| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2007-07-01 12:41:11 Witajcie mam pewien problem, którego nie moze rozwiązać mój mechanik.
W silniku z EGR wychodzą 2 wężyki - 1 jest podłączony a 2 obcięty i kawałek leży na wężu dolotowym i tryska z niego trochę olejem. Zaślepienie go dało taki efekt że oma zaczeła mulić i sie przytykac a o jeździe ponad 120 nie było mowy - w ogóle nie reagowała na pedał gazu. Pytanie jest takie - gdzie ten 2 przewód ma być podłaczony - wiem że w silnikach do 97 r z EGRu wychodzi tylko jeden wężyk - niestety nie mam dostepu do omy z silnikiem >98 żeby sprawdzic - może ktoś z klubowiczów mi podpowie. Załączam zdjęcie. http://don_arco.w.interia.pl/egr.jpg |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2007-07-01 20:44:35 Dzięki bardzo za odpowiedź jutro sie do tego przymierzę.
150 kucyków jest w planie ale czekam na własciwy egzemplarz. |
AZTEK13 DEADSOUL Omega 2.5TD Iłowa | 2007-07-02 04:53:38 Postaram sie zrobić fotkę. Ale dojście jest masakryczne. Jak coś to wyjmę i pstryknę, ale dopiero z wieczorka. U mnie mechanik poprzedniego właściciela lub sam właściciel niestety ułamał jedną końcówkę i coś nakombinował, próbując nie wiem co z nim zrobić. dlatego przestrzegam przed zawładnięciem mięśni nad umysłem. No i oczywiście musi być super szczelne. Jak wszystko w klusce
A teraz to nic innego jak tylko puścić się biegiem do sklepu po przewód, bo ile czasu maże mulić autko |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-07-02 08:01:21 Tutaj masz wszystko. Jest rysunek dla BMW ale jest 100% jak w omedze tylko jakość rysunku lepsza niż w EPC.
Dolot A ten wężyk w oplocie to jak się nie mylę a raczej tak jest to jest wężyk, który powinien być podłączony do czujnika ciśnienia w dolocie. [ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2007-07-02 08:08:05 ] |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-07-02 10:17:09 Według mnie ten wężyk na zdjęciu, który leży na wężu od płynu chłodzącego, to poprostu samoróbka odprowadzająca olej z zaworu egr. Z zaworu egr wychodzi jeden wężyk, przynajmniej u mnie. Zawór egr ma pod spodem taki mały otworek i ludzie często do niego wkręcają smarowniczkę, żeby założyć na nią wężyk odprowadzający wyciekający z tamtąd olej, ale wężyk przeważnie puszczają nisko pod samochód...
Prawdę mówiąc, jeśli silnik jest w dobrej kondycji, to nie powinien z tamtąd olej wyciekać. |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2007-07-02 10:21:47 Sprawdziłem i nijak mi to nie pasuje. Z EGR wychodza 2 wężyki - jeden gumowy (bliżej akumulatora) i jeden w plecionce z materiału (blizej środka). Ten gumowy jest podłaczony natomiast ten w plecionce jest ucięty.
Odnosząc się do schamtu z postu ponizej - wężyki 18 i 21 mam podłaczone. Natomiast tam gdzie jest 19 to mam 2 wężyki opisane powyżej. Jeden z nich jest podłaczony jak na schemacie a 2 leży obcięty. Dalej nie wiem jak to podłączyć
EDIT: Autko nie muli (muliło jak zatkałem ten wężyk) - problemem jest tryskanie olejem z tego wężyka na alternator albo na wąż. A co do tego że to samoróbka to rozumiem ze wystarczy przedłuzyć ten wężyk - co do tryskania to moze przesada że tryska ale widać na wężu ślady oleju i tyle. [ wiadomość edytowana przez: Arco dnia 2007-07-02 10:26:30 ] [ wiadomość edytowana przez: Arco dnia 2007-07-02 10:29:42 ] |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-07-02 10:39:59 Ja nic nie pisałem o tryskaniu...
