Gaśnie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
temat szeroko poruszany ale u mnie jest jakoś inaczej

mianowicie gaśnie mi w sytuacjach:
zaraz po odpaleniu ( da się zapalić bez problemu ponownie)
przy ruszaniu w przód lub tył
przy maxymalnie skręconych kołach w którąkolwiek stronę jak zaczyna syczeć wspomaganie ( ki diabeł??)

wymieniona cała elektryka: świece denso, palec i kopułka beru, przewody packard za 180 zeta, obie cewki, czyszczony silniczek krokowy ( nie piszę firm i cen aby sie pochwalić ale dlatego żeby uniknąć podpowiedzi że może słabe to czy tamto bo i tak kiedyś miałem przy kiepskich materiałach)

plissss, jakieś teorie??

silnik 2,0 od kalibry i gaz sekwencja ( nie ma znaczenia czy jest na PB czy LPG jest to samo)

Może ma to coś wspólnego ze wspomaganiem (pompa? prosiłeś o teorie ).
Tak serio to opisz coś więcej - czy w czasie ciągłej jazdy ma to miejsce, czy tylko przy max skręconych kołach, np na parkingu...
Większe obciążenie jest - może dla tego...
Napisz coś więcej.
Pozdrawiam, Darek.

może faktycznie sprecyzuję o co mi chodzi
jak odpalę i wskoczy na 2500-3000 obr to przy zjeżdżaniu obrotów gaśnie a jak odpalę i wskoczy odrazu na 900-1000 to jest ok
jeśli zdarzy się sytuacja że zgaśnie po zapaleniu to już wiem że będzie kiepsko chodził tzn na dwójce skacze jak żaba i przydusza się
w/w objawów nie ma przy jeździe na wyższych biegach i wyższej prędkości - ma kopa i ładnioe chodzi
jak wrzucę na luz po jeździe czy to wolnej czy szybkiej i długiej samochód pracuje idealnie
na jałowym chodzi bez zarzutu natomiast jak ruszam wolno a w dodatku mam mocno skręcone koła to muszę gazować bo wiem że zgaśnie
w ciągu jednego dnia i jak parę razy odpalam to raz jest dobrze a raz źle - to zależy jak odpali

moje teorie:
krokowy
czujnik przepustnicy

może ktoś tak miał i podpowie

Moim zdaniem są to objawy przeprogramowywania się komputera benzynowego podczas jazdy na gazie.Pojeździj na noPB jakiś czas i następnego dnia odpal go.Pewnie wszystko będzie ok (pod warunkiem,że wtryski nie są zastałe i pompa jest ok)

Kumpel miał kiedyś w alfie 156 podobną sytuację z komputerem i oprogramowaniem. Już po odpaleniu wiedział czy będzie dobrze jechał samochód, czy jak popierdułka. Nie wiem jak się to zakończyło (ostatecznie sprzedał samochód), ale po takim gównianym odpaleniu, gasił silnik i zapalał ponownie i było już ok.

Odświeżam temat bo spać po nocach nie mogę.

Chciałem jeszcze dodać bo może to ważne że w samochodzie prawie wszystko pod maską było zmieniane - filtry, paski, świece, cewki, kopułka z palcem. Niedawno też wymieniłem tłumiki.

Nie chcę w ciemno wywalać kasy a nie mam nikogo z taką bryką.
Koło mnie na szrocie stoi esperak ale 1,5 więc podmianka części typu silniczek krokowy czy map sensor odpada.

Jeszcze nasunęło mi się że może to własnie map sensor albo coś co steruje zapłonem albo wtryskami ( gaz mam sekwencję)

Rano jak odpalam zawsze dojdzie do 1500 obr i zawsze zgaśnie jak znów odpalę jest malina.Silnik na początki skacze żabką ale jak sie nagrzeje jest ok.Potem już rozruchy i praca na wolnych są super.

To mi naprawdę nie daje spać po nocach.

ps. robiłem reset i ustawiałem przepustnicę nie pomogło

koledzy pomóżcie!!!!

Wreszcie mogę spać w nocy

Znam przyczynę gaśniecia mojego auta:

winę za wszystko ponosi .... adaptacyjny komputer.

lekarstwo: przekaźnik resetujący komputer

pozdrawiam

Cytat:
2007-08-11 00:29:36, adamus0 pisze:
Wreszcie mogę spać w nocy Znam przyczynę gaśniecia mojego auta: winę za wszystko ponosi .... adaptacyjny komputer. lekarstwo: przekaźnik resetujący komputer pozdrawiam

nieprawda... to tak jakbyś zastosował plaster na złamanie...

skoro komputer się błędnie adaptuje - masz źle wyregulowaną sekwencję i dlatego map-y benzyny się rozjeżdżają. W dobrze wyregulowanej instalce nie ma prawa coś takiego się dziać. Poczytaj zresztą tutaj

Cytat:
nieprawda... to tak jakbyś zastosował plaster na złamanie...

skoro komputer się błędnie adaptuje - masz źle wyregulowaną sekwencję i dlatego map-y benzyny się rozjeżdżają. W dobrze wyregulowanej instalce nie ma prawa coś takiego się dziać.

Miałeś rację, byłem u gazowników, wgrali nowy program i wreszcie jest ok. Instalacja była źle ustawiona.

Pozdrówka