MotoNews.pl

Koło zamachowe czy skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdzies od roku mam problem najprawdopodobniej jednym z dwóch. podczas puszczenia sprzęgła na biegu jałowym słychać telepotanie, tak jakby coś miało luz. w miare przyrostu obrotów telepotanie zwiększa proporcionalnie częstotliwość. pojechałem do mechaniorów od bmw powiedzielie ze na bank koło dwumasowe bo w 2.8 to jest norma przy takim przebiegu (203000) no to wymienili na takie które podobno ma 60tyś najechane i ludzie TRAGEDIA!!! hałasuje dwa razy bardziej, nieważne czy jade czy stoje czy mam bieg wbity czy nie!! a pedał sprzęgła ma takie drgania że sie dziwie ze jeszcze niewyleciał no im prędzej jade tym drgania są krótsze ale też szybsze. aha powiedzieli ze jeszcze wysprzęglik sprzęgła wymienili bo tamten ciekknął. Jak można sprawdzić ten wysprzęglik i stan koła zamachowego ?!? czy to moze byc skrzynia!! jak sprawdzic skrzynie jak jest wyciągnięta z samochodu bez otwierania.!! pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi!!
w poniedziałek tam jade im rozpier$%&ić ten burdeL. ja to mam pecha na obcych mechaniorów!!

jesli masz bicie na pedale sprzegla moga to byc tylko dwie rzeczy: krzywe kolo dwumasowe lub krzywy dosck sprzegla.
Golym okiem tego nie wychwycisz, zoabcz jedynie ich stan, powierzchnie styku z tarcza sprzegla. Musza one byc na prawde bardzo rowne.
Kolo dwumasowe owszem moze ulec zuzycie ale sie nie wykrzywic. Szukalbym problemu w docisku sprzegla.

tylko przed wymianą tego koła było ok! a tera mam nowe koło i drgający pedał:|

mam już drugą skrzynie, drugie koło zamachowe i dalej to samo, z tym ze teraz biegi lepiej wchodza) czy to telepotanie może byc ze sprzęgła?! bo podejrzewam ze drgający pedał raczej napewno. już może bym przeżył ten pedał, ale ten dźwięk wydobywający się spod auta gdy stoje na luzie to mnie zabija.. HELP

mam nówke sprzęgło Sachs'a całe kompletne! !! auto bez porównania, sprzęgło chodzi leciutko biegi wchodzą jeszcze lepiej, pedał sprzęgła niedrży, nic nietyrkocze jak jade, a na postoju baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo delikatnie słychac coś, wymienie jeszcze olej w skrzyni dzisiaj i zobaczymy ale i tak jestem zadowolony mimo że wczoraj dostałem mandat za prędkość hehe

ucichło mam nadzieje ze na zawsze;D hehe

Witam

Dopiszę się do tematu. Mam zamiar przesiąść się do e34, znalazłem przyzwoitą piątkę, ale jednym z jej minusów jest świszczący dżwięk z okolicy skrzyni sprzęgła. Pojawia się przy przyspieszaniu szczególnie słyszalny na 1 i 2 biegu.
Częstotliwość rośnie wraz z obrotami na kolejnych biegach.
Coś jakby chuczące łożysko tylko z dość wysoką częstotliwością.
jadąc na luzie i na postoju cisza.

Może ktoś miał podobny przypadek.....zastanawiam się czy to sprzęgło skrzynia czy może coś innego.