MotoNews.pl

OLEJ GM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukam informacji na temat oleju GM 10 w 40

interesuje mnie kto jest producentem tego oleju i ewentualnie skąd są te informacje.
szukałem w necie i znalazłem wypowiedzi typu"słyszałem że jest to..." ale żadnych konkretnych informacji...

nie znajdziesz nic konkretnego chyba ze ktos ma info
ze zrodla.
Ja jezdzilem dokladnie na tym i dupa zadowolony nie jestem.
Lalem to do C20ne a wiec i tak jechalo
ale mialem problemy z odpalaniem i mulilo troche.
Teraz leje Mobila do R6 i wiem ze mam Mobila
a nie przypuszczam ze moge miec.
Wychodzi taniej niz ewentualny remont silnika
Na oleju nie nalezy oszczedzac

Pozdrawiam

A ja zrobiłem na tym oleju ponad 100tyś i nie zauważyłem zmian w silniku

Ja tez jezdze na tym oleju i nie jest zle,a wymieniam go co 15tys.km jak narazie jest OK

zastanawiam sie cena 50 zl za 5 litrów
tylko kto to zrobił

u mnie w oplu przez okres gwarancyjny był lany tlko olej GM, po okresie gwarancyjnym pierwszy właściciel wymienił olej na Castrol magnatec 10w40 semi synbtetyk i lany był ten olej do ostatniej soboty od okresu gwarancyjnego. samochód od wymiany do wymiany ( w moich rękach 4 wymiany oleju) brał 1l oleju olej wymieniany co 15tys km. W sobotę kupiłem mobila 10w40 pólsyntetyka i zalałem zobaczymy czy zmiana przyniesie korzyści, czy nie ale moje zdanie takie, ktoś miał cynk aby nie lać GM bo z teo co sie nbaczytałem i nasłuchałem że ci co leją GM to im pali ok litra oleju na 1000 km ile w tym, prawdy nie wiem ale to nie była jedna opinia.

no zobaczymy co bedzie bo zalałem ten olej

wlałem GM po raz trzeci , wymieniam go co 10 tyś i jest ok . Pali normalnie cena jest bardzo przystępna 46 pln za 5 litrów .

pojeżdżę to zobaczę czy aby moje skąpstwo nie wyjdzie mi bokiem

Producent tego oleju GM zmienia się w zależności od tego z kim Opel podpisze umowę na dostawy. Był już Mobil, był shell co teraz leją nie wiem ale na pewno nie jest to jakaś firma krzak. Można lać bez obaw - też na nim jeżdżę.

Teraz chyba Castrol robi dla GM.

tego mi było trzeba - uspokoiliście mnie troszkę
a z drugiej strony dziwne że nigdzie nie mogę znaleźć wzmianki kto ten olej robi - a już na pewno nie w ASO

Dlaczego osoby, które nie jeździły na oleju GM lub nie mają pojęcia o olejach wypowiadają się i takie złe opinie o nim piszą??
Ojciec w omedze lał Lotos semi, od dwóch lat ja leje olej GM semi, jedyna róznica to taka, że olej GM jest rzadszy, troche zaczeła mi się pocić miska, ale tak to żadnych złych objawów.

Ja osobiście polecam olej GM, ale tylko do silników niezajechanych. W rozszczelnionych napewno będzie go dużo znikało.

Napewno GM w serwisach nie leje złego oleju.

pozdrawiam

ja jeździlem na mobilu 5w50
przy 160 tys zmieniłem na GM 5w30 i jak narazie jest OK- mam 166 tys
nastepny znów kupię GM

omegafan z twojej wypowiedzi
Cytat:
Dlaczego osoby, które nie jeździły na oleju GM lub nie mają pojęcia o olejach wypowiadają się i takie złe opinie o nim piszą??
Ojciec w omedze lał Lotos semi, od dwóch lat ja leje olej GM semi, jedyna róznica to taka, że olej GM jest rzadszy

każdy kto przeczyta a sie zna stwierdzi ze jesteś laikiem
Cytat:
lub nie mają pojęcia o olejach wypowiadają się

i nie masz pojęcia o czym piszesz.
po pierwsze oba oleje są
Cytat:
semi

czyli 10w/40. jest to klasa lepkości. jeżeli maja taka sama klasę to nie może żaden z nich być
Cytat:
GM jest rzadszy

.ważniejsza jest klasyfikacja API(choć niektóre firmy same sobie nadają ta klasyfikacje). jeżeli sie tak znasz to napisz mi kto go produkuje? bo na etykietce zapomnieli chyba napisać ( nawet na produktach z biedron.. pisze kto jest prawdziwym producentem)

następną sprawa jest to ze w każdym aso leją inny olej. wiec każdy jest tak samo dobry???? czy porostu maja umowę z jakaś firma podpisana i za to że biorą olej jakieś gratisy dostają!!!
następna rzecz to to który olej lepszy a może im marka lepsza tym olej lepszy( oleje preferowane przez producentów aut)
GM-OPEL
CASTROL-BMW
MOBIL-MERCEDES
ELF-RENAULT
ITD

i meritum sprawy.
niestety zwykłemu przeciętnemu kierowcy nie jest dane aby zauważył różnice miedzy olejami. chyba ze jedne wcześniej a drogie później ciemnieją. najważniejsze jest smarowanie a tego nikt nie jest w stanie stwierdzić. bo każdy olej smaruje tylko jak?? i te nieszczęsne naloty i skrzepy w silniku które mozna zobaczyć gołym okiem( tak ładnie przywierają wewnątrz silnika i zatykają kanały olejowe).
wiec proszę nie wypowiadaj sie jak nie masz pojęcia tym bardziej w takiej sytuacji nie pouczaj nikogo bo to nieładnie.
ja osobiście nie wypowiem sie na temat tego oleju
pozdrawiam

hm wypowiedz się , chętnie poznamy twoją opinię o tym oleju.

adi-000 każdy ma przekonania do czego innego.
to tak jak z magnetyzerami. przez piec lat zakładałem i jedni mówili ze mniej pali, drudzy ze tyle samo ale auto jest bardziej dynamiczne, a trzeci ze to dziadostwo i niepotrzebny wydatek. i komu wieżyc???????
ja po prostu preferuje mniej znana markę oleju i tyle.

ja nie mam nic do twoich przekonań, zabrałeś głos w sprawie to jestem ciekawy twojej opini??? i tyle.

patrząc na cenę i jakość to raczej trudno znaleźć jakiś "zamiennik".
Ja osobiście muszę jeszcze dużo pojeździć moim autem wiec tego oleju nie leje. dla mnie olej przy wymianie powinien być lekko brązowy a nie czarny. przynajmniej jak mój spuszczam to tak jest

a moze by tak zrobic ankietę ...kto jaki olej stosuje..