Dla Warszawiaków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
QURWA!!!
Czytaliście dzisiejszą Wyborczą i artykuł o planowanych zmianach wokół PKiN? To przeczytajcie, zamieszczam niżej.
Ale się wpieprzyłem
Przecież przez takich cymbałów nigdy nie będziemy mieli prawdziwego miasta, tylko jakiś zasrany, pokomunistyczny grajdół!!!
Fak

Rewolucyjne zmiany w planie zagospodarowania wokół Pałacu Kultury

Dariusz Bartoszewicz 18-06-2003, ostatnia aktualizacja 17-06-2003 23:46

Koniec idei wielkomiejskiej zabudowy w ścisłym centrum Warszawy. Rada Urbanistyczno-Architektoniczna proponuje park i domy tylko wzdłuż Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich. - To dramat - uważają autorzy planu.

Dziś Rada Urbanistyczno-Architektoniczna (Lech Kaczyński powołał ją dopiero w tej kadencji samorządu) przygotuje opinię, co dalej robić ze ścisłym centrum stolicy z pl. Defilad. Już wiemy, że prezydent Warszawy dostanie od niej propozycję rewolucyjnych zmian.

Czasy się zmieniły

Rada wzięła pod lupę projekt planu zagospodarowania przestrzennego przygotowany przez architektów Andrzeja Skopińskiego i Bartłomieja Biełyszewa. Na kilkudniowych posiedzeniach krytykowała ideę okrągłego bulwaru wokół Pałacu Kultury i Nauki, który miała wyznaczyć nowa zabudowa i drapacze chmur przy ul. Emilii Plater (o łącznej powierzchni ok. 650 tys. m kw.).

Nasz informator z Rady: - Zastanawialiśmy się nawet, czy nie wyrzucić całego planu do kosza i nie zacząć wszystkiego od początku. Byłoby to jednak nie w porządku w stosunku do kolegów, którzy wygrali wielki międzynarodowy konkurs na koncepcję rozwoju ścisłego centrum Warszawy w 1992 r.

Większość członków Rady proponuje, by wykreślić z planu wszystkie domy z wyjątkiem tych, które utworzą brakujące pierzeje Al. Jerozolimskich i Marszałkowskiej.

- Zmieniły się czasy i poglądy na miasto. Jestem za tym, by w centrum urządzić jak największy park - powiedział "Gazecie" dr Stefan Kuryłowicz, architekt. (a tak go szanowałem)

Rada proponuje, by otoczenie Pałacu z pl. Defilad przekształcić w przestrzeń publiczną. - Czy warszawiacy nie zasługują na otwarte przestrzenie w centrum miasta? - pyta jeden z architektów z Rady.

Urbanistyka wielkiej mgły

Autorzy planu (w ciągu 11 lat na żądanie kolejnych władz miasta kreślili już kilkadziesiąt wersji) są załamani propozycją tak drastycznych zmian. - Chcą zostawić marne strzępki z naszego projektu, a reszta będzie wielką mgłą. Znów nam grozi budowanie Warszawy na zasadzie kawałeczków, a nie przemyślanej całości - uważa Andrzej Skopiński.

- Rada proponuje szczerby i kulawe centrum. Jakim prawem? Przecież my wygraliśmy konkurs! - denerwuje się Bartłomiej Biełyszew.

Przypomina, że dookoła powstają gigantyczne inwestycje: Złote Tarasy przy Dworcu Centralnym czy drapacz chmur przy rondzie ONZ. - A tu, na najcenniejszym gruncie, przy Pałacu Kultury, mamy sadzić kwiatki? - pyta Bartłomiej Biełyszew.

PS
Przypominam, że jutro tj we czwartek spotkanie przed Pizza Hut w Centrum handlowym M1 o godz. 20:30.
Czuwaj

powinnienes dodac ze to OFFTOPIC...ale qrwa masz racje..jak oni mi nie zabuduja placu defilad to bede im jezdzil samochodem po tym zakichanym parku..czytalem to to jakis pojeb wymyslil..eh...szkoda slow..jak kaczor sie zgodzi to...

P.S. sorry za nieparlamentarny jezyk..sesja stres i takie tam

Zaczyna mnie to WSZYSTKO wqrwiać.....
chyba wstąpie do jakiejś młodzieżówki i zaczne wybijać szyby wszystkich ministerstw - starałem się być obojętny jak Pol szalał z winietami, jak wybudowaliśmy "3mm" autostrady za podatki w paliwie, ale powoli to przekracza moją cierpliwość

dobra jaco zakladamy stowarzyszenie...w espero bagaznik duzy ulotki tez wejda..a tak powaznie to przeczytalem teraz wypowiedzi ludzi na forum gazety w portalu..polowa nic nie kuma...poczytajcie jak wam sie nudzi http://www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=288&w=6549538&a=6554843

No dobra! każdy może mieć swe zdanie!
moim zdaniem centrum jest do zabawy, do tańca i do różańca!!!
i chuj z autostradą a nawet węzłem w centrum! Centrum jest od wypoczynku zabawy uśmiechów itd.!
p.s. a ja znam kozaka i jak go ceniłem tak cenię!
każdy ma prawo do swojej wizji!!!
pozdrawiam wicio