Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
chris24 Forumowicz Opel Astra G Kombi Biłgoraj | 2007-06-15 15:10:15 Witam
mam takie pytanko odnośnie wskazówki temperatury. Od 3 dni zauważyłem, że autko w nawet po 8 godzinach stania w pełnym słońcu po włączeniu i przejechaniu paru kilometrów (po mieście) wskazówka temperatury jest na "0" (a nawet poniżej) :/ Wczoraj przydusiłem troszkę autko i lekko poszła w górę ( na ok 70). Zawsze już po 2-3 kilometrach stała dumnie w pionie i było OK. Czy to może być coś poważnego ?? PS: miesiąc temu próbowałem wymienić tarcze na białe ... ale wskazówka prękości stawiała duże opory przy wyciąganiu więc odpuściłem sobie. Resztę wskaźników włożyłem i było cacy. [ wiadomość edytowana przez: chris24 dnia 2007-06-15 15:16:44 ] |
![]() Smiglo Opel Kadett Gdynia | 2007-06-15 16:26:07 Moze padl termostat i auto smiga caly czas na otwartym duzym obiegu? Aczkolwiek jesli latem mimo wszystko sie nie grzeje to nie wiem bo kumpel tak mial ale to zima. Jesli tak to nie jest to nic powaznego, termostat do Astry F to jakies 20-30 zlotych, wymiana wymaga zdjecia rozrzadu, w Astrze F tez nic strasznego niestety nie wiem jak to jest w Astrze G. |
chris24 Forumowicz Opel Astra G Kombi Biłgoraj | 2007-06-15 18:17:10 A jeżeli to termostat to można na tym jeździć ?? Chodzi mi o weekend (mam wyjazd) a w poniedziałek odstawiłbym autko do mechanika. Nie wiem z czym się to może wiązać , bo skoro autko się nie grzeje to chyba lepiej niż jakby się grzało za bardzo ![]() |
![]() taxi Pełnoprawny Klubowicz mondeo Łódź / Elbląg | 2007-06-15 19:03:12 Moze to byc czujnik temp. , termostat badz wyciekl ci plyn . . .
Powiedz czy wskazowka przestala dzialac od momnetu jak zaczales sie bawic z tymi tarczami ? |
chris24 Forumowicz Opel Astra G Kombi Biłgoraj | 2007-06-15 19:40:53
właśnie o to chodzi, że nie :/ Jak nie wyszło z wymianą tarczy to z kolegą wszystko poskręcaliśmy i ustawiliśmy wszystkie wskazówki. Przez miesiąc jeżdżenia wszystko było OK (temp też). DOpiero 3 dni temu nawet nie drgnęła. Ale mam już chyba wyjaśnienie tylko nie wiem jakim cudem to się mogło stać ?? Właśnie jestem w trakcie męczenia się ze wskazówką temperatury. Okazuje sę, że jak ją przekręcam na wyższą temp. to w połowie jest opór :/ Jakimś cudem coś się przestawiło i w tej chwili podejrzewam, że stan spoczynku wskazówki oznacza ok 80-90 stopni. To by wyjaśniało, że jak mocniej przydusiłem autko to temperatura lekko skoczyła do 60-70 stopni. |
![]() taxi Pełnoprawny Klubowicz mondeo Łódź / Elbląg | 2007-06-15 20:16:46 Rozumiem ze tarcze probowales zmienic miesiac temu tak ?
W takim razie byloby dosc malo realne aby wskazowka sama przestawila sie na trzpieniu i wskazywala blednie . . ![]() Ja bym raczej szukal przyczyny w ukladzie chlodzenia ![]() |
![]() Jaras61 Astra F Kombi Słupca | 2007-06-15 23:02:59 Jak grzeje się wąż między termostatem a chłodnicą krótko po rozruchu zimnego silnika to tylko termostat. Chyba że ci płyn poszedł na wagary. ![]() |
![]() Smiglo Opel Kadett Gdynia | 2007-06-15 23:57:42 Jesli to temrostat to spokojnie mozesz jechac na weekend (pod warunkiem ze nie ma wycieku plynu chlodzacego). Chodzi tylko o to ze silnik jest wiecznie niedogrzany (zwlaszcza zima) szczegolnie przez pierwsze minuty pracy co na dluzsza mete moze mu szkodzic. Zastanawia mnie tylo czemu latem przy sporych temperaturach wskazowka mimo wszystko prawie nie drgnie. |
![]() seba_b11 Opel Astra Gdańsk | 2007-06-17 16:56:06 Wg mnie to czujnik temperatury tak jak kolega już wspominał. Ja tak miałem w asterce F, wymieniłem czujnik za 18zł i wszystko hula aż miło. Pozdro i szerokości. |
![]() bubuja1 Forumowicz Opel Astra II IRMSCH ... Łowicz/Łódź | 2007-06-17 20:25:31 Ja miałem coś podobnego ale doszedłem dlaczego tak się działo. W astrze G zmieniłem sobie grill na gładki bez znaczka i poprostu musiał być leprzy przelot powietrza i temp była na poziomie 70 st. Zas jak założyłom oryginał wszystko wróciło do normy. |