MotoNews.pl

Ile średnio km można zrobić na orygialnym sprzęgle?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie, oczywiście bierzemy pod uwagę normalną jazdę. ile średnio zrobiliście km od wymiany do wymiany i czy to był oryginał czy też zamienniki?

Ja(+ poprzedni właściciel) na oryginalnym sprzęgle 200000 pojeździło by się jeszcze trochę ale byłoby już coraz gorzej.
POZDRAWIAM

na oryginalnym spokojnie 200.000

Mam przejechane 157 000 km i jeszcze oryginalne fabryczne sprzęgiełko Myślę, że jeszcze pojeżdżę na nim troszeczkę, bo nie zauważyłem jak na razie żadnych niepokojących objawów Mój silnik to 1.4 EFI 1995r.

ja mam 208 tyś i jeszcze się nie ślizga

u mnie przy 120tys bylo kompletnie spalone, ze nawet docisk mial wszystkie kolory teczy:] nie wiem co tam poprzedni wlasciciel z nim zrobil....

170 tyś i zaliczyło zgon

220 000 - przy wymianie moj mechanik mowil ze wygladalo na nie zmieniane od nowosci...

czy zauwazyliscie cos takiego ze jak auto pracuje na luzie i sie wcisnie sprzeglo to jakby ciutke ciszej pracował silnik(trzeba sie dobzre wsluchac), a moze ja juz mam pzreslyszenia ......

Cytat:
2007-06-01 21:38:45, Kamil_K pisze:
czy zauwazyliscie cos takiego ze jak auto pracuje na luzie i sie wcisnie sprzeglo to jakby ciutke ciszej pracował silnik(trzeba sie dobzre wsluchac), a moze ja juz mam pzreslyszenia ......

to jest oczywiste bo po pierwsze odcinasz skrzynie biegów i silnik ma lżej...

Cytat:

w pewnym poradniku auto swiatu pisali ze to wlasnie objaw konczacego sie sprzegla. Chyba nie w essach, jestem swiezo po wymianie kpl i ten minimalnie cichnacy szum pozostal dalej.

ja zrobiłem 210 tys.musiałem z trasy wracac do domu,bo nie dało sie jechac

Cytat:

najczesciej jest to oznaka konczacego sie lozyska oporowego... chociarzz moj mechanik jest taki zdolny ze jak zrobil mi sprzeglo to teraz cos mi caly czas chrupie przy silniku jak chodzi na luzie a jak wcisne pedal sprzegla to cichnie... a wszystko mam nowe...

mam tak samo ja wy koledzy po wcisinieciu sprzegla chodzi ciszej

Cytat:
2007-06-01 23:13:26, pytlar pisze:
najczesciej jest to oznaka konczacego sie lozyska oporowego... chociarzz moj mechanik jest taki zdolny ze jak zrobil mi sprzeglo to teraz cos mi caly czas chrupie przy silniku jak chodzi na luzie a jak wcisne pedal sprzegla to cichnie... a wszystko mam nowe...

Bo to skrzynia Mialem tak przy 2 skrzyniach - sprzeglo zostawalo razem z lozyskiem to samo a chalasowal inaczej
Jak lozysko siada oporowe to chalasuje przy wcisnietym sprzegle

Moje w 1,6 wytrzymalo 260 tys (lub wiecej bo kto to wie) i sprzedalem je mechanikowi i jakis kolo smiga dalej na nim

Cytat:
2007-06-01 23:10:47, Marcin_30 pisze:
ja zrobiłem 210 tys.musiałem z trasy wracac do domu,bo nie dało sie jechac

Gdzieś Ty jechał taki szmat drogi?? hehehhe.

Ja wymieniłem po przejechaniu ok. 40 000 km a ile wcześniej ktoś na nim zrobił Bóg raczy wiedzieć, fakt jest taki że przede mna jeździła kobieta i tarcza była przypalona nieco a przy wymianie silnika przy okazji Dzik dosta ł nowe sprzęgiełko

i ja tak mam, powiedziałbym, że różnica w dźwięku kolosalna. przy wciśniętym pedale sprzęgła idealny klekot dizla, przy puszczonym jakiś dziwny terkot. ale mam tak od kiedy go kupiłem, przejechałem już 15 tysi i bez różnicy, cały czas ten sam dźwięk i nie czuję, żeby coś się psuło...

200.000 - 1.6 efi, chyba oryginalne... ciągle jeździ... ino czuć, że przy wysprzęglaniu triche szarpie, chyba za kilka tys trza będzie nad nowym pomyśleć...

200 000 km lub jakies setki wiecej no i jezdzi ale to juz nie jest to sprzegło jak w "nowym". Zaczynam zbierac na nowe i na rozrzad.