MotoNews.pl
5 Kontrolka check engine (186900/89)

Kontrolka check engine

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

W moim samochodzie Hyundai Accent od pewnego czasu nie pali się kontrolka check engine, sprawdziłem żarówkę - jest ok, wszystkie bezpieczniki - ok, nawet czujnik z obudowy filtra powietrza - rezystancja 1750 Ohm. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić??? Co może być przyczyną nie świecenia się kontrolki??

Poszukałem w sieci są informacje, że można zewrzeć pin 15 do masy i na kontrolce check pojawią się kody błyskowe, ale u mnie się nie pali więc nic nie zobaczę. Można jakoś odczytać te kody bez tej kontrolki???

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Odczytac pewnie bedzie mozna jak podlaczysz sie pod komputer, a czemu nie pali sie ta kontrolka to juz zagadka , skoro zarowka sprawna. Jak rozwiazesz problem - to napisz dla potomnych, o co chodzilo ;]

Witam ponownie, zrobił ktoś taki kabelek do podłączenia do PC, jeśli tak to proszę na priv, lub link do stronki!
Kiedyś dostałem schemat kabelka do Hyundaia Accenta, ale do wersji z ODBI a nie ODBII.

Nie chciałbym jechać nigdzie do serwisu, bo mam niemiłe doświadczenia z ASO. Najlepiej jak się coś zrobi samemu, to napewno będzie ok i wyjdzie taniej .

Pozdrawiam

Skoro chcesz sie wykazac to na pewno pomoze Ci ten post , w sumie sam mialem na to ochote, ale za bardzo kocham to auto zeby mu popalic elektryke - jakby nie patrzec to jego uklad nerwowy

Ja bym się cieszył jakby się mi nie paliła - wiec nie rozumiem Cie

Witam

Link do schematu, niestety do Accenta '99 nie pasuje, bo jest to złącze ODBI (chyba Accenty do '96), u mnie jest 16-pinowe ODBII.

Zrobiłem kiedyś interfejs ze stronki http://www.planetfall.com/~jeff/obdii/
ale mi nie działał, używałem programu ODBDiag, ScalTool i co tam jeszcze udało mi się znaleźć w necie. Po za tym używałem przejściówki USB-RS232, może w tym jest problem, ale bardzo wiele urządzeń na tej przejściówce chodzi bez problemu.

Udało się komuś samemu wykonać taki interfejs (może na innym schemacie) i zadziałało????

Pozdrawiam