| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiterK Toyota Carina 2.oD Kraków | 2007-08-26 14:39:56 Witam!
Miałem taki sam problem bo u mnie z przodu jest tylko miejsce na głośniki 10 cm więc odobrej jakości dźwięku to raczej nie ma mowy - kombinuje jeszcze jakby tam wcisnąć 13 cm ale mało miejsca jest ( Wstawianie w drzwiach glośników 16 cm jest bardzo upierdliwe i nie zawsze możliwe , aczkolwiek oczywiście stosowane w caraudio tyle żeby się sprawdzało musi to zrobić fachowiec ) Ja rozwiązałem to w prosty sposób - półko -skrzynia (nie w bagażniku brak miejsca) ale z tyłu pod szybą tylnią. Zakupiłem gotowy model Voice Krafta z dwoma głośnikami 20 cm plus tweetery. http://www.voicekraftpolska.pl/index.php?id=206&VC=692cede8283cea71984736360ea12214&VC=692cede8283cea71984736360ea12214 Jak ktoś chce mieć lepszy sprzęt to można kupić samą półke na giełdzie i dobrać do niej odpowiednie głosniki - montują na miejscu. Rozwiązanie takie jest bez porównania lepsze od montażu nawet dobrej klasy głośników w drzwiach czy w "powietrzu" to znaczy bez skrzyni rezonansowej. Bo żeby uzyskać dobry bas to solidne "pudło" musi być takie są podstawowe zasady akustyki. Oczywiście aby to w pełni wykorzystać konieczny jest wzmacniacz (chociaż na samym radioodwarzaczu też słychać) - ja napędzam to dwukanałowym Pionierem 2x130 W - solidny ciężki sprzęt kupiony za 120 zeta z allegro używka oczywiście. Głośniki przednie natomiast podłonczone pod radioodtwarzacz Pioniera 9300 RDS (ciekawe czy ktoś taki pamięta). Bardzo ważne jest dobre okablowanie - przynajmniej 1 do 2 mm średnicy, spotykane najczęściej kabelki 0.25 spokojnie możemy wyrzucić do kosza. I podstawa fachowy montaż głośników plus do plusa minus do minusa - bez tego to nawet zestaw 4x500W nie będzie miał basu ) Całość ma naprawde solidnego kopa i można się rozkoszować bardzo czystym dźwiękiem. Pozdro. p.s. Pimpa111 jak już kupiłeś to je wykorzystasz z przodu. Ale powtarzam żeby naprawde mieć kopa musi być "pudło" . Czyli skrzynia, półko-skrzynia czy ewentualnie zabudowa dechami bagażnika który będzie robił za skrzynie ale to już drogie highendowe rozwiązanie. [ wiadomość edytowana przez: PiterK dnia 2007-08-26 15:01:00 ] |
pimpa111 ->Toyota Parking Only<- Corolla E9 GL Liftback Pruszcz Gdański | 2007-09-01 07:52:39 A GUZIK PRAWDA moj drogi Piotrusiu!!!
Juz wczesniej nosilem sie z zamiarem wstawienia autka do fachowca, tylko zydzilem kasy, i teraz sie zemscilo. Nie bede zasmiecal tylnej polki zadnymi tubami, skrzyniami itd. bo to nie o to w tym chodzi. Skoro jest miejsce na glosniki, trzeba je wykorzystac w nalezyty sposob, a jesli nie potrafie tego zrobic sam zlecam to fachowcom i nie mam zamiaru zadowolic sie jakimis zastepczymi rozwiazaniami. Poza tym wydaje mi sie ze troche obrazasz chlopakow od Car Audio. Uwierz mi, ze potrafia naglosnic za naprawde nie zbyt mocno wysrubowana kase 20 -letniego poloneza i bedziesz sie czul jak w sali koncertowej. Wiecej wiary w ludzi na przyszlosc zycze. Za miesiac przysle fotki co chlopaki zrobili i zapraszam do odsluchu jesli bedzie Ci sie chcialo przyjechac do Gdanska. Pozdrawiam Serdecznie!!! |
![]() Shoju84 Toyota Carina II 2.0D Wrocław | 2007-09-02 21:27:26 Trzymam kciuki, mam nadzieje, ze oplaci Ci sie. No i czekam na fotki pozdro |