MotoNews.pl

Wymiana płynu hamulcowego i odpowietrzenie sprzęgła?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie?
Kupiłem sobie literek płynu hamulcowego DOT-4 na wymianę. Oryginalny GM zółciutki. (19,80zł/0.5l)
ASO oczywiście chce za taką wymianę 180zł. .. he he , taki wał...

Ale mam pytanie. Gdzies tam wyczytałem kiedyś, że wymieniając płyn hamulcowy wymienia się jednocześnie płyn z hudraulicznego wspomagania sprzęgła i odpowietrza układ. Ponoć nie wolno tego robić na dolewki itp, tylko jakims urządzeniem.

(Oma B 2,5TD z 1996 roku)

Napiszcie jak to jest!

Na co jeszcze nalezy uważać przy wymianie i odpowietrzaniu hamulców? Wiem że delikatnie z tylnymi odpowietrzaczami bo może sie zakończyć wymiana tłoczka (połączenie stali i aluminium).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie wiem jak jest z sprzeglem hydraulicznym ale nie chodzi chyba z plynem hamulcowym wiec jedno nie trzyma sie do kupy z drugim

[ wiadomość edytowana przez: sunrise dnia 2007-06-26 18:57:36 ]

Cytat:
2007-06-26 18:55:42, sunrise pisze:
Nie wiem jak jest z sprzeglem hydraulicznym ale nie chodzi chyba z plynem hamulcowym wiec jedno nie trzyma sie do kupy z drugim

No właśnie z tego co zrozumiałem czytając brytyjskie fora to układ wspomagania sprzęgłą jest "zasilany" płynem hamulcowym. Chciałem żeby mnie ktoś wyprowadził z błędu, lub napisał czy wymieniajac płyn w Omie jest jakies wskazanie odpowietrzania układu sprzęgła.

Sprzęgło istotnie jest zasilane płynem hamulcowym. Z tym, że króciec do sprzęgła jest w górnej części zbiorniczka (coby nie stracić hamulców przy awarii sprzęgła ).
Moim zdaniem jedź do zakładu który się tym zajmuje, mają przyrządy do tego. Samemu nigdy nie wymienisz całego płynu, i nie będziesz wiedział czy już leci nowy
Poza tym jak ukręcą odpowietrznik to już ich problem
Najlepiej chyba wymienić również w wysprzęgliku.

Jeskli wymieniac to juz kpl tzn hamulce i sprzeglo normalny warsztac powinien do 50 pln skasowac. Jesli bedizesz robil sam to przezroczysta butlka i wezyk to wtedy zobaczysz kiedy bedzie plynal nowy plyn

Cytat:
2007-06-26 22:56:17, arieleb pisze:
Jesli wymieniac to juz kpl tzn hamulce i sprzeglo

Chciałbym wymienić tylko płyn

Poprostu zaniepoiłem się czy przy wymianie płynu hamulcowego nie powinno się tez odpowietrzać sprzęgła. Coś takiego wyczytałem i dlatego drążę temat.
Pozdrawiam

Sprzeglo jest strowane hydraulicznie poprzez plyn hamlucowy wiec tez nalezy go wymienic

Cytat:
2007-06-26 23:01:10, ElwoodWroclawiak pisze:
Poprostu zaniepoiłem się czy przy wymianie płynu hamulcowego nie powinno się tez odpowietrzać sprzęgła. Coś takiego wyczytałem i dlatego drążę temat. Pozdrawiam

Jak nie będziesz mógł wysprzęglić to znaczy że trzeba...
Poza tym jak kolega napisał - wg mnie tylko warsztat.

Skoro jest jeden wspólny zbiorniczek, to chcąc nie chcąc wymieniasz go tu i tu. Sposób odpowietrzania sprzęgła jest z grubsza opisany w książce z seri "sam naprawiam".

Cytat:
2007-06-27 02:32:57, pxj pisze:
Skoro jest jeden wspólny zbiorniczek, to chcąc nie chcąc wymieniasz go tu i tu. Sposób odpowietrzania sprzęgła jest z grubsza opisany w książce z seri "sam naprawiam".

Dziękuję serdecznie wam za porady. Dzisiaj wymieniam płyn. Postaram sie tez odpowietrzyć sprzęgło.
Pozdrawiam.

Cytat:
2007-06-27 08:42:43, ElwoodWroclawiak pisze:
Dziękuję serdecznie wam za porady. Dzisiaj wymieniam płyn. Postaram sie tez odpowietrzyć sprzęgło. Pozdrawiam.

Nie staraj się się je po prostu odpowietrz. Dobrze by było gdybyś miał drugą osobę do pomocy.

Zrobiłem. Nowiutki płyn hamulcowy, śliczny żółciutki he he, mój stary był juz koloru baaaardzo brudnej żółci, wręcz wchodzącej w szarość!
Sprzęgło odpowietrzone (kupiłem i zrobiłem zgodnie z książką 'Sam naprawiam')

Do tego jeszcze okazało się że trzeba wymienić łącznik z przodu i tuleje, zrobiłem wzystkie - Lemförder.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, jak zwykle szybką.

Ja wybieram się w góry i też wczoraj wymieniłem płyn hamulcowy.
Kupiłem kiedyś używany ssak medyczny (elektryczny) wyssałem nim cały płyn hamulcowy przez odpowietrzniki a cała wymiana z odpowietrzeniem trwała 15min + 10 min dzisiaj odpowietrzyłem powtórnie. Musze przyznać że ten ssak to bardzo pożyteczne urządzenie wymiana oleju w moście zajmuje ok 10 min,