MotoNews.pl
12Tarcze hamulcowe wymieniać obie? (188931/18)

Tarcze hamulcowe wymieniać obie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Czy tarcze hamulcowe należy wymieniać parami czy też można wymienić jedną zużyta a drugą zostawić ? Ja wymieniłem zgodnie z sugestią mechanika obie ale jedna z nich była całkiem dobra....
Wcześniej miałem przez pół roku dwie różne tarcze hamulcowe (bo wymieniałem zwrotnice całą i tam juz była tarcza), ale ostatnio zużył się wcześniej klocek hamulcowy (mimo że wymieniany pół roku temu) i na maxa porysowało tarcze(
Pozdrawiam

Ja bym wymieniła obie i jeszcze świeże klocki do tego.

Nie rób sobie jaj kolego z hamulców.Skutecznosc hamowania zależy tez od temperatury.Ciensza tarcza szybciej sie nagrzeje a nawet jezeli bedzie juz za cienka to spali sie i rozsypie.Szczesliwie przeżyłem juz przypadek rozwarstwienia sie tarczy podczas ostrego hamowania z dużej predkosci.Pekła bo była ciensza niż przewidywała fabryka a wygłądała na dobrą.Na tym bracie nie oszczedzaj.

No toś mnie carinus przekonał) Ta tarcza co się zużyła miała przejechane już od zakupu jakieś 90 tys km w ciągu 3.5 roku więc myśle że w miare dobry przebieg)
Pozdro.

wszystkie klockim i tarcze wymiania sie parami kropka i juz.
jesli ktos robi inaczej a jezdzi szybciej niz 40km/h to samobojca.

u szwagra nowe ferrodo premium starły sie z przodu (1 sztuka)po 2 miechach na grubosc zyletki a drugi klocejk bylo spoko co za smiech mnie ogarnol , co za firma....

Cytat:
2007-06-30 13:59:44, Cromm pisze:
[...]u szwagra nowe ferrodo premium starły sie z przodu (1 sztuka)po 2 miechach na grubosc zyletki a drugi klocejk bylo spoko co za smiech mnie ogarnol , co za firma....

To nie firma, to kijowy zacisk

Nie wiem moze przydalo by sie go przesmarować, ale...
miesiac temu zalozyl stare klocki i jest dobrze nie widac jakis anomalii ....

Cytat:
2007-06-30 13:59:44, Cromm pisze:
wszystkie klockim i tarcze wymiania sie parami kropka i juz. jesli ktos robi inaczej a jezdzi szybciej niz 40km/h to samobojca. u szwagra nowe ferrodo premium starły sie z przodu (1 sztuka)po 2 miechach na grubosc zyletki a drugi klocejk bylo spoko co za smiech mnie ogarnol , co za firma....

Te klocki sa dosyć miekkie i strasznie pyla ale wina za tak szybkie zuzycie klocka jest po stronie mechanizmu zacisku.Mam te klocki od ponad roku,troche juz przejechane i są prawie jak nowe.