Panowie jestem w kropce pomocy dotyczy dysku twardego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chlopaki chyba zawalu dostame chcialem dizisaj linuxa zainstalowac jako drugi system i sie porabalo ze zaczelo mi robic formata mialem diwe partycje jedna z danymi 25 gb i jedna 16 system
i wyglada na to ze chyba zaczelo formata robic tej mniejszej czyli teoretycznie nie powinana byc nic z ta druga jak chce zainstalowac jeszscze raz system na tym dysku to widzi te dwa dyski ale jako nieznane
zainstalowalem nowego systema i myslalem ze go odpale jako drugi dysk podpiety i przegram widzi go w biosie w zainstalowanych menadzerze mam go i niby dizala poprawnie ale nie ma go w moj komputer

pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

no jezeli zaczelo formatowac i nie skonczylo to chyba dlatego ze nie jest sformatowany do konca albo sformatowales na format ntfs i twoj system nie widzi tego formatu .. :] ale nie jestem pewien

zainstalowalem oczywisice na innym dysku i wlaczylem kompa a ten podalczylem jako drugi dysk z danymi

co robiccccccccc

dysk jest i dziala ale masz pewnie system ext3 czyli sstem wykorzystywany przez linux

mozesz t osformatowac podczas instalacji windowsa
lub partition magic zmienic na ntfs lub fat jak duszyczka woli

ale dane potrzbuje co sa na tamtym dysku

Cytat:
2007-06-16 21:45:42, mmmmat pisze:
zainstalowalem oczywisice na innym dysku i wlaczylem kompa a ten podalczylem jako drugi dysk z danymi co robiccccccccc

zainstalowales linuxa
podpiales drugi dysk
i nie widzisz go? a raczej tego co jest na nim?

jesli tak to musisz go dodac znaczy sie w linuxie to sie nazywa "zamontowac" w systemie

mam teraz inny dysk wsadzony na kompie windows xp
a ten drugi z tymi danymi mam podpiety i go nie widzi w moj komputer jak patrze jakie urzadzenia sa zainstalowane to on tam jest i niby dizala nmormalnie

jak odzyskac dane i co Zrobic zebym go widzial pod windows

Z tego co zrozumialem to sformatowales tylko partycje z windowsem....a tamta nie byla formatowana wogule : zeby ci pomuc musze wiedziec jeszcze na jaki system plików formatowales ta partycje (FAT, FAT32, NTFS< czy pod linuxa EXT) i jaki system plików ma tamta partycja z danymi

Program do odzyskiwania nazywa się chyba "Easy Recovery" firmy Ontrack. Program oczytuje dane z poszczególnych sektorów dysku, więc masz szanse je odzyskać a potem sformatować dysk uczciwie
pozdrawiam
Arturek
P.S. Wszędzie piszą "zanim zaczniesz instalować zrób kopię danych"

ja bym najpierw staral sie przywrocic tablice partycji za pomoca fdiska. A pozniej dalej kombinowac.

panowie zaistalowalem partition magic
i widzi ten dysk tak

ja mialem dwie partycje
a teraz tak to wyglada

local disk (x.) linux ext3 7gb acitve primary

(*) extended 30 gb none primary

swapspaced 2 (*.) linux swap 3gb none logikal

local disk linux ext2 26gb none logical

i pisze 7999 gb i used 7999
wiec jsa sapelnione niby te patycje wiec moze nie bylo formata
co robiccccccccccc

pomocy chlopaki

No to masz typowo linuksowy system plikow, windows go sam nie zobaczy a linuks bez odp zamontowania dysku z widowsem tez go nie zobaczy. Może spróbuj tak podepnij ten dysk z XP i zainstaluj na tym drugim ( tylko własciwym na którym teraz masz ext3) linuxa ponownie. Powinien juz widziec Xp-ka a do Xp jakis plugin i tez bedzie ext3 widzial

[ wiadomość edytowana przez: markocieszyn dnia 2007-06-16 23:49:23 ]

linux nakladka pod xp

panowie zaistalowalem takie cus i dalej nie widzi pod xp kiem

co robic

a na linuxie robilem niby dodaj dysk i tez nie wychodzi

chlopaki dalejj potrzebuje pomocy moze ktos krok po kroku mi napisze

dziekiiiiii