MotoNews.pl
4 Hyundai coupe 1.6 16v -stuki na zaworach (187665/89)

Hyundai coupe 1.6 16v -stuki na zaworach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie,w miom autku zaczyna cos stukac.Dźwięk jest dość głośny i dochodzi z pod pokrywy zaworów,problem w tym że raz jest a raz go niema.I nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny po prostu stuki pojawiają się i znikają.Dźwięk dochodzący z silnika brzmi tak jakby jeden tylko zawór stukał.Nie wiem czy atakować już jakiegoś mechanika czy może samemu da się coś wyregulowć.Czy mogę liczyć na jakieś podpowiedzi?Chodzi o przyczynę jak i rozwiązania.Zawory są samo regulujące?Czy może w garść szczelinomierz i samemu regulować?Dziś wymienię olej może to coś pomoże.Czekam na sugestie.Pozdrowionka

[ wiadomość edytowana przez: nanu dnia 2007-06-16 11:13:38 ]

zawory są z samoregulatorami,jaki masz olej i ILE na nim zrobione? może tu tkwi problem

Cytat:
2007-06-16 14:20:28, daar pisze:
....jaki masz olej i ILE na nim zrobione? może tu tkwi problem

Auto posiadam od dwóch miesięcy,a poprzedni właściciel nie poinformował mnie na jakim oleju jeździł.Dziś wlałem Elfa sport mineralny ,auto ma przejechane 160 tys.Zobaczę jak się będzie zachowywał teraz.Jeżeli stuki ustaną dam znać od razu.

z własnego doświadczenia i pomimo przebiegu ja zalecałbym conajmniej semisyntetyk czyli 10W40 ,ważny jest również poziom gdzie nie należy dopuszczac do ciągłej njazdy przy minimalnym poziomie

heh teraz juz wlany mineralny,ale po wakacjach najwyzej zmienie na semi
Narazie stuki umilkły,ciekawe na jak dlugo.

Ja bym do czegoś co ma mniej niż 15 w życiu minerala nie lał. Lepiej od razu wymień teraz na semisyntetyk. Coupe być moze nawet na syntetyku jeździło.

Nawet jak auto pali ci oleju 1-2l na 1000km nie wlewaj mineralnego - jest on tylko starych silnków i wyekspluatowanych typu golf a nie wysokko oborotowego. dobrze ze chociaz zapodałeś tego elfa....
Smarowanie bedzie kiepskie przy wysokich obrotach.

a tyle przejedziesz bez oleju:
g4cr w lantrze bez oleju