MotoNews.pl

ICOM jtg - pytanie do Cromy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ma Puga 307 kombi 1.6, 110 PS. W ubiegłym roku założyłem instalację ICOM jtg. Przejechałem na niej już ok. 36000 km. Jestem z niej zadowolony. Samochód jeździ dobrze. Pojawił sie jednak dziwny problem. Po 30000 km pojechał do serwisu, żeby został wymieniony filtr. Znajduje się on między wlewem gazu a zbiornikiem. Po wymianie tego filtra zaczął się problem z tankowaniem. Tankowanie zbiornika 32l trwa bardzo długo (dłużej niż to było wcześniej ) nie mówiąc już o porównaniu z inymi uzytkownikami samochodów na gaz, którzy posiadają instalację II lub IV generacji. Pojechałem z tym problemem do warsztatu. Obejrzeliśmy połączenie. Nie jest ono pozaginane. Wszystko jest na wprost, więc nie powinno to kolidować z przepływem gazu. Potem pomyśleliśmy,że ludzik źle nakleił karteczkę na filtr z kierunkiem przepływu gazu. Filtr został odwrócony ale nic to nie dało. Chłopaki od gazu chcą mi zdemontować cały zbiornik (jest on podwieszony pod podwoziem), żeby dostać się do jakiegoś zaworu, który mógł się rozregulować. Mi się za bardzo nie chce wierzyć, że prozaiczna wymiana głupiego filtra w jakiś sposób wpłynęła na układ zaworu w zbiorniku. Może układ w zbiorniku jakoś się zapowietrzył. Może to wina jednak samego filtra. Jak spotkałeś się z takim problemem daj jakieś wskazówki.

pozdrawiam
Grzesiek

Witam.
Czasami moze się zdarzyć ,ze będę pod takim nickiem.
nie wymienialiśmy jeszcze samego wkładu.
ale przypuszczam,ze mogło dostać się zabrudzenie do czujnika ciśnienia od tankowania i będzie on do wymiany. tak więc mechanik niestety musi zdjąć zbiornik. ale tez mogł to być zbieg okoliczności ze on padł. zdarza sie to często.

Powiem ci tak ja u nich tez zakladalem gaz i mialem podobny problem ( nawet mamy ten sam model samochodu ) ostatnio nie moglem zatankowac wiec pojechalem do nich i on rozebral to wszystko i rozwiercił czpien przez ktory wpuszczany jest gaz tezraz juz niby lepiej bo dziala ale za to odkad bylem u nich wogole zawor elektromagnetyczny nie dziala (taka sytuacja jestem na stacji mowie prosze do pełna i do tej butli co normalnie leje maks za 80 zł wpadło 97 zl ;/ zawor od ostatnich odwiedzin u nich wogole nie łapie
załosny serwis ENERGY GAZ POLSKA ;/ nie potrafia serwisowac ICOMA JTG

Witam.
Prawdopodobnie wyciągneli sprężynę z zaworu tankowania. ale jest to njmądrzejsze rozwiązanie. nie bedzie problemów z tankowaniem tylko trzeba dyscypliny przy tankowaniu. wszystkiemu winien czujnik ciśnienia tankowania. pada jak muchy na naszym gazie. wystarczy troche syfu i kaplica.

Cytat:
2008-04-25 20:35:01, krisv pisze:
Powiem ci tak ja u nich tez zakladalem gaz i mialem podobny problem ( nawet mamy ten sam model samochodu ) ostatnio nie moglem zatankowac wiec pojechalem do nich i on rozebral to wszystko i rozwiercił czpien przez ktory wpuszczany jest gaz tezraz juz niby lepiej bo dziala ale za to odkad bylem u nich wogole zawor elektromagnetyczny nie dziala (taka sytuacja jestem na stacji mowie prosze do pełna i do tej butli co normalnie leje maks za 80 zł wpadło 97 zl ;/ zawor od ostatnich odwiedzin u nich wogole nie łapie załosny serwis ENERGY GAZ POLSKA ;/ nie potrafia serwisowac ICOMA JTG

Tylko od razu jak odjechalismy pojechalismy zatankowac i tankujemy a tu 98 zł a my w szoku jak to 98 zł ( koles na stacji benzynowej powiedzial ze to zawor elektromagnetyczny nie lapie ) no to my odrazu do ENERGY GAZ POLSKA na to szefu ich powiedzial ze to normalne i ze trzecim zatankowaniu bedzie dzialac jak nalezy no i po dzis dzien nie dzila jedyna firma ktora instaluje JTG a nie potrafi ich serwisowac ;/;/;/;/;/