MotoNews.pl
6 Fiat 125p 2.0DOHC Jaki gaznik-gazniki (187362/0)

Fiat 125p 2.0DOHC Jaki gaznik-gazniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Temat napewno poruszany na forum nie raz...Chcialem sie dowiedziec jakie gazniki beda najlepiej pasowaly do silnika 2.0dohc z aparatem zaplonowym umieszczonym w bloku(silnik siedzi w 125p)???Mysle o poziomych,ale nie wydaje mi sie zebym zmiescil tam kolektor dolotowy z gaznikami,moze mial ktos Was z tym stycznos.Bo ja widzialem to tylko na zdjeciach.Moze piony beda lepsze??sam niewiem.Prosze o rade Starych Wyjadaczy Fiaciorow.
Pozdrawiam

Jeżeli masz aparat w bloku to możesz zapomnieć o poziomych czy pionowych gaziorach. Wtrysk, podwójne gaźniki(pionowe i poziome), wymagają aparatu w głowicy, ze względu na bardziej rozbudowany kolektor ssacy. Jeżeli masz aparat w bloku pozostaje tobie założyć pojedynczy gaźnik. Polecam serje od 2.0, niektórzy pakują gaźnik od kanta ale ja osobiście nie jestem tego zwolennikiem.

pozdr.

z tego co wiem są klektory pod gaźniki "z przesunięciem" pozwalącym na aparat w bloku. Pozdrawiam.
Swego czasu nawet w rzeszowie prowadzono niezbyt udane próby produkcji kopii czegoś takiego. Jeśli sie myle to proszę mnie poprawić. Zresztą samemu można wykonać (lub zlecić wykonanie odpowiedniego kolektora.

kolega z forum o ksywie tom_stm rowniez jest zdania iz taki kolektor mozna wykonac. Czy ktos mial z tym doczynienia ? Czy wiadomo kto i gdzie taki kolektor moglby wykonac ?

Jezeli chcielibyscie kolektor spawany ze stali (np. kwasowki lub czarnej) a nie odlew alu to moza sprobowac zapytac w Viga Auto Tuning, Aleksander Drogos, Tegoborze k/N.Sacza. Ma duze doswiadczenie w kolektorach wydechowych, dawno temu pytalem o dolot to mowil ze raczej nie byloby problemu. Telefon powinien byc gdzies w sieci.

albo pogadać ze mną i tomczakiem (moze być nierdzewka)

Cytat:
2007-06-13 13:29:07, tadzik128 pisze:
albo pogadać ze mną i tomczakiem (moze być nierdzewka)

jak szacujesz kost wykonania kolektora pod dwa DCOE (czarna stal)

Cytat:
2007-06-14 14:32:26, kosa131 pisze:

jaki koszt wykonania baranów do 125p dohc ?

Podpinam sie do pytan Panow Kosy i Mara.

Ile jedno i ile drugie i jaka roznica w cenie przy uzyciu roznych materialow ?

ja tak przy okazji wam stronke vigi wrzuce
http://www.viga.sacz.pl/
jakby ktoś nie wiedział

Cytat:
2007-06-14 16:15:12, Yankee pisze:
ja tak przy okazji wam stronke vigi wrzuce http://www.viga.sacz.pl/ jakby ktoś nie wiedział

wszystko fajnie, ale chcą żeby samochód był u nich. nie zrobią żadnego kolektora tak na chybił trafił - czemu się akurat nie dziwię.

dokładnie samochód musi być na miejscu. w barany nie mamy miożliwości sie bawić. Kolektor ssący to co innego - kupuje sie kolana hamburskie wykonuje 2 flansze i spawa. Znam ludzi którzy także kolektory wydechowe robili z kolan hamburskich i rur spawali, ale chyba lepiej dac to do sensownego wygięcia. Jakiekolwiek prace z tym związane możemy wykonanć dopiero w lipcu - Tomczak sie broni

Cytat:
2007-06-14 14:32:26, kosa131 pisze:

Ponowie pytanie Kosy.

jakieś 350-400 zł z materiałem - ale jak pisałem mysleć o tym można dopiero w lipcu. (jeśli nie znajde na miejscu takich gaźników to bedzie je trzeba wcześniej wysłać do mnie lub dokłądnie zwymiarować rozstaw śrub - lepiej wysłać.

Materiał to nie problem : kolana hamburskie srednica zewnetrzna 42,7mm kosztuja 4,5 zł za szt, 1,5 metra rury o tych samych parametrach cos koło 25zł(nie moge znalesc faktury) Materiał na flansze znajdziesz bez problemu na najblizszym złomowisku( u mnie 1zł/za 1Kg), do tego sciernice listkowe fi 40mm gradacja 80 i 240 po 7/8złszt. No i trzeba znalesc kogos kto to uspawa w cos sensownego

i zrobi to sensownie zeby wszystko pomiescic... w tym gówna filozofia zwłaszcza przy poziomych gaźnikach w kancie...