MotoNews.pl

Czy mozna przełozyć LPG z jednego wozu do drugiego legalnie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
słuchajcie powiedzmy ze kupuje sobie samcochód bez plg. mam drugą bryke z lpg i chciałbym gaz przełożyć z jednego do drugiego.

zakładamy ze w szystkie elementy są sprawne, mają te legalizacje dozory itp.
teraz pytanie
czy moge sobie tą instalacje przełożyć i czy mi panowie gazownicy podbiją certyfikaty ze wszystko jest ok i czy bede to miał wbite w dowód rejestracyjny??
przełożyc sobie - nie ja dosłownie ale fachowcy by przekładali

mam praktycznie zerowe doswiadczenie z LPG wiec prosze o jakieś wyjasnienie.

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2007-06-21 16:34:46 ]

Nie.

Teoretycznie nie a w praktyce da sie zalatwic za 200-300 a nawet za 100... Gadaj z gazownikami co maja male warsztaciki i kazdy klient jest na wage zlota.

Mógłbym ci to powiedzieć osobiście ale co tam Zakładałem teraz instalkę do Astry i żeby to zarejestrować musisz mieć świadectwo homologacji, które gazownicy wysyłają gdzieś do podbicia i później to wraca do Ciebie, czyli nie tylko od nich zależy czy możesz to wbić. Chyba, że się tak chamsko podkładają, że mają kserowane kwity do zbiorników i przepisują inne dane samochodu, podając je później w świadectwie homologacji. Przypomnij mi jutro to ci pokaże te kwity.

mi gazownicy powiedzieli nei ma klopotu na legalu 400 z papierami bez papierow 300 w df. zakladajac ze mam wszytsko legalne teraz

Czyli jednak się da Ale z Poloneza już nie przełożysz

a jak lpg jest w bryce ale zmiana silnika nastapi? kumpel ma 1500 zagazowane, a chce zmienic na 2.0 i zagazowac, jakies problemy prawne? bo techniczne to praktycznie zadne

Cytat:
2007-06-19 10:43:51, crOOchy pisze:
a jak lpg jest w bryce ale zmiana silnika nastapi? kumpel ma 1500 zagazowane, a chce zmienic na 2.0 i zagazowac, jakies problemy prawne? bo techniczne to praktycznie zadne

instalacja zostaje cala, zmienia sie ewentualnie mikser, wiec nie ma problemu. Formalnie zmieniasz silnik a nie instalacje.

dzieki Kosa o to mi chodziło

Bizer_trikolorr tak ale pod warunkiem że masz jakiegoś zaprzyjaźnionego gazownika, najlepiej pokarz mu co bediesz zakładał, wtedy ew on ci podbije co musi i idziesz z tym do WK.
ew dostarcz mu cześci i niech on to założy.