Carina II-problem z el.szybami i centralnym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie wszystkich na forum. Jestem posiadaczem toyoty cariny II z 1991r. 1,6 16v.Mam problem z elektryką,a mianowicie z el.szybami i centralnym zamkiem.Podczas zamykania szyb przestały nagle działać i co zauważyłem póżniej centralny też nie działa.Czy te układy mają zabezpieczenia, gdzie ich szukać lub jak inaczej szukać przyczyn tej usterki.Pozdrawiam i czekam na porady.

zacznij od sprawdzenia bezpieczników

Jeżeli Carina II ma podobnie idiotycznie rozwiązaną elektrykę jak E to posprawdzaj przyłącza masy na słupkach przednich, w szczególności na prawym. Znaczy się śrubki mocujące te wszystkie plastiki od złącz do słupka.
Pozdro.

Bezpieczniki sprawdziłem i wszystkie są dobre.Teraz pytanie czy szyby i centralny są pod którymś z bezpieczników(a może jakiś przekażnik?)jeżeli tak to pod którym,Nie mogę nigdzie znaleść opisówki gniazda bezpieczników z cariny II.Narazie zastosowałem dorażne rozwiązanie problemu ze względu na upały,a mianowicie; podałem napięcie do przewodu zasilającego panel sterowania szybami i centralnym,który znajduje się na drzwiach.napięcie wziąłem z sprzed stacyjki i mam sprawne szyby"zawsze",a centralny tylko po przekręceniu stacyjki.(tez tego nie rozumiem dlaczego tak jest skoro jedno i drugie zasila jeden przewód i to sprzed stacyjki).Więc ponawiam prośbę do znawców tematu o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy,aby wrócic do sprawnego orginału.Pozdrawiam