyzki nie dadza bo nie maja takiej podstawy