Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-06-07 00:50:59 Witam!!!
Mam Landi renzo A1 V 05, reduktorz reguklacją na 1 śrubę do wolnych obrotów... troszkę poczytałem i poregulowałem moją instalkę (auto omega 2.0 16V) i z 17l na 100km zeszła do 10,5 l gazu w trasie - co mi bardzo pasowało... Problem mam taki, że w programie wyswietla mi temperaturę (chyba reduktora) - wartość 50... a silnik ma 95 i chodzi wentylator... Mam ustawione, że ma przełączać na gaz przy 20 stopniach... i za cholerkę nie idzie.... na dworze jest 29 a ja po przejechaniu 5 km gdzie silnik ma 70 stopni mam problem aby załączył się gaz.... Teraz odłączyłem kabel od czujnika i wskazanie na kompie 226 - załącza się od razu.... Mam takie pytanie - czy czujnik może oszukiwać i zaniżać temperaturę? Czy po odłączeniu będzie różnica w spalaniu? - Generalnie komp przyjmuje wartość 226 - czyli super dogrzany... ob teraz po tescie zaczal mi palic 12 w trasie - a wczesniej rowniez jezdzilem na odlaczonym czujniku i pali kolo 10 litrow.... Wylaczylem tez cut off - czy ta funkcja po wylaczeniu moze powodowac, ze auto spali 1,5 litra wiecej? I jeszcze male pytanko, czy jest jakas wartosc progowa ktorej nie powinno sie przekraczas dla ustawienia max otwarcia attuatora? Bo zbilem za 240 na 200 - auto mac ma praktycznie tą sama a z 17 zaczelo palic 12... bo zastanawiam sie czy jak zmniejsze max otwarcie (nie mowieteraz o mocy) to czy mieszanka pod obciazeniem nie bedzie za uboga i czy nie bedzie to niszczyc glowicy.... Poczytalem na forum odnosnie cut off i zdania sa dosc rozne... generalnie uzywac czy nie.... bo u mnie nie ma roznicy czy jest wlaczone czy nie - chyba ze w spalaniu - o ile to ma wplyw.... Z gory dziękuję za sugestie |
orfeusz Katowice | 2007-06-07 01:03:30 Czujnik temp. może się uszkodzić, przerabiałem to niedawno - silnik 90* a temp. reduktora 7* ![]() |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-06-07 12:49:44 Danek ![]() Twoje zdanie na cut-off znam ![]() ![]() PWA - chodzi ci o opcje stala pozycja wyjsciowa attuatora ? Mam ta opcje wylaczona..... Z opcja dodatkowych mam wlaczone dwie 1. opcja przyspieszenie attuator 120 wartosc tps 2,8V 2. attuator max otwarcie 200 min otwarcie 20 Reszta wylaczona Gdzie mozna kupic czujnik temperaturki do reduktora? Czy mozna go wykonac samemu? Pozdrawiam |
privmw Vectra A 2,0i CD Zgierz | 2007-06-07 23:06:45 Witam
PWA kolegi "sbieniek" to 61 ![]() Pozdrawiam Wszystkich |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-06-08 20:21:50 Danek!
Na benzynie to się chyba niczemu nie przyjrzę bo mam tak rozjechną mapę wtrysków że tylko na jałowym silnik chodzi ![]() A moje lenistwo nie pozwala mi odłączyć aku, bo trzeba programować radio, szyby, godzinę, szyberdach ![]() Może jutro przeprowadzę reset kompa i ponowną adaptację..... zobaczymy co z tego będzie .... |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-06-13 15:08:04
A powiedzcie coś więcej o czułości - jak to regulować? Bo u mnie sa dwie śruby - jedna do regulacji mieszanki na jałowym (tak sadze ![]() Sonda chodzi ladnie.... oscyluje rownomiernie.... na 15000 tys i rok czasu.... [ wiadomość edytowana przez: sbieniek dnia 2007-06-13 15:08:34 ] |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-06-13 16:49:44 Proponuję dokładnie przejrzeć archiwum Np. tutaj
A jeszcze więcej tu [ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2007-06-13 16:55:32 ] |