Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-06-18 11:16:17 Jak dla mnie to poprostu sworzeń. |
![]() Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-06-18 11:27:20 Pewnie gałka na wahaczu prosi Cię w ten sposób o deczko smaru ![]() Poczytaj "Wiosenne naprawy" w okolicach końca maja. Pozdro. |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-06-18 12:00:59 Być może tulejki metalowo gómowe wybiły się w otworach wachacza. Wachacz się przesunoł i skrzypi. Ja tak miałem i długo nie wiedziałem co się dzieje. Dopiero jak pękł wachacz to do tego doszedłem. Może też skrzypieć sworzeń tak jak pisze Leszek. ![]() |
![]() Andy Lada 2106 Stalowa Wola | 2003-06-18 12:05:18 Hej !
Ja bym proponował jechać na szarpaki i sprawdzić porządnie co i jak - bo tak na oko to zawieszenie można sobie tylko oglądnąć.... Andy |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-06-18 12:54:21 Andy dobrze gadasz. Może jeszcze coś więcej jest wybitego to znajdą. Koszt w sumie nie wielki a można dowiedzieć się czym się śmiga. ![]() |
![]() maniek6210 SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW E34 520i bialystok | 2003-06-18 20:15:53 Stary w moim karawanie na przeglądzie nic nieznależli askrzypiało strasznie.szarpaki nie pomogły dopiero intuicja kolegi dała rezultat.Znalezliśmy po kilku wjazdah na kanał poluzowane śruby od belki pod silnikiem i łącznika stabilizatora.Od tamtj pory nic niesłyhac.poza ryciem silnika ![]() |
![]() jurass Lada 2107 gdansk | 2003-06-18 23:20:21 tez u mnie jak skrzypialo (cos jak stara kanapa) to byly tulejki na wahaczach. tylko z nowymi to trzeba uwazac, raz jak kupilem to byly za male i troche za lekko wchodzily w wahacz, po miesiacu juz tarlo metal o metal. juz myslalem ze bede musial wachacz wymienic, ale kupilem drugie i byly lepsze
bo jak PUKA to sworznie jak SKRZYPI to tulejki. umnie zawsze tak jest |
![]() Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2003-06-19 02:48:12 Kurde u mnie jest sytuacja podobna od kilku dni.Ciagnie mnie troszeczke w lewo i skrzypi w ostatniej fazie hamowania i przy ruszaniu.Ogladalem tulejki ale niedawno byly wymieniane.Wymienilem dzis gume na stabilizatorze i nic to nie dalo.Gorny sworzen tez.Wiec moze dolny? Sam nie wiem.Pozdrawiam |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2003-06-19 02:52:49 Witam,
calkiem niedawno wymienialem sworznie, skrzypialo nadal, przy ugieciu wachacza i przy kreceniu kierownica, rozebralem jeszce raz sworzen, gorny, zdjalem oslonke, wcisnalem smaru i ... eurek, już nie skrzypi..., producent pozałował smaru, ot i przyczyna... |
pawel_krakow | 2003-06-19 10:08:24 Moj samarka tez delikatnie poskrzypiwała- wymieniłem dolne gałki whaczy i po sprawie. ALe chyba Władek jecześniej jeszcze dodatkowo smarowła ( te nowe)
Paweł |
![]() Andy Lada 2106 Stalowa Wola | 2003-06-19 10:50:07 Z tymi sworzniami to tak to jest podobno :
- można kupić polskie - dokładnie Krośnieńskie - których się nie smaruję, bo sa osłony gumowe nierozbieralne - z koleji rosyjskie - osłony gumowe są rozbieralne - w razie pęknięcia można sobie wymienić - jest tam od dołu taka śrubka - odkręca się ją wkłada smarowniczkę i ogień ze smarem i po zakupie należy nasmarować porządnie - bo producent tylko smaruję na tyle, aby te przeguby nie rdzewiały na magazynie czy w sklepie. Wogóle które sworznie preferujecie : nasze polskie czy rosyjskie ??? Ja u siebie mam gorne polskie i dolne rosyjskie Andy |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2003-06-19 10:57:57 Witam
przez całe lata używałem rosyjskich, bo polskie były tragicznie nietrwałe, ale od jakiegos czasu krosno robi bardzo wytrzymałe sworznie i końcówki, jakosc wyraźnie się poprawiła, i teraz warto kupowac te z Krosna, moja 2104 od wymiany kompletu przezyła ok 4 lata, jakies 60 kkm, , i sworznie nadal sa sprawne, mimo, że w miedzyczasie skasowałem podczas ucieczki od wypadku 3 felgi, skrzywiłem wachacz, na studzience uszkodziłem podłuznicę i przekładnie kierowniczą,..., pełna wazelinka dla Krosna ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2003-06-19 13:16:15 Witam
te nowe z krosna są już innej konstrukcji, takiej jak w zachodnich autach, nie będe wdawał się w szczegóły, zewnętrznie wygladaja inaczej, sa mniejsze..., ale tak jak piszesz, byle nie polskie prywaciarskie, tragedia..., po poł roku do wymiany, bo mają luzy a do krosnieńskich smaru dodaje strzykawką, chociaż są dobrze przesmarowane, |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2003-06-19 15:14:19 Mam polskie i skrzypialy jak cholera przez jakies 2 tys. ale teraz przestaly. Nic nie smarowalem. Chyba sie dotarly |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2003-06-20 20:33:34 No wiec skrzypialo jak cholera. Wyminilem dwa sfoznie (gorny i dlolny) za 2x 36 zl + 80 robocizna ![]() |
![]() syvo SYMPATYCZNY GOŚĆ najstarsze miasto Zagłębia | 2003-06-24 16:13:50 Przeczytałem wątek no i koniec... i mam delikatne obawy
(czytaj: pełne gacie), czy nie spotkało mnie to samo co Groszka. Mnie też ciągnie na lewo przy hamowaniu, a ostatnio również w czasie normalnej jazdy (nie za mocno). Fakt, hamulce mam do roboty (na razie wymieniłem tylko cylinderek z tyłu, rozdzielacz i przewody miedziane z tyłu). Podcieka mi też cylinderek przy lewym przednim kole. Przywaliłem felgą w krawężnik (ale prawym kołem), a swego czasu felga lewego koła tarła o wahacz. Nie daje mi to spokoju, ale sam niczego nie wymyślę. P.S. Co to są "szarpaki"??? |