Chodzi mi o to, że wypływa z tego olej i to niedobrze. Odkręć sobie cały egr, wyczyść go porządnie, sprawdź czy zaworek podciśnieniowy w nim działa. Przy okazji sprawdź czy wężyk, który idzie z egr do elektrozaworka nie jest zatkany olejem. Możesz też jak zdejmiesz egr, zobaczyć czy masz dużo syfu w plastiku z napisem turbodiesel i w kolektorze też. Jak masz maź na 1mm lub 2mm, to proponuję Ci odkręcić ten plastik i kolektor i wymyć wszystko do czysta benzyną ekstrakcyjną. Jak masz gdzieś w pobliżu myjnię z karcherem, to najpierw potraktuj ten syf pod ciśnieniem, bo inaczej ciężko idzie... Swoją drogą, to sprawdziłbym na Twoim miejscu też IC, czy wentylator Ci tam działa, a przy okazji IC pewnie też chciałby już być wyczyszczony z syfu jaki w nim już pewnie jest... To wszystko tworzy zamknięte koło, jeśli masz gdzieś syf, to się zaraz szybko przenosi. Poza tym powinieneś przy okazji sprawdzić stan silnika - zwłaszcza podzespoły, które mogą powodować mocne zaolejanie układu dolotowego. [ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2007-07-02 10:47:11 ] |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-07-02 11:11:13 Sewciu ma rację jeżeli z EGR wychodzą dwa jeden jest do sterowania zaworem a drugi to partyzantka do odprowadzenia oleju nagromadzonego w dolocie. Fabrycznie jest tylko otworek w zespole membrany sterującej. A tak na marginesie strasznie masz tam zapaćkane olejem. Jeżeli z tego wężyka tak rypie olejem to dolot jest uwalony na maksa. [ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2007-07-02 11:16:32 ] |
AZTEK13 DEADSOUL Omega 2.5TD Iłowa | 2007-07-03 04:45:49 Byłem w garażu i sprawdzałem, ba nawet specjalnie wykręciłem EGRa. i jest tak: w EGR są dwa wyjścia o czym wiedziałem bo już reanimowałem zawór, obejrzałem je nawet przez lupę, i oba są zamontowane fabrycznie bez żadnej ingerencji z zewnątrz typu mechanik. Foto na priva bo mam problemik z wstawieniem
I teraz tak: wężyk z EGRa który jest osadzony bliżej aku podłączony mam pod??? czujnik atm. Drugi, (w EGR) bliżej głowicy podłączony mam pod pierwszy "kanałek" w elekto pneumatycznym( u mnie są w nim trzy). Pod środkowy w elektro pneumatycznym podłączony mam przewód z kolektora ssącego. a pod trzeci w elektro pneumatycznym ( u mnie jest on najgrubszy) podłączony mam filterek powietrza. Tak jest u mnie na silniku X25DT z 97r. Raz jeszcze przestrzegam przed fizoleniem i wciskaniem lub wyjmowaniem na siłę wężyków bo będziecie mieli to co u mnie, mam również foto, co w rezultacie musi skończyć się wymianą na nowy zawór (na pewno lepszy bo NOWY 350pln w sklepie)
Z tego co powiedział mi mój mechanior to często one padają, a złe podłączenie wężyków powoduje znaczny spadek mocy. Mnie czeka nowy zawór choć mam dosyć dobre osiągi, to jednak kiedy trzeba czami tak zmuli że aż przykro i nie idzie jechać. Łapki brudne, piwko wypite, ale sprawdzone
|
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2007-07-03 09:16:40 Patrzac z schemat z TDS mam wrażenie ze to ty masz źle podłaczone wężyki z EGRa
Gdzie jest ten czujnik??? Ten wężyk mam zgodnie ze schematem podłaczony pod el-pneumat
Ten mam luźny i jak wynika z postów ponizej to samoróbka do odprowadzenia oleju.
Tu mam tak samo i to jest zgodne ze schematem.
Tu tez mam tak samo i to jest zgodne ze schematem. |
AZTEK13 DEADSOUL Omega 2.5TD Iłowa | 2007-07-03 23:22:19 Arco, puściłem ci fotki na maila.
