MotoNews.pl

Ceny paliw

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szanowny Kierowco !
W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Oficjalny
Klub Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” pragnie
zaprosić pozostałe kluby motoryzacyjne, firmy transportowe, korporacje
taksówkarskie ale także Was, niezrzeszonych i prywatnych kierowców do
bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji
paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam
przez Rząd Polski.

Od dnia 15 czerwca do 31 sierpnia 2007, a więc przez okres 2 i pół
miesięca BOJKOTUJEMY wszystkie stacje paliw pod szyldem ORLEN i LOTOS. Są
to dwie największe rafinerie w naszym kraju, które w znacznym stopniu
dyktują ceny paliw w Polsce.
Pomimo, iż te koncerny dostarczają paliwa również do innych firm, to NIE
tankowanie bezpośrednio na Orlenie czy Lotosie znacznie zmniejszy ich
dochody przynoszone z macierzystych placówek.
Uważamy, iż taki protest powinien znacząco uderzyć w zyski tych dwóch
kampanii paliwowych , co zmusi ich do obniżki cen.

Mamy też nadzieję, iż protest zostanie zauważony przez Rząd Polski, który
to narzucił nieracjonalnie wysoką akcyzę na paliwo.
Obecna stawka akcyzy na benzynę wynosi 1565 pln netto za 1000 litrów.
Zgodnie z wynegocjowanym z Unią Europejską okresem przejściowym, do 1
stycznia 2009 Polska ma prawo stosować obniżoną stawkę akcyzy, czyli
minimalnie 287 euro (ok. 1090 pln netto).
Po okresie przejściowym stawka będzie wynosiła 359 euro (ok. 1364zł wg
kursu 3,80 pln/euro).
Czyli obniżenie akcyzy do minimalnej, jaką pozwala nam zastosować UE,
oznacza obniżkę ceny hurtowej paliwa o ok. 58 groszy netto na litrze !!!

!!! KIEROWCO !!!
NIE BĄDŹ OBOJĘTNY I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS
NIE TANKUJ NA ORLENIE I LOTOSIE

Copyright by Akbi

Cytat:
2007-06-14 22:03:13, dario251 pisze:
Szanowny Kierowco ! W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Oficjalny Klub Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” pragnie zaprosić pozostałe kluby motoryzacyjne, firmy transportowe, korporacje taksówkarskie ale także Was, niezrzeszonych i prywatnych kierowców do bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam przez Rząd Polski. Od dnia 15 czerwca do 31 sierpnia 2007, a więc przez okres 2 i pół miesięca BOJKOTUJEMY wszystkie stacje paliw pod szyldem ORLEN i LOTOS. Są to dwie największe rafinerie w naszym kraju, które w znacznym stopniu dyktują ceny paliw w Polsce. Pomimo, iż te koncerny dostarczają paliwa również do innych firm, to NIE tankowanie bezpośrednio na Orlenie czy Lotosie znacznie zmniejszy ich dochody przynoszone z macierzystych placówek. Uważamy, iż taki protest powinien znacząco uderzyć w zyski tych dwóch kampanii paliwowych , co zmusi ich do obniżki cen. Mamy też nadzieję, iż protest zostanie zauważony przez Rząd Polski, który to narzucił nieracjonalnie wysoką akcyzę na paliwo. Obecna stawka akcyzy na benzynę wynosi 1565 pln netto za 1000 litrów. Zgodnie z wynegocjowanym z Unią Europejską okresem przejściowym, do 1 stycznia 2009 Polska ma prawo stosować obniżoną stawkę akcyzy, czyli minimalnie 287 euro (ok. 1090 pln netto). Po okresie przejściowym stawka będzie wynosiła 359 euro (ok. 1364zł wg kursu 3,80 pln/euro). Czyli obniżenie akcyzy do minimalnej, jaką pozwala nam zastosować UE, oznacza obniżkę ceny hurtowej paliwa o ok. 58 groszy netto na litrze !!! !!! KIEROWCO !!! NIE BĄDŹ OBOJĘTNY I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS NIE TANKUJ NA ORLENIE I LOTOSIE Copyright by Akbi

Chory pomysł - jeśli jakimś cudem ze 100 tyś z 10 milionów właścicieli samochodów se to weźmie do serca to jest raptem 1%...

