Bingo S Lpg - brak wskazań z czujnika TPS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam mały problem. Moje Espero zaczęło strasznie dużo palić gazu. Więc zbudowałem interfejs do bingo, podłączyłem i okazuje się, że mam zbyt ubogą mieszankę. Po wyregulowaniu jej na jałowym wszystko super chodzi. Gdy trochę przejadę znów mieszanka jest zbyt uboga. Poza tym nie mam żadnych wskazań z TPS. Komputer nie zgłasza żadnych błędów. Co to może być?

Pozdrawiam

Cytat:
Poza tym nie mam żadnych wskazań z TPS

pojdz tym tropem
a i czy lambda dobra?

No, właśnie w tym problem, że raz działa a raz nie. Zazwyczaj oscyluje tak od 0,3 do 0,6V na jałowym. Jak przejadę się i znów podlączę wtedy sonda wskazuje ledwo co 0,1 do 0,2V. Sugerujesz wymianę Lambdy i TPS-u?

Cytat:
2007-06-28 11:11:08, DaewooEspero pisze:
No, właśnie w tym problem, że raz działa a raz nie. Zazwyczaj oscyluje tak od 0,3 do 0,6V na jałowym. Jak przejadę się i znów podlączę wtedy sonda wskazuje ledwo co 0,1 do 0,2V. Sugerujesz wymianę Lambdy i TPS-u?

Raczej Lambdy.

Sondę wczoraj wymieniłem na NGK OZA401-E6. Nie mam już błędów, ale teraz instalacja gazu wariuje, non stop pokazuje ubogą mieszankę. Na benzynie sonda działa o chyba 0,2 do 0,99V, więc chyba dobrze. Po odpięciu czujnika TPS prawie nic się nie dzieje, poza tym, że ma trochę nie równe obroty. Czy to będzie ten czujnik TPS, czy może jeszcze coś?

cos chyba za duzo namieszaleś....instalka będzie chodzila nawet bez TPS z tym ze nie bedzie miala sygnalu do pompowania czy maksymalnego powera za pomocą TPS- bedzie dzialala z opoznieniem wnioskujac takie zachowanie np po lambdzie....

a instalka nie wariuje tylko masz zle ustawiony zakres pracy silniczka kookowego na wysokich obrotach....poszukałbys na forum gazu - tam wszytko znajdziesz....

Witam.
Koledzy mam pytanko czy sonda jak pada (bądź padła) to właśnie skacze jej zakres jak u kolegi DaewooEspero raz tak, a po przejechaniu i ponownym jej sprawdzeniu zakres wskazuje juz inaczej???
Moje pytanie wzięło sie z tego że zaświeca mi sie Check Einge i po sprawdzeniu wywala mi sondę ale, jak pisze wyżej jej zakres nie jest stabilny.. pracuje ale, raz wskazuje mniej raz więcej V. Check zaświeci sie i za chwile zgaśnie.
Mechanik powiedział że jeżeli sonda wskazuje jakieś pomiary to znaczy że nie jest popsuta, lecz mówi że problem jest z inst. gazową (check zaświeca się podczas jazdy na gazie jak i na benzynie).
Proszę o jakieś wskazówki, bo nie chce kupować sondy na próżno.
Z góry dziekuję
Pozdrawiam Maksimus

Cytat:
2007-06-30 16:17:28, Maksimus_skc pisze:
Witam. Koledzy mam pytanko czy sonda jak pada (bądź padła) to właśnie skacze jej zakres jak u kolegi DaewooEspero raz tak, a po przejechaniu i ponownym jej sprawdzeniu zakres wskazuje juz inaczej??? Moje pytanie wzięło sie z tego że zaświeca mi sie Check Einge i po sprawdzeniu wywala mi sondę ale, jak pisze wyżej jej zakres nie jest stabilny.. pracuje ale, raz wskazuje mniej raz więcej V. Check zaświeci sie i za chwile zgaśnie. Mechanik powiedział że jeżeli sonda wskazuje jakieś pomiary to znaczy że nie jest popsuta, lecz mówi że problem jest z inst. gazową (check zaświeca się podczas jazdy na gazie jak i na benzynie). Proszę o jakieś wskazówki, bo nie chce kupować sondy na próżno. Z góry dziekuję Pozdrawiam Maksimus

najlepszą wskazówką będą kody błędów, być może oprócz standardowego 32 masz jakieś inne.

No wiec kolego nie wyskakuje mi błąd 32 (na razie) tylko 12- norma przy metodzie błyskowej i 13 - czujnik tlenu(sonda). Check zaświeci sie na chwile i gaśnie i tak w kółko. Resetowałem kompa, a błąd po krótkim czasie z powrotem wyskakuje