MotoNews.pl
8 Nie działają światła cofania [mk7] (186911/45)

Nie działają światła cofania [mk7]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i jest jakaś awaryjka - coś dziać się musi.

Wczoraj zauważyłem że nie działają obydwa światła cofania, dzisiaj sprawdziłem żarówki ale wyglądają na w pełni sprawne.

I tutaj pytanie czy mieliście takie problemy?
Jaki numer bezpiecznika ew. jest za te świtła odpowiedzialny, jeżeli to nie bezpiecznik to gdzie i jak szukać przyczyny?

Dzieki.

Ani chybi czujnik w skrzyni biegów.Na początek spróbuj przeczyścić.Jak nie pomoże to wymiana, chociaż ktoś to próbował naprawiać chyba...

Wczolgaj sie pod auto od przodu. Na wprost ciebie w skrzyni biegow zobaczysz dosc gruba wtyczke. Wyciagnij ja. Zewrzyj w niej wtyki np. Wyczolgaj sie spod auta i przekrec stacyjke i wrzuc wsteczny, wyjdz na zewnatrz i sprawdz czy swieca wsteczne. Jak tak to wlaczik z ktorego wyciagnales wtyczke jest uszkodzony i trzeba go wymienic. Koszt nowego 130zl.
Pozdrawiam

prawdopodobnie wyskoczyl (odczepil sie) tzw. bolec ....trza to na wcisk zrobic

Coyote, bolec przy skrzyni biegów?

RavenMOH Jak już zewrze te przewody we wtyczce, to nie musi wstecznego wbijać

Cytat:
ensimek pisze"
Coyote, bolec przy skrzyni biegów?

TAK przy skrzyni od czujnika lub wewnatrz skrzyni :/

Cytat:
2007-06-07 16:58:30, Blazey pisze:
RavenMOH Jak już zewrze te przewody we wtyczce, to nie musi wstecznego wbijać

Niestety w moim aucie musze wrzucic wsteczny.

wiesz co mam ten sam problem
tak jak mowia koledzy na 99% czujnik wstecznego
poszperaj na forum
byla fotorelacja jak to naprawic ja przy tym grzebalem ale malo mialem czasu wiec nie zrobile dobrze i raz mi zaskoczy raz nie

odszukaj ta FOTORELACJE jest super przedstawiona
pozwodzenia
ps na szrocie okolo 30 zl

Mam pytanie odnosnie swiatel cofania:
jak wlacze wsteczny to zaswieca sie na chwile i gasna.
Tak powinno byc czy maja swiecic caly czas?
Pozdr

Hej no odpisze ktos czy tak byc powinno/czy nie?

Cytat:
2008-04-09 15:27:09, dino84 pisze:
Mam pytanie odnosnie swiatel cofania: jak wlacze wsteczny to zaswieca sie na chwile i gasna. Tak powinno byc czy maja swiecic caly czas? Pozdr

nie moze tak byc one musza swiecic jak masz wsteczny wlaczony

Cytat:
2008-04-09 15:27:09, dino84 pisze:
Mam pytanie odnosnie swiatel cofania: jak wlacze wsteczny to zaswieca sie na chwile i gasna. Tak powinno byc czy maja swiecic caly czas? Pozdr

a to jest typowy objaw padającego czujnika cofania w skrzyni, mowa o tym nieszczęsnym "elektroniku" Dokładnie to samo miałem u siebie. Czujnik ten można reanimować, ale uszczelnienie go potem to osobna historia i czasem mniej nerwów stracimy wymieniając go na nowy...

O prosze dziekuje za odpowiedz
A w czym jest sęk, co zasyfiony jest ze piszesz o uszczelnieniu?
Ile to kosztuje, bo moze warto podlubac.
Pewnie kolo soboty bede wczolgiwal sie pod spod takze albo trzeba bedzie wczesniej zakupic takowy lub popracowac nad nim

O prosze dziekuje za odpowiedz
A w czym jest sęk, co zasyfiony jest ze piszesz o uszczelnieniu?
Ile to kosztuje, bo moze warto podlubac.
Pewnie kolo soboty bede wczolgiwal sie pod spod takze albo trzeba bedzie wczesniej zakupic takowy lub popracowac nad nim

Mam pytanko jak usunac jeden z niepotrzebnych postow?
Akurat i w jednym i w drugim nie ma opcji "Usun ten post"

[ wiadomość edytowana przez: dino84 dnia 2008-04-10 11:54:02 ]

Cytat:
2008-04-10 11:22:22, dino84 pisze:
O prosze dziekuje za odpowiedz A w czym jest sęk, co zasyfiony jest ze piszesz o uszczelnieniu? Ile to kosztuje, bo moze warto podlubac. Pewnie kolo soboty bede wczolgiwal sie pod spod takze albo trzeba bedzie wczesniej zakupic takowy lub popracowac nad nim

A ja bym wstawił mechaniczny za ok.40 zł i po zabawie (w skrzyni typ IB5) tylko wstawia się go w inne miejsce.

[ wiadomość edytowana przez: Anzak dnia 2008-04-10 19:18:45 ]

Tutaj link do fotorelacji http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=179343&c=45&hq=czujnik+cofania+fotorelacja&f=20

[ wiadomość edytowana przez: gregoorio dnia 2008-04-10 21:55:28 ]

Cytat:
2007-06-07 23:03:25, RavenMOH pisze:
Niestety w moim aucie musze wrzucic wsteczny.

A co Ci da wrzucenie wstecznego jak odlaczysz czujnik wtedy tylko zwierasz kable na wtyczce i to wszystko, no chyba ze Ty nie czujnik wstecznego odlaczasz