Jak się nie będą nam podobać ceny żywności to co? Panowie nie kupujemy żarcia przez miesiąc?

Wogóle to wymyślił właściciel jakiejś stacji BP czy może shella?

Paranoja. Jeśli coś chcę, to muszę bojkotować o to we własnym kraju.

Pomysł ciekawy, ale oczekiwany efekt raczej nierealny.

A mógłbyś Michale włączyc do swoich zdecydowanych wypowiedzi znaki interpunkcyjne (przede wszystkim przecinki) ? To ułatwiłoby zrozumienie sensu Twojej wypowiedzi. A' propos - "wogóle" pisze się "w ogóle". Zanim zaczniesz się mądrzyc - pomyśl. To nie boli.

pozdrawiam

ART MEDIA

Cytat:
2007-06-14 23:05:05, artmedia pisze:
A mógłbyś Michale włączyc do swoich zdecydowanych wypowiedzi znaki interpunkcyjne (przede wszystkim przecinki) ? To ułatwiłoby zrozumienie sensu Twojej wypowiedzi. A' propos - "wogóle" pisze się "w ogóle". Zanim zaczniesz się mądrzyc - pomyśl. To nie boli. pozdrawiam ART MEDIA

Oj boli, czasem boli...
A z tą pisownią to cenna uwaga. Zamiast "podgląd" to wcisnąłem hebel "wyślij". Mnie też wpienia jak ktoś pisze bez przecinków i nieskładnie.

Ja taki bojkot robię już od dawna.
W mojej miejscowości jest stacja Orlen która działa pod czerwonym szyldem, ale w rzeczywistości jest prywatna (znam właściciela). Cena gazu na tej stacji od prawie roku znajduje się na NIEZMIENNYM poziomie 2,19zł/l
Paliwo kupuję na stacji Shell w Legnicy (gdzie jestem raz w tygodniu) za 1,77zł/l lub pobliskich Żarach lub Żaganiu za 1,80zł/l (stacje prywatne).
Niestety, stacja w mojej miejscowości ciągle trzyma tą cenę i prosperuje, pomimo tego że miejscowi tam nie tankują, bo jest blisko autostrady A4 i zawsze kilku jeleni się trafi którzy z rozpędu wjadą tam, bo cen przy drodze nie ma tylko na samej stacji.
W sumie więc mój bojkot im wiele nie szkodzi, bo i tak wyjdą na swoje, ale ja jestem do przodu bo tankuję taniej na innych stacjach.
Może więc zróbmy listę "drogich stacji" i listę "tanich stacji" (oczywiście na osobnej liście trzeba dać te które mają paliwo jakościowo do d...)

W moim wypadku to od 2 lat już bojkotuję Statoil - monopolistę w mojej wsi, gdzie mają 2 stacje + 1 orlen i jacyś prywaciarze. Wybrałem Neste24. Niestety z racji obowiązków służbowych muszę służbówkę tankować na orlenie.

Ja odkąd pojawiły się stacje Neste bojkotuję dawne CPN'y czyli Orleny i Lotosy i wszelkiej maści klony tych stacji

Teraz kupuje paliwko na Neste24, BP albo jak już inaczej się nie da na Statoil ale oni też przeginaja z ceną.

Zresztą... pamiętam paliwko po 1.60 zł czy 1.80zł (Neste Futura 98 ) to były czasy

[ wiadomość edytowana przez: lothaar dnia 2007-06-15 08:51:44 ]

Cytat:
Chory pomysł - jeśli jakimś cudem ze 100 tyś z 10 milionów właścicieli samochodów se to weźmie do serca to jest raptem 1%...

Troche zle to liczysz. Twoje obliczenia byłyby trafne, jeżeli całe 10mln kierowców tankowałoby na orlenie. Ogólnie ciężko to piliczyć. Ja na orlenie i tak nie tankuje, bo LPG jest drogie i niezbyt dobrej jakości (przynajmniej u mnie)

Pozdrawiam
Robert

Cytat:
2007-06-15 08:50:59, lothaar pisze:
Zresztą... pamiętam paliwko po 1.60 zł czy 1.80zł (Neste Futura 98 ) to były czasy

Na cpn-ach tez po tyle było
Mi bardziej wryła się w pamięć cena 2zł za litr - pewnie dlatego ,że często biegałem z kanisterkiem 5l i "dyszką" na stacje

My od jakichś 2-3 lat tankujemy na BP, chyba,że była to konieczność to Orlen,ale bardzo sporadycznie. Pb 95- 4,49-4,55 zł/l, LPG- 1,99zł.

