Jak poprawić zasięg pilota alarmu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Jaka może być przyczyna słabego zasięgu pilota do alarmu?
Działa tylko w pobliżu - ok 5m, trochę lepiej od tyłu auta i jak sie pilota podniesie do góry.
Jest tak "od nowości". Myślałem, że to słaba bateria, ale właśnie mam świeżutką dobrą, a sprawa się nie polepszyła.
Wątek Eddka już wyjaśnił sprawę, gdzie szukać centralki - na razie jej nie oglądałem, ale czy jest tam może jakaś antena, której ułożenie trzeba poprawić, czy może dodać,zamienić, przedłużyć czy coś w tym stylu?

Duga drobna upierdliwość w tym samym temacie:
czasem pilot otwiera, a czasem nie klapę bagażnika. Z tym, że jak nie otwiera - słychać wyraźnie "klepnięcie" siłownika zamka klapy. Czyli zabiera się do roboty, ale jakby za słaby był, czy co? Za którymś tam razem wreszcie otworzy. Z przycisku w drzwiach działa zawsze.

--
Wiesiek

Najlepiej zasięg działania pilota przedłużyć poprzez przyłożenie go do głowy. A antena ma postać drucika. Ja chcąc skrócić zasięg zrobiłem pętelkę.
Co do klapy bagażnika ja mam efekt taki, że dopiero po kilku sekundach od otwarcia drzwi mogę pilotem otworzyć bagażnik. Podejrzewam, że w moim i Twoim wypadku winny jest przekaźnik.

Co do zasięgu to pewniekiem jest pętelka zrobiona na antenie. przy centralce.

Co do klapy bagażnika, to też po otwarciu auta i rozbrojeniu alarmu muszę odczekać 1-2 sekundkę aby otworzyć bagażnik. Wina jest po stronie centralki a nie przekaźnika. Choć ja mogę przy zamkniętym centralnym i uzbrojonym alarmie naciskając knefel od klapy, rozbroić alarm, otworzyć centralny i otworzyć klapę

Z tą moją klapą - to pewnie jednak przekaźnik. Pisałem, że słychać "stuknięcie" siłownika w klapie, ale zamek pozostaje zamknięty. Czasem działa bez zarzutu. I wtedy można otworzyć klapę jak kto zechce nawet w czasie jazdy albo przy uzbrojonym alarmie.

--
Wiesiek