MotoNews.pl

OMEGA B 2.5 V6 Automat - osiągi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

chcialbym sie dowiedziec jakie ma osiagi ten silnik.

0 - 100km/h bez trybu sport
0 - 100km/h z wlaczonym trybem sport

oraz:

- spalanie w miescie
- spalanie w trasie
- srednie spalanie

- ile pali oleju na 1000km

potrzebuje do porownania ze swoim silnikiem, poniewaz niektore pomiary uwarzam ze mam za duze.

pewnie wiekszosc juz bylo i niektorzy za to mnie zjedza :] ale niektorych rzeczy nie moge znalezc na forum, szukalem. Moze zle zadaje pytanie.

Cytat:
2007-06-03 22:53:40, Dimitry pisze:
Witam chcialbym sie dowiedziec jakie ma osiagi ten silnik. 0 - 100km/h bez trybu sport 0 - 100km/h z wlaczonym trybem sport oraz: - spalanie w miescie - spalanie w trasie - srednie spalanie - ile pali oleju na 1000km potrzebuje do porownania ze swoim silnikiem, poniewaz niektore pomiary uwarzam ze mam za duze. pewnie wiekszosc juz bylo i niektorzy za to mnie zjedza :] ale niektorych rzeczy nie moge znalezc na forum, szukalem. Moze zle zadaje pytanie.

Instrukcja obslugi - tam jest wszystko.

Vino

nie posiadam takiej instrukcji, myslalem ze nie problem jesli ktos napisze. W instrukcji beda dane fabryczne, a mnie interesowaloby jakie sa osiagi, zuzycie aut kilku-kilkunasto letnich, wiadomo ze beda sie troche roznic.

Jesli mozna ponawiam pytanie.

miasto 15l
trasa (130-180) 12l
olej 0,5l /1000km (zależy od jazdy)

więcej danych nie pamiętam ,za wszystkie...

spalanie na gazie
tryb mieszany do 15l/100km
trasa do 13l/100km utrzymuje 120-130km
autostrada również do 13l/100km utrzymuje 160-180km

spalanie oleju - w polsce bez autostrad przedziałka od max do min starcza od wymiany do wymiany, jak wyjeździłem kiedyś 10tkm po autostradach u szwabów to musiałem dolać ok. 0,5l oleju.
przeważnie z kompletem osób na pokładzie + bagaż
przyspieszenie nie pamiętam dokładnie kiedyś mierzyłem stoperem i było coś ok. 9-9,5s do 100km/h ale mogę się mylić.

Zużycie LPG w 2,5V6 Automat:

- miasto: coś koło 16-17 l/100km w korkach, z podchodzeniem do 18 l/100 zimą (jazda "konkretna")

- trasa: 12,0-13,5 l/100 km, szybkości normalne jak dla Omegi, czyli w zakresie 120-200 km/h (powyżej 200 km/h to raczej tylko na autostradzie); można zmieścić się w 11 l/100 km, ale jazda w okolicy 100-110 km/h w Omedze jest tak jakby... nudna

-zużycie oleju nieznaczne - litr/15 tys. km,

- przy jeździe na benzynie zużycie mniejsze niż na gazie o ok. 2-3,5 l/100 km.

Znaczy sie, pali niemało bo ciężkie, ale kurde, jak sie fajnie tym jeździ

no i od 0 - 100 w trybie sport i bez niego przyspieszenie identyczne a jakie to już zależy od sposobu pomiaru