Cytat:
2007-06-15 21:37:53, Esperynek pisze:
My od jakichś 2-3 lat tankujemy na BP, chyba,że była to konieczność to Orlen,ale bardzo sporadycznie. Pb 95- 4,49-4,55 zł/l, LPG- 1,99zł.

Ja ostatnio zatankowałem na BP i chyba był to mój ostatni raz :/ W butli miałem jeszcze ok. 5l gazu, maksymalnie mieści się 35 litrów. Na BP naliczyło mi 36litrów!! tyle nigdy mi do pustego nie weszło, a co dopiero jak miałem jeszcze troche w butli :/

Podrawiam
Robert

U mnie W Raciborzu ostatnio otworzyli nowy market Auchan a wraz z nim tanią stacje paliw. PB-95 kosztuje 4,15 czyli o około 30 groszy mniej niż w innych firmowych i prywatnych stacjach w mieście. No cóż dobre i tyle

Cytat:
2007-06-15 23:10:26, pawel_zal pisze:
U mnie W Raciborzu ostatnio otworzyli nowy market Auchan a wraz z nim tanią stacje paliw. PB-95 kosztuje 4,15 czyli o około 30 groszy mniej niż w innych firmowych i prywatnych stacjach w mieście. No cóż dobre i tyle

I jezdzi sie tam objazdem bo most beda remontowac jeszcze rok swietlny ?

Cytat:
2007-06-16 11:45:05, Cwikus pisze:

Niech będzie, że się wymądrzam Rok świetlny to nie jest jednostka czasu.

U mnie kiedyś "błyskotliwy inaczej" wykładowca rzucił taki tekst do studenta: "Czas dostępu do informacji w Pana głowie to się chyba mierzy w latach świetlnych..." Na co ktoś z sali odparł: "to nie jest jednostka czasu"...
Wykładowca trochę poczerwieniał, ale ściemnił, że nie słyszy. Potem już nigdy więcej głupich uwag nie robił.

bo tak sie po prostu mówi - a jak chcesz bardzo to interpretuj to w kwestii odleglosci (krotki to on nie jest)

Cytat:
2007-06-16 11:45:05, Cwikus pisze:

Niestety firma nie ma rąk do pracy i ten remont zaczyna być denerwujący i uciążliwy A jak skończą ten most remontować to mają zacząć drugi remonować na na wylotówce z Raciborza do Gliwic

No i te setki tysięcy aut z dizlem (najczęściej klekot VW) pod maską sprowadzone w ciągu ostatnich kilku lat stały się z tygodnia na tydzień nieopłacalnymi skarbonkami bez dna. Koszty ON to jedno, a tu lada dzień turbina padnie, wtryski do wymiany... itp. itd.

Cytat:
2008-05-23 19:24:44, piotr_ek pisze:
No i te setki tysięcy aut z dizlem (najczęściej klekot VW) pod maską sprowadzone w ciągu ostatnich kilku lat stały się z tygodnia na tydzień nieopłacalnymi skarbonkami bez dna. Koszty ON to jedno, a tu lada dzień turbina padnie, wtryski do wymiany... itp. itd.

no i ...?
wynika z tego że auta z benzynynowym silnikiem nie są skarbonkami bez dna ?
auto ze 130KM klekotem TDI nadal jest o wiele bardziej ekonomiczne od 130KM benzyny
poza tym ceny benzyny też będą rosnąć , na LPG akcyza i wszystko wróci do normy

Cytat:
2008-05-23 19:53:12, marcin2 pisze:
no i ...? wynika z tego że auta z benzynynowym silnikiem nie są skarbonkami bez dna ? auto ze 130KM klekotem TDI nadal jest o wiele bardziej ekonomiczne od 130KM benzyny poza tym ceny benzyny też będą rosnąć , na LPG akcyza i wszystko wróci do normy

Diesle są bardziej ekonomiczne, ale tylko do padu turbiny albo koła wielomasowego

-----------------
czasem tu zaglądam