!!! PONY - co ulepszyliście w swoim aucie !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Fajnie byłoby wymienić się informacjami na temat co można ulepszyć w naszych poczciwych Poniakach : )
Ja mam założony gaz i auto śmiga jak szalone .Diody gazu przełżyłem sobie na główną konsolę a przełącznik schowałem w schowku po lewej ( w ten sposób mam dodatkowe zabezpieczeie przed złodziejem). Na tył założyłem amortyzatory KYB w ten sposób stał się trochę twardszy.Teraz myślę o dystansach ,fajnie jeśli ktoś ma już w tym doświadczenie.Zastanawiam się też nad filtrem sportowym ,może ktoś już założył i ma spostrzeżenia? Dużo już zmieniałem w swoim samochodzie i wiele mogę podpowiedzieć. piszcie !!!!!

ja się trochę bawiłem w przeróbki w swoim (na tapecie w tej chwili zderzak i maska ) zdjęcia są na stronie witka

Ja mam założony stożek i 2 strumienice i jestem z nich średnio zadowolony Było to zakładane dzień przed startem w Rudnikach rok temu z myslą o poprawie czasu na 400 m ale czas osiągnąłem niestety dużo gorszy ale może przyczną tego była skrzynia biegów (dzień po zawodach się rozsypała.

Dobry pomysl zeby sie wymienic doswiadczeniami z przerobek.
Moje zmiany w poniaczu:
-sprezyny Weitec (straszna padaka), w tym tygodniu zakladam Eibacha-jak zaloze to sie podziele wrazeniami
-amorki Koni czerwone -sa zajebiste
-dystanse z tylu 17mm na strone
-fele 7x15 et37 i gumki 195/50 15
-ostatni tlumik przelotowy
-silnik seria bo bedzie zastapiony mocniejszym
Chce wsadzic lepsze hamulce moze z Sonaty, ale slyszalem ze wszystkie hyundaie maja slabe hamulce wiec zastanawiam sie nad hamulczykami z mitsubishi albo z hondy tylko jeszcze nie wiem z jakich modeli mozna zrobic taki przeszczep-Moze macie jakies pomysly

[[[pony91]]] , powiedz jak po założeniu dystansów zachowuje się auto .Faktycznie coś to daje ( oprócz wyglądu) ,auto lepiej zachowuje się w zakrętach ? ile dałeś za dystanse? możesz jakieś polecić?

[ wiadomość edytowana przez: dominikwilczynski dnia 2003-06-15 16:57:10 ]

[[[ speedmaster]]]] jak z mocą po założeniu stożka? jest zauważalna zmiana ???

lepiej ciągnie przy niższych obrotach i dawniej już moc się kończyła gdzie prz 5 tyś. ale teraz jeszcze trochę ciągnie

ja mam u sibie Ventura sprężynki i jestem very happy

Do zalozenia dystansów zostalem zmuszony poniewaz tylne kola tarly o amortyzatory, poza tym ze koleczka zrownaly sie z obrysem auta(dobrze wyglada ) to nie zauwazylem poprawy w prowadzeniu.
Dystanse kupilem polskiej produkcji chyba za 150zl + dluzsze szpilki 120zl. Z kupnem dystansów na przód moze byc problem z powodu specyficznego montazu tarcz hamulcowych.

Zalezy jakie masz kola jezeli standardowe to po zalozeniu dystansow prowadzenie sie poprawi(lepiej bedzie sie trzymal drogi)
Jak masz duze fele i szerokie lacie to roznicy nie zuwazysz-takie jest moje zdanie
pozdro

Na temat nadwozia w mojej glowie tlilo sie kilka chorych pomyslow , naprzyklad ciekawym rozwiazaniem w pony bylo by poszezenie blotnikow przez zastosowanie reperatorek blotnikow od golfaI/II Co do modyfikacji doloto/wydech to jakis zanaczace efekty mozna uzyska przy MPI (stazek)i usuniecie katalizatora oraz montaz wydeszku (np KM malon wzor mugen)co do wspomnianych dystansow to faktycznie poza efektem wizualnym nic wiele sie nie dzieje. wracajac do wygladu proponuje montaz lampek przdnich od TOLEDO I i przerobienie maski a adaptacja zderzaczkow od GOLF II lub III by byla bardzo ciekawa.
Pozatym p[rzy MPI polecam montaz skrzyni z EXCELA 91 4 biegi (fajna sprawa na szybko jazde miejska(naprawde fajnie sie zbiera na takim przelozeniu)Swiece proponuje BERU lub NGK sprawdzone i nie przkombinowane.Co do zawiszenia sprzezyny H&R sa wystarczajace a amortyzatory KEYAB przy niskij cenie sa optymalny rozwiazaniem.(osobiscie mam mile doswiadczenie z GABRIEL GAS RAYDR) poza tym fajna sprawa i tredem jest zaspawanie w 4/5 drzwiowym PONY klamek tyl

ależ wy macie pomysłów-podziwiam

bo my kochamy swoje autka

chociaż tyle przyjemności co kobieta to jednak one nam nie dadzą ale zawsze można to jakoś pogodzić

ja jednak mam więcej pomysłów z kobietami niż z samochodami

Dzisiaj zalozylem sprezynki Eibacha i sa zajebiste-polecam.
Jezeli ktos z was ma ochote na sprezynki WEITECa -35mm do Pony91-94r to chetnie sprzedam(zaznaczam ze tylne sprezynki sa troche za miekkie i potrafia stukac przy przejezdzaniu przez dziury, natomiast pdo przednich nie mam zastrzezen)
pozdr

a ja mam orginały i jeździ się ok. (po dziurach o głebokości do 10cm)

GDZIE MOŻNA TANIO KUPIĆ PIERŚCIENIE DYSTANSOWE???

Ja w swoim pony mam sprężyny ventura -35mm. Seryjne szczegulnie z tyłu były za miękkie. teraz dużo lepiej tylko na warszawskich dziurach trochę trzęsie... Jeśli chodzi o filtr powietrza założyłem wkładkę JR (gażnik). Różnicy odczuwalnej raczej nie ma ale jest ciut głośniejszy.

troche? to chyba nie jeżdziłeś po Jana Pawła przecie tam nie można szypciej niż 30

u mnie po założeniu sprężyn bardzo sie trzymanie na zakrętach poprawiło

Temat co prawda stary, ale ostatnio da się zauważyć iż parę osób coś tam kombinuje przy swoich poniaczach (w końcu trochę się ruszyło z tuningiem podobno nietuningowalnych samochodów ). Oczywiście niekwestionowanym liderem jest w tym Speedmaster!Więc może już po zakończonych pracach opiszemy co i jak pozmienaliśmy w swoich furkach...

dziękuję za uznanie

co do pomysłu opisania swoich zmian bardzo dobry pomusł

ja osobiście bym widział tak:

u Witka na stronie powstaje dział tuning i każdy który coś dłubnła przy swoim mógły napisac krótki referat na temat tego co zrobił i wysłać to jemu (of course z kolekcją zdjęć) i wtedy bardzo fajnie by to wyglądało