Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-08-30 22:01:31 Jechałem powoli w korku na wiadukcie na Marsa. Nacisnąłem na hamulec a tu łuuup! Pedał wpadł mi do podłogi, ja szybko zareagowałem i ręczny zaciągnołem i zjechałem na pobocze. Na początku myślałem że to półoś mi się ukręciła, ale auto jechało a hamulców nie miałem. Klocki (pieprzone FOMARY) już mi się kończyły i podejrzewam że okładzina zeszła najpierw a potem klocek wpadł między tarcze a jarzmo. Sporo strachu a jutro czeka mnie wymiana klocków - no ale to pikuś. Na szczęście nie jechałem szybko.
Pozdrawiam, Konrad ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2002-08-30 22:48:16 Nie pieprzone fomary, tylko tak sie ma jak sie jeździ na tarczach o grubości żyletki i nawet klocek na którym coś jest wypadnie...
Tylko nie zaprzeczaj bo znam problem z doświadczenia. |
![]() SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-08-30 23:47:53 dobrze ze to bylo tylko na wiadukcie ![]() |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-08-31 00:57:02 Krzyczycie NOWE TARCZE! A ja Wam powiem, że tarcze są nowe i mają max. 5k km i prawie żadnego rantu !!! Fakt, resztki klocka nie powinny przelecieć przez jarzmo - pewnie jest za bardzo rozchylony. Jutro przyjrze się temu dokładniej.
Konrad |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2002-08-31 07:45:24 Jeżdżę na Fomarach od nowości (aktualnie 170 tys. km) i nigdy mi się takie coś nie zdarzyło. A klocki z reguły zajeżdżam do końca, czyli jak zaczynam słyszeć "szorowanie" to zaraz jade do zmiany. Nie wiem, może to rzeczywiście był jakiś drugi gatunek??? ![]() |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-08-31 22:26:19 Dzisiaj wymieniłem klocki i przyjrzałem się dokładniej. Więc... tarcza jest za blisko lewej strony jarzma i za cholere nie wiem dlaczego. Nic nie jest wygięte, jarzmo wygląda na całe, ale klocki maja taki luz że przy cofaniu i depnięciu w heble, klocki tak jakby strzelają,pukają.
Czemu ta tarcza jest tak blisko lewej strony? Ktoś wie ? Pozdr. Konrad |
![]() molekss FSO Polonez (LPG) Lubań | 2002-09-01 00:57:05 witam
ja też miałem kiedyś takie przeboje z klockami. jade sobie po dupcie ktora wracała z niemiec, a tu w drodze bżdękkk i prawy klocek mi wypadł, przy predkości 120 km/h. jak pojechalem do mechanika żeby sprawdził dlaczego poszlo to powiedzial że miałem cholerne szczęście ![]() a dziś skosilem ładnie trawke na poboczu, było ślisko, zarzuciło dupcie i w rów... rezultat to tylko urwany zderzak tylni i błoto na podwoziu... znowu miałem farta pozdrowionka dla wszyskich |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-09-01 17:48:20 Ale jakby sie wysuwal pierscien to tarcza przybliżała by się do zewnętrznej części jarzma, a jest na odwrót!
Konrad |
![]() SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-09-01 22:09:30 Moze zrobimy liste czesci ktore nie nadaja sie do uzytku?
Narazie proponuje: Amortyzatory MONROE i klocki FOMAR Co wy na to? |
![]() thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2002-09-02 12:42:11 Tez siem przestawilem z fomarow na lukasy tyle ze juz dawno
i szczerze mowiac jak mam zmienac klocki to muszem sobie przypominac jak to siem robilo przy fomarach mialem super wprawe (to ich plus ![]() pozdr p.s. czego jeszcze nie uzywajcie prywaciarskiego gumowego mieszka do dzwigni zmiany biegow 5tka wchodzi tylko przy przylozeniu ogromnej sily a to dlatego ze plastyk mocujacy jest za szeroki i siem drazek blokuje ![]() |
![]() Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2002-09-04 09:51:31 HI HI.
Z tym mieszkiem gumowym (kupionym na giełdzie ![]() ![]() ![]() ![]() Wywaliłem go szybciej jak go założyłem. Teraz mam skórkę razem z gałką od plusa i jest pięknie ![]() Pozdrawiam |
![]() thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2002-09-04 09:54:53 Tez juz mam "skorke" ![]() A ile siem nakombinowalem z ta 5tka czemu tak nie wchodzi to moje, niedawno robilem sprzeglo docisk i takie tam mowie cos mi poprzestawiali ale z drugiem strony mowie reszta chodzi piknie no i wpadlem ze zmienialem tez to gumowe cholerstwo zdjelem i super ![]() pozdr |
![]() Soyer FSO POLONEZ 1.6 GLE ... Opole | 2002-09-04 13:52:45 hehe .ja miałem to samo 5 nie wchodziła ,no chyba ,ze mocno ją wrzuciłem !!! Zmieniłem te cholerstwo i wszystko jest oki...
A tak na marginesie to.ładnie sienam zmienił temat..od hamulców do gałek ![]() |
![]() Wyrwizab (M) x | 2002-09-04 15:04:59 To po prostu znak tego ze forum zyje wlasnym zyciem, zreszta lepiej tak niz kazdy by mial tylko napisac - no tak, klocek, pewnie starty byl i wypadl....A tak to przynajmiej dyskusja robi sie interesujaca. |
![]() Kojack Fiat 125P Murowana Goślina | 2006-12-08 09:53:58 Miałem to samo ale z przodu mi wypadł. Uratował mnie dobrze działajacy ręczny (bębny). Okazało się że mam za cienkie tarcze z przodu dlatego wyleciał. Zakupiłem nowe tarczki wraz z klockami i jest OK. Obecnie kupuje klocki Lukasa (stary typ). Te wszystkie inne po rozgrzaniu piszczą a to mnie dobija. |
automatic | 2006-12-08 09:59:48 x [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-13 16:15:04 ] |