Problem ze stukaniem na świecy, dziwneeee????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Oto mój przypadek, a polega on na tym, że pierwsza świeca od rozrządu jak przyłorze palec na górną część kopułki kabla WN, która jest założona na świece zapłonową, to czuć jak ona podskakuje (góra, dół). Czuć to tylko na tej jednej świecy pozostałe OK nic sie nie dzieje.

Przypomnę ze mam Toyotke Corolle 1.4 16V, benzyna z 97 roku (tzw. okularnik).

Czym to moze być powiązane???? Bo ja wymiękam i mój mechanik też!!!

Pozdrawiam

a gumka na końcu tej "fajki" do świecy Ci gdzieś nie zniknęła ?

zamień kable miejscami, np 3 z 4 - powinno starczyć, i sprawdź czy tak dalej jest...

pzdr

Cytat:
2007-06-22 17:20:25, dziki-toy pisze:
Oto mój przypadek, a polega on na tym, że pierwsza świeca od rozrządu jak przyłorze palec na górną część kopułki kabla WN, która jest założona na świece zapłonową, to czuć jak ona podskakuje (góra, dół). Czuć to tylko na tej jednej świecy pozostałe OK nic sie nie dzieje. Przypomnę ze mam Toyotke Corolle 1.4 16V, benzyna z 97 roku (tzw. okularnik). Czym to moze być powiązane???? Bo ja wymiękam i mój mechanik też!!! Pozdrawiam

Trza byc twardym...nie mietkim...
wymien te swiece

gumka jest, ale dziwnie chodzi ta koncówka na świecy jakoś luźno, można ją podnosic i opuszczac na świecy. Czy to może być przyczyna? A może rozszeżyła sie koncówka która łapie wierzchołek świecy i nie dolega do niej i może ma jakieś np: przebicia?

A swiece wymieniałem jakieś 1,5 miecha temu, wiec powinny byc OK na (NGK z podwójną elektrodą masy, bo takie zaleca Toyota dla tego silnika 4E-FE, jak go kupiłem 3 miechy temu miał z pojedynczą elektrodą, ale czy dobijało jak teraz to nie wiem).

pozdr

100% świeca. to samo miałem w carinie, na jednym cylindrze wysadzało mi całkowicie kabel wn do góry.

Dzięki, sprubuje jak mówisz wymienić świece.

pozdr

Kupiłem dziś świece i zabrałem sie do wymiany, jakie było moje zdziwienie gdy po założeniu klucza na świece wykręciłem ją palcami. Po prostu była nie dokręcona przez mechanika. Ale i tak wymieniłem na nową. Juz nigdy mechanik niech mi świecy nie rusza!!

Pozdrawiam i wielkie dzięki za diagnoze.

Cytat:
2007-06-22 17:20:25, dziki-toy pisze:
Oto mój przypadek, a polega on na tym, że pierwsza świeca od rozrządu jak przyłorze palec na górną część kopułki kabla WN, która jest założona na świece zapłonową, to czuć jak ona podskakuje (góra, dół). Czuć to tylko na tej jednej świecy pozostałe OK nic sie nie dzieje. Przypomnę ze mam Toyotke Corolle 1.4 16V, benzyna z 97 roku (tzw. okularnik). Czym to moze być powiązane???? Bo ja wymiękam i mój mechanik też!!! Pozdrawiam

To o co chodzilo z tym wymiekaniem ...modliliscie sie razem??

Cytat:
2007-06-26 12:19:11, dziki-toy pisze:
Juz nigdy mechanik niech mi świecy nie rusza!!

Uwielbiam te smiałe zwroty

To moze kobiece rece dopuscisz...

No wiesz w łóżku to lubie kobitke łądną i zgrabną, ale do auta to niech sie nie tyka.