Ja mam tak podłączony odkąd kupiłem autko. Całkiem możliwe że coś mam źle podłączone, ale z drugiej strony nie mam nic przypominającego to coś pod co podłączony jest przewód nr 18 ze schematu. Jeżeli ktoś może sprawdzić to niech zerknie jak faktycznie wygląda sprawa z ilością przewodów wychodzących z EGR (ja się lekko uprę, ale tylko lekko, że u mnie jest fabrycznie dwa). No i jak są faktycznie podłączone, pod zawór elektro pneumatyczny. I jak on się nazywa bo w sklepie typu Autozbyt widnieje pod nazwo EGR
Dużo pytań, mało odpowiedzi. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-07-03 23:31:11 Ale mówiąc o tym czymś masz na myśli zawór sterujący EGR (15) czy układ vacuum pompy? Poniżej rysunku masz opis elementów. Tam jest wszystko opisane. |
AZTEK13 DEADSOUL Omega 2.5TD Iłowa | 2007-07-04 00:02:31 No Gieroy i teraz mi ćwieka zabiłeś. Teraz to będę musiał złapać jakąś kluske z 97-98r. na światłach sterroryzować kierowce, wywalić mu mache do góry i PATRZEĆ
u mnie jest tak: dwa przewody z EGR (puszcze ci foty na maila) wąż nr 18 na schemacie, u mnie jest podłączony do EGR do końcówki bliżej aku a nie do vaccum, ( już czuje że mnie zaczyna łamać w krzyżu ) a z drugiej strony do czujnika atmosferycznego. 22 jest OK na schemacie i u mnie 19 jest ok przy elektropneumatycznym ale nie jest u mnie podłączony do kolektora ssącego. i z drugiej mańki 19 podłączona tak jak na schemacie do EGR, ale przy elektropneumatycznym wchodzi na to gniazdo od wężyka 18. Oj czuję że mnie zaraz rozboli na dobre. Pogmatwane ale juto posprawdzam |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-07-04 00:03:41
AZTEK13, daj już spokój i nie mieszaj... Najpierw twierdzisz, że wykręciłeś EGR, żeby sprawdzić i masz na bank fabryczne wyjścia. Teraz zaczynasz się już powoli wycofywać z tego. Nie wiem jaki masz rocznik, ale jak nie masz przepływomierza, to możesz mieć inaczej... Arco, wyczyść wszystko, załóż długi wężyk i go wypuść gdzieś przez osłonę silnika i olej to. Ja też miałem zaolejone wszystko, bo poprzedniemu właścicielowi waliło z tego otworku i miałem zamiar zrobić takie druciarstwo, ale w końcu doprowadziłem wszystko do ładu i zapomniałem, że tamtędy może żygać olej... [ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2007-07-04 00:06:45 ] |
AZTEK13 DEADSOUL Omega 2.5TD Iłowa | 2007-07-04 00:11:28 No i jest pierwsza ZRYPKA. Chętnie puszcze ci fotki na maila, bo po tym co przeczytałem to zasłabłem. Specjalnie wczoraj wykręcałem. I oglądałem. Zaworek elektropneumatyczny mam wywalony bo środkowe wejście było urwane i lutowane na gorąco, Więc ktoś już robił. Nie mam gdzie podejrzeć. może rzucisz łaskawym okiem na foto? |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-07-04 08:03:58 Już tak zamieszałeś, że sam zszedłem do samochodu. I jest jak na rysunku czyli:
18 podłączony do instalacji vacuum pod kolektorem ssącym a druga końcówka do zaworu sterującego EGR (15)-króciec na samej górze (wg. rysunku) 19 od zaworu sterującego (środkowy króciec) do samego EGR 21 od najniższego króćca zaworu sterującego (15 najgrubszy przewód) do filtra powietrza jeżeli masz inaczej jest be. Zaznaczam, że występowały dwa rodzaje zaworu sterującego EGR i wtedy może być nieco inaczej. Poniżej rysunek u góry U25DT poniżej X25DT i więcej nie mieszać!!
[ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2007-07-04 08:29:00 ] |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2007-07-04 09:22:25 Teraz to ty zamieszałeś bo dajesz opis do schematu z BMW a wklejasz schemat z Omy, gdzie numerki z opisu nie maja nic wspólnego z wklejonym schematem.
Ja mam tylko taką uwage Zawór sterujący u mie wygląda tak jak na schemacie z BMW (ma 3 wejścia) natomiast na tym schemacie z Omy ma jakby 2 wejścia. I jeszcze 1 - te 2 EGRy pokazane na ponizszym schemacie - z mojego wychodzi wężyk jak w tym U25DT (z boku EGR) i on jest podłaczony do zaworu sterującego natomiast ten ucięty wygląda tak jak ten wychodzący z EGRu w X25DT (podpiety pod EGR) - czyli EGR taki jak na zdjęciach od Sebastiana z 2 wyjsciami ... (czyli mój EGR wygląda jak skrzyzowanie tych 2 z poniższego schematu) Mam silnik na pewno X25DT. Dla mnie schemat z BMW jest jasny i czytelny natomiast ten z Omy nie bardzo i tak jak byłem pewien juz co do tego że ten uciety wezyk to samoróbka to juz sam nie wiem .... wizyta u znajomego mechanika jutro ... zdam relacje ... [ wiadomość edytowana przez: Arco dnia 2007-07-04 09:24:45 ] [ wiadomość edytowana przez: Arco dnia 2007-07-04 09:40:50 ] |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-07-04 15:25:42 He he to właśnie napisałem na samym początku, że schemat od BMW jest czytelniejszy a te z Opla dołączyłem jako ciekawostkę a opis odnosi się to tego z BMW.
Pozdrawiam |