Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-06-12 12:27:44 Też mam uniroyalki ale coś dziwnego się dzieje, już raz były wyważane i ciągle jakiś problem, ehh chyba pojadę zareklamować. |
![]() Hohlick DEADSOUL Opel Omega B Mrągowo | 2007-06-12 22:22:51 mnie nie pytaj. przytaczałem tylko wypowiedź konsultanta, który mówił zresztą, że mają dużo reklamacji opon fulda mojego rozmiaru. ja mam 205/65 R15
Może problem był w piętnastkach? Pojęcia nie mam A sprawdzałeś zawieszenie czy nie ma luzów w stacji diagnostycznej? [ wiadomość edytowana przez: Hohlick dnia 2007-06-12 22:25:40 ] |
![]() piontol Opel Omega B Łódź | 2007-06-12 22:28:15 witam...nie koniecznie opony...ja mialem tak samo z nokianami....nowe tarcze,klocki wywazone kola i dupa-przy hamowaniu w zakresie 120-90 trzesla mi sie kierownica...kilka razy wracalem zeby poprawili i bylo raz lepiej raz gorzej ale caly czas cos nie tak...wkoncu sie wkurwi...em i oddalem opony na gwarancje...po 2 tygodniach powiedzieli mi ze opony oki i ze nie uznaja i juz chcialem sie procesowac(koszt jednej 500 zl) az pojechalem osobiscie do nokiana i poprosilem o sprawdzenie,wywazenie i zalozenie u mnie na miejscu...mily pan wszystko mi pokazal i po skonczeniu kazal sie przejechac... efekt taki ze partacze w trzech zakladach nie potrafili mi wywarzyc kol!!teraz jest wszystko oki...zadnych drgan!!sprobuj zareklamowac(powinni dac ci jakies opony na okres gwarancji) a pozniej sprobuj jeszcze raz ale juz gdzies indziej wywarzyc...gwarancja nie kosztuje a bedziesz wiedzial co jest
pozdrawiam |
![]() Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-06-12 23:26:18 Ostatnio byłem na stacji kontroli pojazdówi facet od strzału mnie pyta czy nie ma wibracji przy hamowaniu, bo - jak twierdzi - to powszechne w omegach. Akurat mogłem go zaskoczyć i powiedzieć że nie mam żadnych, ale jeszcze ze dwa miesiące wcześniej byłoby inaczej.
Ale do rzeczy. Przy hamowaniu pojawialo się drganie kierownicy (im mocniej naciskało się hamulec tym słabiej drgało, ale różnica nie była wielka). Po któryms tam wyważaniu kół (zmieniała się intensywność drgań) i męczeniu mechanika szukaniem luzów w zawieszeniu okazało się że klocek się nie cofa od tarczy (prawa strona od wewnątrz - coś tam skorodowało). Po czyszczeniu, oliwieniu smarowaniu i przetoczeniu tarcz zaniknęło i już parę tysięcy przejechałem od tamtego czasu i spokój. |
![]() arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2007-06-16 12:56:21 Hej!
4 możliwości: 1) nieprawidłowe wyważenie kół (np. źle skalibrowana wyważarka) 2) krzywe felgi (ad. się do 1) 3) przyhamowanie opon 4) wadliwe opony Stawialabym na to pierwsze z uwagi na charakterystykę drgań w określonych zakresach prędkości. Pozdrawiam Ariela [ wiadomość edytowana przez: arielka dnia 2007-06-16 13:03:32 ] |